logo
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIFESTYLE
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΕΛΛΑΔΑ
ΚΟΣΜΟΣ
ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΥΠΡΟΣ LIFESTYLE ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΤΟΥΜΕ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΠΑΡΑ-ΤΗΕΜΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΦΙΛΟΖΩΟΙ ΦΟΙΤΗ-TEXT

ΒΟΥΛΗ: Ψηφίστηκε ο νόμος για την ανάθεση καθηκόντων στον Έφορο Φορολογίας

 03 Ιουλ 2020 Πολιτική

Με 27 ψήφους  υπέρ, 4 εναντίον και 13 αποχές η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε την Παρασκευή (3/7) σε νόμο το νομοσχέδιο με τον οποίο επεκτείνεται η διάρκεια της ανάθεσης από τον Υπουργό Οικονομικών των εξουσιών, αρμοδιοτήτων και καθηκόντων του Εφόρου Φορολογίας και των Βοηθών Εφόρων Φορολογίας σε πρόσωπα που πληρούν τα απαιτούμενα προσόντα, σε περίπτωση που οι θέσεις αυτές παραμένουν κενές. Η ρύθμιση που πρότεινε η Κυβέρνηση προκειμένου να δοθεί λύση στην ακύρωση από το Διοικητικό Δικαστήριο των διορισμών του Εφόρου και των Βοηθών Εφόρων φορολογίας δέχθηκε κριτική από το ΑΚΕΛ και από μικρότερα κόμματα.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Επιτροπής Οικονομικών προς την Ολομέλεια της Βουλής  με τον νόμο που ψηφίστηκε η διάρκεια της ανάθεσης από τον Υπουργό Οικονομικών σε πρόσωπο που πληροί τα απαιτούμενα προσόντα, των εξουσιών, αρμοδιοτήτων και καθηκόντων του Εφόρου Φορολογίας και των Βοηθών Εφόρων Φορολογίας σε περίπτωση που οι αυτές θέσεις παραμένουν κενές,  να επεκτάθηκε από τρεις μήνες σε έξι μήνες με δυνατότητα ανανέωσης της ανάθεσης για επιπλέον έξι μήνες.

Σύμφωνα με τα κατατεθέντα στοιχεία, το Διοικητικό Δικαστήριο με αποφάσεις του ημερομηνίας 16 Μαρτίου και 29 Μαΐου 2020, αντίστοιχα, έκρινε άκυρους τους διορισμούς από το Υπουργικό Συμβούλιο του Εφόρου Φορολογίας και των τριών Βοηθών Εφόρων Φορολογίας.  Ειδικότερα, με βάση την απόφαση του δικαστηρίου οι διατάξεις του περί  Τμήματος Φορολογίας Νόμου, βάσει των οποίων παρέχεται εξουσία στο  Υπουργικό Συμβούλιο να διορίζει Έφορο Φορολογίας και Βοηθούς Εφόρους Φορολογίας, αντίκεινται στα άρθρα 122 έως 125 του Συντάγματος δυνάμει των οποίων εξουσία για διορισμό σε θέσεις που ανήκουν στη δημόσια υπηρεσία έχει η ΕΔΥ.     
             
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο οι θέσεις του Εφόρου Φορολογίας και των Βοηθών Εφόρων Φορολογίας παραμένουν κενές, ο Υπουργός Οικονομικών δύναται να αναθέτει τις σχετικές εξουσίες, αρμοδιότητες και καθήκοντα για περίοδο που δεν υπερβαίνει τους τρεις μήνες σε πρόσωπα που πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια.  Ως εκ τούτου, ο Υπουργός Οικονομικών, ασκώντας το δικαίωμα αυτό, προέβη στην ανάθεση εξουσιών, αρμοδιοτήτων και καθηκόντων του Εφόρου Φορολογίας σε πρόσωπο που πληρούσε τα σχετικά κριτήρια για την περίοδο από 3 Απριλίου μέχρι 2 Ιουλίου 2020. 
 
Στη βάση των πιο πάνω δεδομένων κρίθηκε από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας αναγκαία η προώθηση του νόμου, ώστε αφενός να διασφαλιστεί η ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του Τμήματος Φορολογίας και αφετέρου να δοθεί επαρκής χρόνος στην κυβέρνηση προς επίλυση του προβλήματος που προέκυψε.   
 
Στο πλαίσιο της συζήτησης του θέματος η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση έχει ασκήσει έφεση επί της πιο πάνω απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου.  Συναφώς, εν αναμονή της σχετικής  απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου επί της έφεσης και ενόψει του γεγονότος ότι η περίοδος της τρίμηνης ανάθεσης των καθηκόντων του Εφόρου Φορολογίας εκπνέει στις 2 Ιουλίου 2020, κρίθηκε αναγκαία η προώθηση του νόμου, ώστε να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στην κυβέρνηση να μελετήσει τα μέτρα που ενδεχομένως να χρειαστεί να λάβει.
 
Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ενημέρωσε τη Βουλή ότι πέραν της έφεσης που έχει ασκηθεί σε σχέση με τον διορισμό Εφόρου Φορολογίας, έχει παράλληλα υποβληθεί αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου, ώστε να παρασχεθεί χρόνος για την έκδοση της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου επί της έφεσης.  Επιπρόσθετα, επίκειται η άσκηση έφεσης επί της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου για τον διορισμό των Βοηθών Εφόρων Φορολογίας. 
 
Στον  νόμο περιλαμβάνεται επίσης πρόνοια για διαγραφή υφιστάμενων διατάξεων του βασικού  νόμου, οι οποίες προβλέπουν για την αναπλήρωση της θέσης Βοηθού Εφόρου Φορολογίας σε περίπτωση κένωσης της θέσης πριν από τη λήξη της θητείας του ή σε περίπτωση απουσίας του, καθότι οι διατάξεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με άλλες συναφείς διατάξεις του ιδίου νόμου.
 
Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας η Βουλευτής των Ανεξαρτήτων Άννα Θεολόγου ανέφερε ότι  είναι προκλητικό και έχουν το θράσος να επιμένουν σε διορισμούς που κρίθηκαν αντισυνταγματικοί από το Δικαστήριο για 6 μήνες και για άλλους 6 μήνες. Έκανε λόγο για  μανία να κρατήσουν συγκεκριμένα άτομα στις συγκεκριμένες θέσεις, για να γίνουν διευθετήσεις για Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα.  Είπε επίσης ότι δέχθηκε καταγγελίες για συμφωνίες εκατομμυρίων και στοιχεία για συγκεκριμένη υπόθεση ομίλου εταιρειών που έφεραν ευθύνη στην κατάρρευση του Συνεργατισμού.
 
Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε πως όταν πριν 6 χρόνια προειδοποιούσε δεν ανέμενε ότι θα δικαιωνόταν από Δικαστήριο και ανέφερε ότι προκύπτει θεσμικό θέμα, υπενθυμίζοντας ότι  εκκρεμεί νομοσχέδιο για τη συμμόρφωση των διοικητικών οργάνων με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου. Παρατηρώντας ότι  λήγει σήμερα η θητεία, η Βουλή δια νόμου θα επεκτείνει τη θητεία προσώπων όταν το Δικαστήριο έκρινε άκυρους τους διορισμούς. Πρόσθεσε πως είναι θεμελιακό ζήτημα, η Βουλή να τροποποιεί θητείες την ημέρα που λήγουν και  οδηγεί το νομοθετικό σώμα σε ανυποληψία.
 
Λαμβάνοντας τον λόγο ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι έγινε έφεση αναμένεται απόφαση και πρόσθεσε ότι πρότεινε σχέδιο Β΄ και να προετοιμαστούν στην ΕΔΥ για το ενδεχόμενο να χαθεί και έφεση. Σε σχέση με τις καταγγελίες της κ. Θεολόγου ο κ. Βότσης είπε ότι τα περί σκανδάλων να πάνε στον Γενικό Εισαγγελέα χθες.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς  ανέφερε ότι η σκανδαλολογία είναι το σπορ της εποχής για τη δημιουργία εντυπώσεων, για ολιγόλεπτη προβολή. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι προτιμούμε να μην είναι μόνιμος δημόσιος υπάλληλος σε αυτές τις θέσεις για να περιοριστούν οι αυθαιρεσίες. Διευκρίνισε επίσης ότι δεν λήγει η θητεία, αλλά ο Υπουργός ανέθεσε. Πρόσθεσε ότι δεν θα διορίσει αλλά θα αναθέσει για 6 συν 6 μήνες.  Είπε επίσης ότι δεν είναι ο διορισμός που κρίθηκε αντισυνταγματικός, αλλά  ο νόμος,
 
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου είπε πως έγινε έφεση και το κράτος πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί. Είπε επίσης ότι τα όποια στοιχεία για σκάνδαλα και διαφθορά πρέπει να τεθούν στον Γενικό Εισαγγελέα.
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού παρατήρησε πως δεν υπήρξε υπευθυνότητα από πλευράς της Κυβέρνησης και εξέφρασε την άποψη ότι γίνεται προσπάθεια υποβάθμισης της απόφασης του Δικαστηρίου. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι στην απόφαση γίνεται αναφορά και στη Βουλή και συγκεκριμένα ότι εκφεύγει τον αρμοδιοτήτων της Βουλής να αναμειγνύεται στους διορισμούς. Δεν είναι ένα τυπικό ζήτημα, αλλά έχει να κάνει με την εύρυθμη λειτουργία του διαχωρισμού των εξουσιών είπε στη συνέχεια και πρόσθεσε ότι αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να βρεθεί λύση για να λειτουργήσει το τμήμα φορολογίας.

Από ΚΥΠΕ