ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: Συνεχίζουμε... απροβίβαστοι - ‘Δεν ευνοούνται οι μαθητές που διαβάζουν, επιβραβεύεται η κατανόηση’

ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: Συνεχίζουμε... απροβίβαστοι - ‘Δεν ευνοούνται οι μαθητές που διαβάζουν, επιβραβεύεται η κατανόηση’

Μετά την δημοσίευση των πρώτων αποτελεσμάτων των Παγκυπρίων Εξετάσεων για σκοπούς απόλυσης και κάνοντας μια σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές επικοινωνήσαμε με διάφορους καθηγητές επιχειρώντας μια πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων.

Του Ανδρέα Κόκκινου

Αποτελέσματα που στη συνολική τους εικόνα -αν μη τι άλλο- προκαλούν προβληματισμό και παρά την σχετική ιδιορρυθμία της φετινής χρονιάς μείναμε... ‘απροβίβαστοι’ σε Νέα Ελληνικά, Ιστορία, Οικονομικά, Αρχαία, Φυσική Μαθηματικά (και Κατεύθυνσης και Κοινού Κορμού), αλλά ακόμη και σε μαθήματα όπως η Θεατρολογία και η Οικιακή Οικονομία.

Συγκεκριμένα επικοινωνήσαμε με καθηγητή Φυσικής, ο οποίος μας ανέφερε πως ιδιαίτερα τα τελευταία 3 χρόνια οι μέσοι όροι των βαθμών παρουσιάζουν σημαντική πτώση ενώ χαρακτήρισε το φετινό γραπτό ως ‘αρκετά δύσκολο’.

Ο κυριότερος λόγος στον οποίο αναφέρθηκε αφορά την δομή και τον τρόπο διατύπωσης των ερωτήσεων αφού όπως μας ανέφερε το τωρινό format ‘ευνοεί’ κυρίως τους μαθητές που έχουν αντίληψη επί των θεμάτων και της ύλης και κατανοούν αρχές της Φυσικής ενώ δυσκολεύει αυτούς που αφιερώνουν χρόνο στο διάβασμα αλλά και το λύσιμο πολλών ασκήσεων αναφέροντας χαρακτηριστικά πως ‘ένας μαθητής που έχει αντίληψη 5/10 και δε διάβασε ποτέ κατά τη διάρκεια της χρονιάς εξισώνεται με κάποιον που έχει αντίληψη 3/10 αλλά αφιέρωνε 2 ώρες ημερησίως στο διάβασμα’.

Πρόσθεσε επίσης τον προβληματισμό του για όσους χρειάζονταν ένα συγκεκριμένο βαθμό για να περάσουν την τάξη αφού επισήμανε πως ακόμη και μαθητής που χρειαζόταν 5 ή 6 μονάδες από τις 20, με τον μέσο όρο να βρίσκεται μόλις στο 8.33 καθίσταται αυτόματα πολύ δύσκολο ακόμη και να φτάσουν αυτό το όριο.

Τέλος σε ερώτηση μας που αφορούσε την τυπική απόκλιση βαθμολογιών ο εν λόγω καθηγητής μας εξήγησε πως -κατά κάποιο τρόπο- αυτό αποτελεί και κριτήριο για την επιτυχία της σύνθεσης του γραπτού αφού όσο μικρότερη είναι η απόκλιση από το μέσο όρο, τόσο πιο κοντά στην καμπύλη έγραψε η πλειοψηφία των μαθητών.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή - Για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή - Για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top