ΔΙΕΘΝΗ

Αφίξεις χωρίς καραντίνα από ασφαλείς χώρες αντί περιορισμένων αερογεφυρών επέλεξε το Λονδίνο

Αφίξεις χωρίς καραντίνα από ασφαλείς χώρες αντί περιορισμένων αερογεφυρών επέλεξε το Λονδίνο

Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να υιοθετήσει ένα «σύστημα φωτεινών σηματοδοτών» με βάση το οποίο οι αφίξεις από «πράσινες» και «πορτοκαλί» χώρες δε θα χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών, σε αντίθεση με τις χώρες στην «κόκκινη» κατηγορία.

Το νέο σύστημα, που στην ουσία αντικαθιστά την ιδέα της σύστασης «αερογεφυρών» με μικρό αριθμό συγκεκριμένων χωρών, θα ανακοινωθεί επισήμως τη Δευτέρα, ημέρα της πρώτης επαναξιολόγησης του αμφιλεγόμενου μέτρου της καραντίνας για τις διεθνείς αφίξεις και αναμένεται να ισχύσει από τις 6 Ιουλίου.

Ωστόσο, η λίστα με τις χώρες ανά «χρωματική κατηγορία» μάλλον θα παρουσιαστεί την Τετάρτη.

Πάντως, εκπρόσωπος της κυβέρνησης κατονόμασε την Ελλάδα, την Ισπανία και τη Γαλλία ως παραδείγματα χωρών που θεωρούνται ασφαλείς.

Παράλληλα με το νέο σύστημα αναμένεται και αλλαγή της ταξιδιωτικής σύστασης του Foreign Office εναντίον των μη αναγκαίων ταξιδιών στο εξωτερικό.

Η απόφαση υπέρ του συστήματος των «φωτεινών σηματοδοτών» οριστικοποιήθηκε σε συνεδρίαση των αρμόδιων για την αντιμετώπιση της πανδημίας υπουργών υπό τον Μπόρις Τζόνσον. Έχει σχεδιαστεί από το Κοινό Κέντρο Βιοασφάλειας και την υπηρεσία Δημόσια Υγεία Αγγλίας.

Αξιολογεί κάθε χώρα του κόσμου με βάση τον τρέχοντα βαθμό διασποράς του κορωνοϊού, την αξιοπιστία των επισήμων στοιχείων και την τροχιά της νόσου, όπως επίσης το σύστημα που είναι σε ισχύ για την ιχνηλάτηση επαφών επιβεβαιωμένων φορέων.

Η εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης τόνισε ότι αν υπάρξει έξαρση του ιού σε κάποια από τις θεωρούμενες ως ασφαλείς χώρες, τότε θα μπορούσε άμεσα να επανέλθει η υποχρέωση καραντίνας για τους Βρετανούς τουρίστες που επιστρέφουν από εκεί.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, οποιοσδήποτε φθάνει επί βρετανικού εδάφους θα πρέπει να δίνει τα στοιχεία επικοινωνίας και διαμονής για να μπορέσει να εντοπιστεί σε περίπτωση κρούσματος που τον αφορά.

Δεν έχει διευκρινιστεί από τη βρετανική κυβέρνηση ποιες συζητήσεις γίνονται με χώρες που θεωρούνται μεν ασφαλείς από το Λονδίνο αλλά δεν επιτρέπουν ακόμα τις απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Δημοσιεύματα τοποθετούν στην «πράσινη» κατηγορία χώρες όπως η Ελλάδα, η Κροατία, η Αυστρία, η Γερμανία, η Νέα Ζηλανδία, τα Μπαρμπέιντος, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, στην «πορτοκαλί» κατηγορία τις Ισπανία και Γαλλία, την Αυστραλία, το Βέλγιο, τον Καναδά και την Ιταλία και στην «κόκκινη» κατηγορία τις λατινοαμερικανικές χώρες, τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και το Μαρόκο, την Ινδία, το Ισραήλ και τη Νότια Αφρική.

Σε μία από τις πρώτες δύο κατηγορίες αναμένεται να συγκαταλέγεται και η Κύπρος, η οποία δεν έχει αναφερθεί μεταξύ των ενδεικτικών παραδειγμάτων.

AΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top