ΔΙΕΘΝΗ

Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας: Ανησυχία για την κατάσταση στα κρατικά νοσοκομεία

Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας: Ανησυχία για την κατάσταση στα κρατικά νοσοκομεία

Έντονο προβληματισμό για τα διαιωνιζόμενα προβλήματα των δημοσίων νοσηλευτηρίων τρία χρόνια μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου περί της διοικητικής και οικονομικής τους αυτονόμησης, εκφράζει η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ), δια των Ιατρικών και Επιστημονικών της Συμβούλων, Ανδρούλλας Ελευθερίου και Μιχάλη Αγκαστινιώτη.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι πληθαίνουν συνεχώς οι φωνές εκείνων που υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο διοικητικό μοντέλο που εφαρμόζει ο ΟΚΥπΥ για τα κρατικά νοσηλευτήρια όχι μόνο δεν είναι λειτουργικό και δεν ευνοεί την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους φορολογούμενους πολίτες, αλλά μάλλον αναπαράγει τις χρονίζουσες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις από τις οποίες υποτίθεται πως θα μας απάλλασσε.
 
"Ως άτομα εργαζόμενα για ένα Οργανισμό που ασχολείται ενεργά εδώ και δεκαετίες με τους θαλασσαιμικούς ασθενείς εντός και εκτός κυπριακών συνόρων, ερχόμαστε σχεδόν καθημερινά σε επαφή με χρόνιους πάσχοντες που επισκέπτονται τα κρατικά νοσηλευτήρια, τόσο για τη λήψη της βασικής θεραπευτικής τους αγωγής όσο και όταν καταστεί ανάγκη ενδονοσοκομειακής τους περίθαλψης. Ακούμε, συνεπώς, για σοβαρά προβλήματα που εστιάζονται κυρίως στις υπηρεσίες των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ), αλλά και την παρεχόμενη φροντίδα υγείας εντός των νοσοκομείων".
 
Το συμπέρασμά μας είναι ότι η κατάσταση είναι όντως σοβαρή και υπάρχει ανάγκη η Πολιτεία να εγκύψει σε αυτή και να επιλύσει με αποφασιστικότητα τα ζητήματα που προκύπτουν αναφέρεται σημειώνοντας ότι η ορθή και αποδοτική διαχείριση και διοίκηση του πολυδιάστατου τομέα της Υγείας απαιτεί βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση του αντικειμένου, η οποία εν προκειμένω είναι μάλλον περιορισμένη αν όχι ανύπαρκτη.
 
Η ΔΟΘ αναρωτιέται επίσης ποιο από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια μπορεί να αναλάβει μεγάλες ομάδες χρόνιων πασχόντων που καθημερινά επισκέπτονται τα κρατικά νοσηλευτήρια, όπως ασθενείς με νεφρικές δυσλειτουργίες, και κυρίως αιμοδιύλιση
άτομα με αιμοσφαιρινοπάθειες, π.χ. θαλασσαιμία, δρεπανοκυτταρική και άλλες σπάνιες αναιμίες, άτομα με αιματολογικές κακοήθειες και ανάγκη μεταμοσχεύσεων (αυτόλογων, κ.λπ.), περιστατικά που χρήζουν πρώτων βοηθειών και εντατικής παρακολούθησης
 
Επίσης ποια από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια μπορούν πραγματικά, εμπεριστατωμένα και στη βάση διεθνώς καθορισμένων κριτηρίων να αναλάβουν τη διδασκαλία των φοιτητών των τριών Ιατρικών Σχολών της χώρας, που είναι αυτή τη στιγμή συμβεβλημένες με τα κρατικά νοσοκομεία, διερωτάται επίσης η ΔΟΘ.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top