ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ρυθμίσεις για αλιεία και κίνηση σκαφών στον Ακάμα για σκοπούς ασφάλειας των λουομένων

Ρυθμίσεις για αλιεία και κίνηση σκαφών στον Ακάμα για σκοπούς ασφάλειας των λουομένων

Ρυθμίσεις για αλιεία και κίνηση σκαφών στον Ακάμα για σκοπούς ασφάλειας των λουομένων.

Ανακοίνωση εξέδωσε το Υπουργείο Γεωργίας για τις ρυθμίσεις για αλιεία και κίνηση σκαφών στον Ακάμα για σκοπούς ασφάλειας των λουομένων, με αφορμή δημοσιεύματα σε σχέση με την πρόθεση του Υπουργείου να εγκαθιδρύσει Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή (ΘΠΠ) μέσω Διατάγματος στους τρεις μικρούς κόλπους «Όρμος Φοντάνα Αμορόζα», «Νησί της Χαμηλής» (Blue Lagoon) και «Όρμος Μανόλης». Οι κόλποι ορίζονται από την ακτή και εκτείνονται μέχρι περίπου τα 3 μέτρα βάθος νερού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, η εγκαθίδρυση της ΘΠΠ στους 3 μικρούς κολπίσκους αποσκοπεί να συμβάλει στη βελτίωση των διαφόρων προβλημάτων που παρατηρούνται διαχρονικά , λόγω της συνύπαρξης στον ίδιο περιορισμένο θαλάσσιο χώρο διαφόρων τύπων σκαφών και κολυμβητών, καθώς και στη διασφάλιση της ασφάλειας των λουομένων/επισκεπτών της περιοχής.

Στόχος του Διατάγματος, αναφέρεται, δεν είναι ο τερματισμός της ακτοτουριστικής δραστηριότητας ή/και της πρόσβασης στις εν λόγω περιοχές από τα σκάφη ή άλλα πλωτά μέσα, αλλά η ρύθμιση της πρόσβασης και αγκυροβόλησης τους στην περιοχή, εκτός των μικρών κολπίσκων, ώστε να παρέχεται με την ρύθμιση αυτή η δυνατότητα χρήσης των κολπίσκων από τους λουόμενους με ασφάλεια.
Η ανάγκη για λήψη των υπό αναφορά μέτρων προέκυψε κατόπιν ευρείας σύσκεψης που έγινε στο Υπουργείο Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και των εκπροσώπων των τοπικών κοινοτήτων της περιοχής, όπου αναδείχθηκε το πρόβλημα που δημιουργείται από την παρουσία σκαφών και λουομένων στον ίδιο χώρο και τους δυνητικούς κινδύνους που δυνατόν να προκύψουν.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του Διατάγματος, που ετοιμάστηκε στη βάση του περί Αλιείας Νόμου, προβλέπεται η απαγόρευση αλιείας με οποιονδήποτε τρόπο, καθώς και η διέλευση σκαφών και άλλων μηχανοκίνητων πλωτών μέσων (π.χ. τζετ σκι), μόνο εντός των τριών μικρών κολπίσκων, από την 1η Απριλίου μέχρι και την 31η Οκτωβρίου έκαστου έτους.

Οι ακριβείς ρυθμίσεις του Διατάγματος θα καθοριστούν μετά από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, από τους οποίους αναμένονται απόψεις μέχρι τις 10 Ιουλίου 2020.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top