ΔΙΕΘΝΗ

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: Σε ισχύ η συμφωνία διευκόλυνσης θεωρήσεων και επανεισδοχής ΕΕ- Λευκορωσίας και ΕΕ- Μαυροβουνίου για τα σύνορα

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: Σε ισχύ η συμφωνία διευκόλυνσης θεωρήσεων και επανεισδοχής ΕΕ- Λευκορωσίας και ΕΕ- Μαυροβουνίου για τα σύνορα

Οι συμφωνίες διευκόλυνσης θεωρήσεων και επανεισδοχής ΕΕ-Λευκορωσίας τίθενται από σήμερα σε ισχύ, ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν και όπως αναφέρει "θα ανοίξουν το δρόμο για βελτιωμένη κινητικότητα των πολιτών, συμβάλλοντας σε στενότερους δεσμούς μεταξύ της ΕΕ και της Λευκορωσίας".

Ο Αντιπρόεδρος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε σχετικά ότι "η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί ένα συγκεκριμένο βήμα που θα φέρει τους Ευρωπαίους και τους Λευκορώσους πιο κοντά. Η συμφωνία διευκόλυνσης των θεωρήσεων θα επιτρέψει στους πολίτες της ΕΕ και της Λευκορωσίας να ταξιδεύουν πιο ελεύθερα και η συμφωνία επανεισδοχής θα συμβάλει επίσης στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, προς όφελος τόσο της Λευκορωσίας όσο και της ΕΕ.

Η συμφωνία διευκόλυνσης των θεωρήσεων διευκολύνει τους πολίτες της Λευκορωσίας να αποκτήσουν βραχυπρόθεσμη visa  για να έρθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το τέλος θεώρησης να μειώνεται γενικά σε 35 ευρώ και να καταργείται σε ορισμένες κατηγορίες ταξιδιωτών. Ο κύριος στόχος της συμφωνίας επανεισδοχής είναι η καθιέρωση διαδικασιών για την ασφαλή και ομαλή επιστροφή προσώπων που είναι παράνομα παρόντες στην ΕΕ ή τη Λευκορωσία, με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων τους βάσει του διεθνούς δικαίου, ιδίως της αρχής της μη επαναπροώθησης

Επιπλέον, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι σήμερα, τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία για τη συνοριακή συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Μαυροβουνίου. Η συμφωνία θα επιτρέψει στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) να πραγματοποιεί κοινές επιχειρήσεις και να αναπτύσσει ομάδες συνοριοφυλάκων και εμπειρογνωμόνων στα σύνορα μεταξύ Μαυροβουνίου και ΕΕ. Ενώ το Μαυροβούνιο παραμένει τελικά υπεύθυνο για την προστασία των συνόρων του, η Frontex θα είναι σε θέση να παρέχει τεχνική και επιχειρησιακή υποστήριξη.

Οι ομάδες της Frontex θα είναι σε θέση να υποστηρίξουν τους συνοριοφύλακες του Μαυροβουνίου στην πραγματοποίηση συνοριακών ελέγχων σε σημεία διέλευσης, για παράδειγμα, και στην αποτροπή μη εξουσιοδοτημένων εισόδων. Όλες οι επιχειρήσεις και οι επεκτάσεις στα κοινά σύνορα θα πραγματοποιούνται σε πλήρη συμφωνία με τις αρχές του Μαυροβουνίου. Η συμφωνία για το καθεστώς προβλέπει επίσης τις απαραίτητες διασφαλίσεις για να διασφαλιστεί ο πλήρης σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια αυτών των επιχειρήσεων.

Η πρώτη επιχείρηση Frontex σε χώρα εκτός ΕΕ ξεκίνησε τον Μάιο του 2019 στην Αλβανία. Παρόμοιες συμφωνίες μονογραφήθηκαν με τη Βόρεια Μακεδονία (Ιούλιος 2018) και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (Ιανουάριος 2019) και υπογράφηκαν με τη Σερβία (Νοέμβριος 2019) και περιμένουν την οριστικοποίηση. Αυτή η ενισχυμένη συνεργασία θα συμβάλει στην καλύτερη διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης και στην ενίσχυση της ασφάλειας στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ προς το κοινό συμφέρον τόσο της ΕΕ όσο και του Μαυροβουνίου.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top