ΠΑΡΑ-THEMA

Δεν πείθεται ο κ. Κέντας για την αναβολή του ταξιδιού Αναστασιάδη στο Ισραήλ – Ο χάρτης του Αφροδίτη…

Δεν πείθεται ο κ. Κέντας για την αναβολή του ταξιδιού Αναστασιάδη στο Ισραήλ – Ο χάρτης του Αφροδίτη…

Αμφιβολίες κατά πόσον ο πραγματικός λόγος αναβολής του ταξιδιού του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στο Ισραήλ, ήταν τα επιδημιολογικά δεδομένα σε σχέση με τον κορωνοϊό, εκφράζει ο Γιώργος Κέντας.

Ο αναπληρωτής Καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής και Διακυβέρνησης στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με σημείωμά του που κοινοποίησε, αιτιολογώντας τον σκεπτικισμό του, ανέφερε πως «συνήθως επισκέψεις αρχηγών κρατών αναβάλλονται μόνο για πάρα πολύ σοβαρούς λόγους ή όταν τα μέρη δεν είναι έτοιμα να συμφωνήσουν σε κάτι που εκκρεμεί».
Κι ακολούθως αναφέρεται στο θαλασοτεμάχιο Αφροδίτη, από το οποίο το Ισραήλ διεκδικεί μέρισμα.

Το πλήρες μήνυμα που ανήρτησε ο κ. Κέντας στον προσωπικό λογαριασμό του σε κοινωνικό μέσο δικτύωσης:

«Οι σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ βρίσκονται στην καλύτερή συγκυρία. Πρόβλημα δεν υπάρχει σε κανένα θέμα ή σχεδόν σε κανένα θέμα. Την περασμένη βδομάδα αναβλήθηκε απρόσμενα το ταξίδι του Προέδρου Αναστασιάδη, με επίκληση της αλλαγής των επιδημιολογικών δεδομένων στο Ισραήλ. Προσωπικά δεν έχω πειστεί ότι ο λόγος ήταν αυτός. Θα μπορούσε όμως να ήταν κι αυτός, αλλά συνήθως επισκέψεις αρχηγών κρατών αναβάλλονται μόνο για πάρα πολύ σοβαρούς λόγους ή όταν τα μέρη δεν είναι έτοιμα να συμφωνήσουν σε κάτι που εκκρεμεί.

Ούτε μια βδομάδα μετά, ανακοινώνεται μετάβαση Χριστοδουλίδη στο Τελ Αβίβ για σύντομη συνάντηση με τον ομόλογό του. Εδώ και μήνες τέτοιου είδους συναντήσεις γίνονται με τηλεδιάσκεψη. Χριστοδουλίδης και Ashkenazi τα είπαν εθιμοτυπικά στις 25 Μαΐου. Η ξαφνική μετάβαση δημιουργεί την αίσθηση κάποιας επείγουσας εκκρεμότητας.

Το μόνο σοβαρό ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και πολύ καιρό αφορά το κοίτασμα στο θαλασοτεμάχιο Αφροδίτη (χάρτης), από το οποίο το Ισραήλ διεκδικεί μέρισμα. Στο ζήτημα αυτό υπάρχει διαφωνία. Το Ισραήλ ζητά "πολλά". Η Λευκωσία έστειλε για μια ακόμα φορά νέες θέσεις και υπήρχε προσδοκία ότι την περασμένη Τετάρτη θα υπήρχε κάποια πρόοδος όταν ο Αναστασιάδης θα συναντούσε τον Νετανιάχου.

Εξ αφορμής αυτού λοιπόν, το πιο σημαντικό μάθημα είναι το εξής: Όσο καλές και να είναι οι σχέσεις του Ισραήλ (και του κάθε λογικού κράτους) με άλλα κράτη, όταν τίθενται θέματα υλικών συμφερόντων, δεν υπάρχουν φιλίες. Υπάρχει διαπραγμάτευση».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top