ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέες διευκρινίσεις και επαναδιατυπώσεις ζητούν πάλι η ΠΑΣΥΚΙ και κλάδος ιατρών ΠΑΣΥΔΥ επί της πρότασης ΟΚΥπΥ

Νέες διευκρινίσεις και επαναδιατυπώσεις ζητούν πάλι η ΠΑΣΥΚΙ και κλάδος ιατρών ΠΑΣΥΔΥ επί της πρότασης ΟΚΥπΥ

Διευκρινίσεις, επεξηγήσεις και αναδιατύπωση ορισμένων προνοιών στην πρόταση που υπέβαλε ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) για τα κίνητρα των ειδικών γιατρών στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, ζητούν οι συντεχνίες των κυβερνητικών γιατρών.

Τα διοικητικά συμβούλια της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) και του Κλάδου των Ιατρών της ΠΑΣΥΔΥ συνεδρίασαν χθες συζητώντας την πρόταση του ΟΚΥπΥ. Ωστόσο, δεν κατέληξαν σε απόφαση για απόρριψη ή αποδοχή της πρότασης του ΟΚΥπΥ. Συμφώνησαν ότι θα αποστείλουν έγγραφα για διευκρινίσεις, επεξηγήσεις, δικές τους εισηγήσεις και αναδιατύπωση ορισμένων προνοιών της πρότασης.

Ήδη ο Κλάδος των Ιατρών της ΠΑΣΥΔΥ απέστειλε τα δικά του έγγραφα στον ΟΚΥπΥ ενώ η ΠΑΣΥΚΙ θα τα αποστείλει εντός της ημέρας.

Από την πλευρά του ο ΟΚΥπΥ είναι έτοιμος να δώσει τις οποιεσδήποτε διευκρινίσεις ή επεξηγήσεις απαιτούνται.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Χαράλαμπος Χαριλάου είπε ότι «εμείς εκεί και όπου θα μας ζητηθούν επεξηγήσεις ή διευκρινίσεις εκ καθήκοντος θα τις δώσουμε γιατί ο στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε πάρα κάτω».

Σημείωσε όμως, ότι «τούτος ο διάλογος κάποτε πρέπει να σταματήσει. Εκεί και όπου απαιτούνται επεξηγήσεις, διευκρινίσεις θα δοθούν χωρίς αυτό να αλλάζει την φιλοσοφία του σχεδίου».

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Αντιπρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Άδωνις Ελευθερίου είπε ότι συζητήσαμε την πρόταση του ΟΚΥπΥ και διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν κάποια σημεία, τα οποία χρήζουν περαιτέρω διευκρίνισης και κάποια σημεία που θεωρούμε ότι πρέπει να αφαιρεθούν εντελώς είτε πρέπει να επαναδιατυπωθούν.

Σε ερώτηση πού υπάρχουν ενστάσεις, ο κ. Ελευθερίου είπε «στο σημείο που αφορά την αναδρομική αποκοπή κάποιων χρημάτων, αν δεν επιτευχθεί ο στόχος του ΟΚΥπΥ. Θεωρούμε ότι αυτό το πράγμα δεν είναι λογικό, να δώσεις κάποια κίνητρα και μετά να έρθεις στον επόμενο χρόνο να κάνεις αποκοπές από τα χρήματα που έχεις ήδη δώσει. Μπορούμε να συζητήσουμε κάποια στιγμή αν και εφόσον δεν πάνε καλά τα οικονομικά του, να συζητήσουμε αναθεώρηση του κινήτρου προς τα κάτω, δεν μπορούμε να συζητήσουμε επιστροφή χρημάτων. Αυτό δεν συμβαίνει πουθενά και είναι παράλογο».
 
Το δεύτερο σημείο, συνέχισε, είναι πώς υπολογίζει τα έσοδα του ο ΟΚΥπΥ. «Διαφωνούμε στον τρόπο που τα υπολογίζει. Αν και έκανε κάποιες βελτιώσεις, δεν είναι σαφές το τι εννοεί και θέλουμε διευκρινίσεις. Υπάρχει ένα θέμα με τα επιδόματα των ΤΑΕΠ και των Εντατικών που θέλει να τα αποκόψει χωρίς να συζητήσει προηγουμένως μαζί μας και να τα συμψηφίσει με το κίνητρο, κάτι για το οποίο δεν είμαστε αρνητικοί αλλά πρέπει να συζητηθεί. Και υπάρχει και το θέμα των παιδιάτρων που θέλει διευκρίνιση για το πώς θα το χειριστούν», πρόσθεσε.
 
Ο κ. Ελευθερίου είπε ότι «η πρόταση του ΟΚΥπΥ θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της συντεχνίας μαζί με τις προτάσεις μας για να μπορούν να ενημερωθούν τα μέλη μας, τα οποία πρέπει να τοποθετηθούν σε τοπικές συνελεύσεις που θα πραγματοποιήσουμε».
 
 Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του Κλάδου Ιατρών της ΠΑΣΥΔΥ Αγαθοκλής Χριστοφίδης είπε ότι ήδη έχουν αποστείλει το έγγραφο τους στον ΟΚΥπΥ.

«Έχουμε ορισμένες παρατηρήσεις τις οποίες αποστείλαμε. Δεν είναι μια απάντηση ναι ή όχι αλλά παρατηρήσεις», σημείωσε.

Οι παρατηρήσεις της ΠΑΣΥΔΥ εστιάζονται στα έσοδα του Οργανισμού.

«Πρέπει να καταγραφεί κάτι που είχαμε συζητήσει. Αν για παράδειγμα, υπάρχει μια επιδημία και διαρκέσει δύο μήνες, οπότε δεν θα έχουν έσοδα τα νοσοκομεία, η χρονική αυτή περίοδος θα πρέπει να αφαιρεθεί από τον χρόνο των δώδεκα μηνών και ο χρόνος για τα έσοδα να είναι δέκα μήνες», εξήγησε ο κ. Χριστοφίδης.

Η δεύτερη παρατήρηση, συνέχισε, είναι ότι στα έσοδα πρέπει να περιλαμβάνονται και οι αιτητές πολιτικού ασύλου και οι ασθενείς που προέρχονται από χώρες, όπως είναι για παράδειγμα, η Ρωσία, η Αγγλία κ.ά.

«Στο ΓεΣΥ αυτοί οι ασθενείς δεν είναι εγγεγραμμένοι, όμως έρχονται στο νοσοκομείο με ένα καθεστώς. Ο Οργανισμός εισπράττει κάποια λεφτά από την ΕΕ και από τις χώρες τους. Άρα αφού θα πάρεις έσοδα από αυτούς, πρέπει να βρεις ένα τρόπο να τα ενσωματώνεις στο λογισμικό», συμπλήρωσε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top