ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΚΛΟΓΕΣ: Οριζόντια ψηφοφορία - Αυξημένη δημοκρατία και ....'δούρειοι ίπποι' - Βουλευτές ζητούν 'δικλείδες ασφαλείας'

ΕΚΛΟΓΕΣ: Οριζόντια ψηφοφορία - Αυξημένη δημοκρατία και ....'δούρειοι ίπποι' - Βουλευτές ζητούν 'δικλείδες ασφαλείας'

Χωρίς πολλές ελπίδες ψηφοφορίας, ξεκίνησε εκ νέου η συζήτηση για την οριζόντια ψηφοφορία στη Βουλή, όπου και αναμένονται οι τελικές συζητήσεις την Δευτέρα (22/06) στην Επιτροπή Εσωτερικών.

Του Γιώργου Τάττη

Σύμφωνα με δηλώσεις του Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στο ThemaOnline, Γιώργου Περδίκη, όπου και εισηγήθηκε την πρόταση, «προσπαθούμε εδώ και περίπου 17 χρόνια να περάσει η οριζόντια ψηφοφορία. Στην κοινωνία έχει ήδη περάσει». Σε αντιδιαστολή με τα κόμματα, όπου «δεν έχει περάσει αυτή η αντίληψη, να μετατρέψουν δηλαδή την εκλογική διαδικασία σε μια ανοιχτή ψηφοφορία, να επιτρέπουν στους πολίτες να επιλέγουν οριζόντια, όχι μόνο κόμματα».

Στην αντίπερα όχθη, τα πλείστα από τα υπόλοιπα κόμματα, είτε στέκονται απέναντι σε μια τέτοια λογική, είτε έχουν επιφυλάξεις, ζητώντας «δικλείδες ασφαλείας» που θα εποπτεύουν την ακεραιότητα της διαδικασίας. Αυτό συμβαίνει, κυρίως, λόγω του κινδύνου για «πριμοδοτήσεις» βουλευτών άλλων συνδυασμών από άλλους, αλλά και άλλων τεχνικών ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την ψήφιση και ταξινόμηση των βουλευτών σε επαρχίες κοκ. Παράλληλα, προκύπτουν και ζητήματα που σχετίζονται με την ανάγκη για οργανωμένα πολιτικά σύνολα με ολοκληρωμένη ιδεολογική συγκρότηση, που θα απαντά ολιστικά στα προβλήματα του τόπου.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού, μας είπε πώς θέση του κόμματος ήταν πάντοτε υπέρ μιας μορφής οριζόντιας ψηφοφορίας. Επί τούτου, κατατέθηκαν και προτάσεις νόμου στο παρελθόν, ξεκινώντας με την τοπική αυτοδιοίκηση, κάτι το οποίο είχε απορριφθεί. Ο ΔΗΣΥ συζητάει το θέμα αλλά έχει μεγάλη σημασία ο τρόπος που θα γίνει. «Υπάρχει η δυνατότητα ενός κόμματος να ελέγξει ποιοι βουλευτές από το άλλο κόμμα θα βγουν», θέτοντας το ζήτημα της ποσόστωσης της κομματικής ψήφου. «Χρειάζονται δικλείδες ασφαλείας για να αποκλειστούν οι τυχοδιωκτισμοί», ολοκλήρωσε.

Με τη σειρά της, η βουλευτής του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελένη Μαύρου, τόνισε στο ThemaOnline ότι διαχρονική θέση του κόμματος είναι ότι η οριζόντια ψηφοφορία δεν απαντά στις παθογένειες του πολιτικού συστήματος, αντίθετα, ενισχύει τις πελατειακές σχέσεις, τον παραγοντισμό, την επιλογή προσώπων αντί πολιτικού προγράμματος. «Δεν είναι τυχαίο που στην Ευρώπη υπάρχει μόνο στο Λουξεμβούργο που έχει παράλληλα και υποχρεωτική ψηφοφορία». Αυτή η θέση, πρόσθεσε, «δεν έχει να κάνει με ιδεολογία, αλλά γιατί θεωρείται ότι αυτό θα επιτείνει τις ευκαιριακές επιλογές, αποθαρρύνοντας τη λογοδοσία, καθώς ένα οργανωμένο πολιτικό κίνημα με συλλογικές θέσεις νιώθει μεγαλύτερη πίεση να λογοδοτεί στους πολίτες».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ και βουλευτής Παύλος Μυλωνάς, αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να μην υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες και γιατί όσες φορές τέθηκε από το ΔΗΚΟ, δεν συζητήθηκε. «Μπορεί κάποιος που είναι φίλια διακείμενος σε ένα κόμμα να πριμοδοτηθεί και να λειτουργεί ως δούρειος ίππος. Πρέπει να μπουν προϋποθέσεις» συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, μας τόνισε ότι απορρίπτεται καθώς παραβιάζει την πανανθρώπινη αρχή ένας άνθρωπος μιας ψήφος, ενώ την ίδια στιγμή εισάγει από την πίσω πόρτα μια μορφή πλειοψηφικού συστήματος που είχαμε στο παρελθόν και αλλάξαμε. Επίσης, πυροδοτεί την έμμεση αποστασιοποίηση, καθώς κάποιες φορές, μπορεί για κάποιους «να είναι αμελητέα η απώλεια αλλά σημαντική για την πριμοδότηση κάποιου άλλου». Τέλος, λέχθηκε ότι προωθείται και η αποπολιτικοποίηση, καθώς πρέπει να επιλέγεται ο καλύτερος που μπορεί να εκφράσει οργανωμένες θέσεις και γραμμές, όχι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις.

Τέλος, η Ανεξάρτητη βουλευτής Άννα Θεολόγου, δήλωσε στο ThemaOnline ότι το «Κίνημα Ανεξάρτητοι είναι υπέρ της δημοκρατίας γενικώς, όσο πιο αντιπροσωπευτική τόσο το καλύτερο. «Δεν πρέπει να υπάρχει περιορισμός στο δικαίωμα της αντιπροσώπευσής μας. Εάν η οριζόντια είναι κάτι τέτοιο, τότε γιατί όχι», πρόσθεσε, προτάσσοντάς όμως και προβληματισμούς σε σχέση με παραμέτρους της διαδικασίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top