ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα προβλήματα με το σχέδιο παροχής επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχων στην Κοιν. Επιτροπής Εργασίας

Τα προβλήματα με το σχέδιο παροχής επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχων στην Κοιν. Επιτροπής Εργασίας

Με τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε σχέση με το σχέδιο  παροχής επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχων και την ανάγκη επίλυσης  τους ασχολήθηκε η Επιτροπή Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Βουλής  σήμερα Τρίτη 7.

Συγκεκριμένα, το αυτεπάγγελτο θέμα που έθεσαν ως Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ – Αριστερά Νέες Δυνάμεις αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και τα οποία συνδέονται με το σχέδιο παροχής  επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχων,   συζητήθηκε στο πλαίσιο συνεδρίας  της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο.

Η συνεδρία έγινε υπό την προεδρία του Προέδρου της Επιτροπής  Εργασίας βουλευτή Ανδρέα Φακοντή  και στην παρουσία εκπροσώπων του Υπουργείου Εργασίας με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή Ανδρέα Ζαχαριάδη.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, βουλευτής Πάφου  του ΑΚΕΛ – Αριστερά Νέες Δυνάμεις Ανδρέας Φακοντής, ανέφερε πως ειδικότερα εκκρεμεί ακόμη η παροχή των αυξήσεων επί του επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχου για τις οποίες η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί.

Το συμπληρωματικό κονδύλι, είπε ο κ. Φακοντής, ύψους 19 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκε για το 2020, δεν επιδόθηκε ακόμη, με αποτέλεσμα, όπως ανέφερε, οι χαμηλοσυνταξιούχου να εξακολουθούν να αναμένουν την συγκεκριμένη αύξηση. 

Καλέσαμε συνέχισε το Υπουργείο, “να προχωρήσει άμεσα στην αναδρομική καταβολή της αύξησης του επιδόματος στους δικαιούχους χαμηλοσυνταξιούχους “.

Eπίσης, είπε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας ,«το αίτημα των χαμηλοσυνταξιούχων οι οποίοι από το 2014 απώλεσαν το δικαίωμα σε  επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου  και μετά την τροποποίηση της Νομοθεσίας το 2018 όπου τους δόθηκε εκ νέου το δικαίωμα για επιβολή νέα αίτησης», ζητούμε συνέχισε, «όπως δικαιούνται να υποβάλουν νέα αίτηση σε περίπτωση που η πρώτη τους αίτηση απορρίφθηκε λόγω των εισοδημάτων τους το 2004».

Να  έχουν το δικαίωμα δηλαδή, σημείωσε,  να υποβάλουν εκ νέου μια νέα αίτηση η οποία να εξεταστεί με βάση τα εισοδήματα τους για το έτος που προηγείται όπως γίνεται για κάθε νέο συνταξιούχο.Δηλαδή , όπως εξήγησε ο κ. Φακοντής ,  αν σήμερα βρισκόμαστε στο 2020 και θα υποβάλει αίτηση για το 2020 να κριθεί με βάση τα εισοδήματα που είχε το 2019 και όχι με βάση τα εισοδήματα του 2014.

Σημείωσε επίσης ότι πολύ σοβαρό πρόβλημα για τους χαμηλοσυνταξιούχους είναι και η περίληψη συγκεκριμένων επιδομάτων και χορηγιών όπως η φοιτητική χορηγία και η επιδότηση από τον ΚΟΑΠ στα ετήσια εισοδήματα του νοικοκυριού. 

Ειδικότερα η περίληψη της φοιτητικής χορηγίας στα εισοδήματα του νοικοκυριού  δημιουργεί , όπως ανέφερε, τεράστιο πρόβλημα στην οικογένεια  αφού η οικονομική βοήθεια που παραχωρείται στο παιδί στερεί στον συνταξιούχο γονέα βασικούς πόρους για διαβίωση μέσω της απόρριψης της αίτησης του για επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου.

Επιπρόσθετα ανέφερε, πως το Υπουργείο ανέλαβε να μελετήσει εκ νέου τα αιτήματα που έχουν καταθέσει και θα τους ενημερώσει γραπτώς σε λίγες μέρες. 

Εν κατακλείδι οι χαμηλοσυνταξιούχοι αποτελούν μια εισοδηματικά ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού και θα πρέπει η κυβέρνηση, είπε ο κ. Φακοντής,  να μεριμνήσει  ώστε να τους παρέχεται κάθε δυνατή βοήθεια για να μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς. Ιδιαίτερα στις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί με την πανδημία του κορωνοϊού και τον αποκλεισμό των χαμηλοσυνταξιούχων οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται από τα ειδικά σχέδια και την κρατική στήριξη  που έχουν  εξαγγελθεί.

Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει τον αγώνα για πραγματική στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων που το έχουν ανάγκη, κατέληξε ο κ Φακοντής.

Στην επιτροπή παρευρέθηκε και ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Κυπρίων Συνταξιούχων( ΕΚΥΣΥ)  ο οποίος έθεσε ενώπιον του σώματος τις εκκρεμότητες που παρουσιάζονται και επηρεάζουν αρνητικά τους συνταξιούχους και ιδιαίτερα τους χαμηλοσυνταξιούχους

Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΚΥΣΥ Κώστας Σκαρπάρης  υπενθύμισε ότι έχει εγκριθεί  από τον Δεκέμβρη του 2019 , κονδύλι 19 εκατομμυρίων ευρώ  το οποίο προοριζόταν να ενισχύσει τα χαμηλά εισοδήματα των χαμηλοσυνταξιούχων από τον Γενάρη  του 2020, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν βελτιώθηκαν  καθόλου τα εισοδήματα τους και κάλεσε την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις αποφάσεις που έχει πάρει.

Σε ακόμη  ένα αίτημα που συζητήθηκε στην επιτροπή εργασίας, η ΕΚΥΣΥ  ζήτησε να μην υπολογίζεται στα εισοδήματα των χαμηλοσυνταξιούχων   η χορηγία από τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών(ΚΟΑΠ), ενώ  εξέφρασε την  αντίθεση της στον υπολογισμό της φοιτητικής χορηγίας στα εισοδήματα των χαμηλοσυνταξιούχων, με αποτέλεσμα  να στερούνται του δικαιώματος της μικρής επιταγής .

Η  ΕΚΥΣΥ για  ακόμα μία φορά  έθεσε ενώπιον του Υπουργείου την απαίτηση της ότι επιτέλους θα πρέπει να τύχουν απάντησης και έγκρισης, αιτήσεις  που έχουν υποβληθεί από χαμηλοσυνταξιούχους από το 2018 και μέχρι σήμερα δεν έχουν πάρει απάντηση.

Τόσο ο Πρόεδρος της επιτροπής Εργασίας όσο και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής ζήτησαν από το Υπουργείο Εργασίας  να απαντήσει σύντομα γραπτώς για όλα τα θέματα που έχουν  τεθεί. Η πρόταση της Επιτροπής έγινε δεκτή από τον Γ. Διευθυντή του Υπουργείου Εργασίας.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top