ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επανεξέταση της σχέσης Λονδίνου - Άγκυρας ζητούν Κύπριοι πρόσφυγες στη Βρετανία

Επανεξέταση της σχέσης Λονδίνου - Άγκυρας ζητούν Κύπριοι πρόσφυγες στη Βρετανία

Την επανεξέταση από τη βρετανική Κυβέρνηση της σχέσης με την Τουρκία ζητά με επιστολή προς τον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντόμινικ Ράαμπ, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κυπριακών Προσφυγικών Σωματείων (ΕΚΕΚΑ) στο Ηνωμένο Βασίλειο, Λεωνίδας Λεωνίδου.

Η επιστολή συντάχθηκε με αφορμή την επικείμενη 46η μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Ο κ. Λεωνίδου επισημαίνει στον επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κυπρίων προσφύγων από τον τουρκικό στρατό, όπως την απώλεια σπιτιών και περιουσιών, τη σύληση εκκλησιών και νεκροταφείων, την καταστροφή πολιτιστικών θησαυρών, τον εποικισμό κ.ά. καθώς και το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς τους πρόσφυγες είναι πλέον Βρετανοί πολίτες αφού βρήκαν καταφύγιο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η επιδίωξη από την Τουρκία της αλαζονικής επεκτατικής πολιτικής της που άρχισε με την παράνομη εισβολή στην Κύπρο και την κατοχή συνεχίζεται έκτοτε», σημειώνει ο κ. Λεωνίδου.

Καταγγέλλει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκμεταλλεύεται την παγκόσμια κρίση του κορωνοϊού και προωθεί μια στρατηγική καταστολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αυξημένων προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η επιστολή αναφέρεται σε παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράκ, της Συρίας και της Λιβύης, σε καταστρατήγηση της ελευθεροτυπίας και της ελευθερίας του λόγου, καθώς και σε μαζικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου και της ΑΟΖ χωρών της Ανατολικής Μεσογείου με τη «διπλωματία των κανονιοφόρων».

Ο κ. Λεωνίδου επισημαίνει παράλληλα ότι οι τουρκικές ενέργειες αυξάνουν τον κίνδυνο μεγάλης σύρραξης με την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι επιχειρώντας να κλιμακώσει τη διένεξη με την Αθήνα ο Πρόεδρος Ερντογάν προκαλεί νέα μεταναστευτική κρίση στέλνοντας χιλιάδες πρόσφυγες στα ελληνικά σύνορα.

Στη λίστα των τουρκικών προκλήσεων η επιστολή προσθέτει το θέμα της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τέμενος παρά τις διεθνείς αντιδράσεις.

«Εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων προσφύγων που είναι τώρα Βρετανοί πολίτες, προτρέπω εσάς και την κυβέρνησή μας να επανεξετάσετε τη σχέση με την Τουρκία του κ. Ερντογάν, να σταματήσετε τη νεο-οθωμανική επιθετικότητα, τις προκλητικές πολιτικές και ενέργειες της Τουρκίας και να λάβετε μέτρα που θα τερματίζουν την ντε φάκτο παράνομη στρατιωτική κατοχή της Κύπρου και θα επιτρέπουν στους νόμιμους ιδιοκτήτες να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες όπου επιθυμούν να ζήσουν σε μια ελεύθερη, δημοκρατική και επανενωμένη Κύπρο», σημειώνει στην επιστολή του ο Πρόεδρος της ΕΚΕΚΑ.

Ο κ. Λεωνίδου επικαλείται την πρόσφατη υιοθέτηση κυρώσεων από τον κ. Ράαμπ κατά αλλοδαπών ατόμων και οργανισμών που παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα, σημειώνοντας ότι «είναι αυτού του είδους την ενέργεια και το πάθος για δικαιοσύνη που οι Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες του Ηνωμένου Βασιλείου αναζητούν στον Υπουργό Εξωτερικών μας». Ο Πρόεδρος της ΕΚΕΚΑ σημειώνει τη δήλωση του κ. Ράαμπ ότι η Βρετανία δε θα επιτρέψει την απρόσκοπτη δράση «όσων έχουν αίμα στα χέρια τους, τραμπούκων τυράννων και εκτελεστών δικτατόρων».

«Θέσεις πολιτικής σαν αυτή, επιδιώκοντας δικαιοσύνη προς υπεράσπιση των αδικηθέντων, απηχούν το πνεύμα του αγώνα μας», καταλήγει η επιστολή του κ. Λεωνίδου προς τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών.

Aπό ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σύλληψη 18χρονου στη Λεμεσό: Αυτά βρήκε στην κατοχή του ΥΚΑΝ – Δείτε φωτογραφίες

Πυρκαγιά στην Πάφο: Τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο αργά το βράδυ - Εξετάζεται το ενδεχόμενο να προκλήθηκε από ρίψη πυροτεχνημάτων

Συνέρχεται το Εθνικό συμβούλιο την Παρασκευή - Έπιασαν τόπο οι πιέσεις της αντιπολίτευσης

Kim Kardashian: Η παράξενη απαίτηση από τους βοηθούς της, για να πιει καφέ το πρωί



LIVE - Δημοτικές Εκλογές: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE - Δημοτικές Εκλογές: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top