ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι σημαίνει για Κύπρο ενδεχόμενη τμηματική συμφωνία της Ελλάδας με Αίγυπτο για ΑΟΖ –‘Οι φόβοι έγιναν εφιάλτες’

Τι σημαίνει για Κύπρο ενδεχόμενη τμηματική συμφωνία της Ελλάδας με Αίγυπτο για ΑΟΖ –‘Οι φόβοι έγιναν εφιάλτες’

Λίγα 24ώρα μας χωρίζουν από το ταξίδι του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Κάιρο, όπου θα έχει συνάντηση με τις αιγυπτιακές αρχές, με αντικείμενο την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δυο χωρών.

Οι φοβίες που εκφράζονται έχουν να κάνουν με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι οποίες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να κάνει τμηματική οριοθέτηση με την Αίγυπτο, κάτι το οποίο θα έχει σοβαρές συνέπειες για την κυπριακή ΑΟΖ.

Είναι ενδεικτικό το σχόλιο του Θεόδωρου Καρυώτη, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα hellasjournal.com. Ο ομότιμος καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημιακού Συστήματος Μέρυλαντ, ΗΠΑ, κάνει λόγο για πληροφορίες που αναφέρουν πως στις επαφές Ελλάδας και Αιγύπτου θα αγνοηθεί η θάλασσα ανατολικά του 28ου παράλληλου και οι οποίες αν επαληθευτούν θα σημαίνουν τον θάνατο της ΑΟΖ του μαρτυρικού νησιού.

Μάλιστα, στην επιχειρηματολογία του, επιστρατεύει και απόσπασμα από ανάλυση του αρχισυντάκτη του Φιλελευθέρου, Κώστα Βενιζέλου (διδάκτορα σε θέματα Επικοινωνίας). Ο τελευταίος είχε γράψει: «Είναι σαφές πως εάν η Ελλάδα προχωρήσει σε τμηματική συμφωνία με την Αίγυπτο για ΑΟΖ, αυτό θα σημαίνει πως εγκαταλείπει την Κύπρο. Αυτό σημαίνει πως εγκαταλείπει το χώρο που ενώνει τα δυο κράτη. Κι αυτό γιατί δεν θέλει να προκαλέσει την Τουρκία. Θα πρόκειται για μια κίνηση αυτοχειρίας για τον ελληνισμό, μια ενέργεια προσαρμογής στις αξιώσεις της κατοχικής δύναμης».

Με το πιο πάνω σχόλιο του κ. Καρυώτη, φαίνεται να συμφωνεί απόλυτα και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Διακυβέρνησης στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Γιώργος Κέντας.

Μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Εξαιρετική η σημερινή ανάλυση του Θ. Καρυώτη. Η Αθήνα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι είναι η ώρα μηδέν για τα ζητήματα των θαλάσσιων ζωνών της. Τα λάθη του παρελθόντος στοιχειώνουν σήμερα την εξωτερική της πολιτική. Οι φόβοι έγιναν εφιάλτες».

Επιμέλεια: Φάνης Μακρίδης

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top