Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας: Σοβαρές ελλείψεις σε εργοτάξια - Χωρίς προστασία εργάτες σε σκαλωσιές

Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας: Σοβαρές ελλείψεις σε εργοτάξια  - Χωρίς προστασία εργάτες σε σκαλωσιές

Ανακοίνωση εξέδωσε το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας με την οποία ενημερώνει για σοβαρές ελλείψεις σε εργοτάξια ενώ παραθέτει οδηγό για τις πρόνοιες της νομοθεσίας σχετικά με την εγκατάσταση και χρήση ικριωμάτων.

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΤΕΕ) του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έχει ετοιμάσει Οδηγό για επεξήγηση των σχετικών προνοιών της νομοθεσίας σε σχέση με την εγκατάσταση και χρήση ικριωμάτων.

Στόχος του Οδηγού αυτού είναι η επεξήγηση των σχετικών προνοιών της νομοθεσίας και η ενημέρωση όλων των επαγγελματιών που εμπλέκονται στην υλοποίηση κατασκευαστικών έργων και έχουν, ανάλογα με την ιδιότητα και τις αρμοδιότητές τους, σχετικές νομικές υποχρεώσεις, όπως μελετητές, επιβλέποντες, διευθυντές έργων, μηχανικοί εργοταξίων, συντονιστές για τα θέματα ασφάλειας και υγείας, κατά την εκπόνηση της μελέτης και κατά την εκτέλεση του έργου, εργολάβοι, υπεργολάβοι, καθώς και επιχειρήσεις που ενοικιάζουν και εγκαθιστούν ικριώματα, κατασκευαστές ικριωμάτων και εργαζόμενοι.

Τα ικριώματα αποτελούν πολύ συχνά πηγή κινδύνου σοβαρών ή και θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων. Κατά τη διάρκεια επιθεωρήσεων από αρμόδιους Επιθεωρητές του ΤΕΕ έχουν εντοπιστεί, σε πολλές περιπτώσεις εργοταξίων, ικριώματα τα οποία ανεγείρονται χωρίς να τηρούνται οι σχετικές διατάξεις της περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νομοθεσίας.

Συγκεκριμένα, έχει παρατηρηθεί ότι συναρμολογούνται ικριώματα τα οποία δεν είναι σύμφωνα με τυποποιημένη διαμόρφωση και τα ισχύοντα Κυπριακά ή Ευρωπαϊκά ή άλλα ισοδύναμα πρότυπα και για τα οποία δεν υπάρχει διαθέσιμη μελέτη υπολογισμού αντοχής και ευστάθειας. Σε αρκετές περιπτώσεις παρουσιάζονται σοβαρές ελλείψεις, όπως η απουσία κατάλληλων και επαρκών προστατευτικών κιγκλιδωμάτων, ιδιαίτερα στα άκρα των δαπέδων/εξεδρών εργασίας (stoppers), ελλιπή ή ακατάλληλα δάπεδα εργασίας, απουσία θωρακίων (παραπέτων), απουσία κατάλληλης κλίμακας (σκάλας) πρόσβασης στα δάπεδα/εξέδρες εργασίας, ακατάλληλη έδραση του ικριώματος και ακατάλληλη στερέωση/αγκύρωση σε κτήριο ή άλλη κατασκευή ικανοποιητικής αντοχής. Επίσης, κατά τη συναρμολόγηση/εγκατάσταση ή/και αποσυναρμολόγηση δεν εφαρμόζεται πάντοτε ασφαλής μέθοδος εργασίας ή/και δεν λαμβάνονται επαρκή προληπτικά και προστατευτικά μέτρα.

Το ΤΕΕ καλεί όλους τους εμπλεκομένους στην υλοποίηση κατασκευαστικών έργων να ενεργούν προληπτικά μέσω, μεταξύ άλλων, καθορισμού κατάλληλων και επαρκών προδιαγραφών στα Σχέδια Ασφάλειας και Υγείας, έγκαιρου προγραμματισμού και οργάνωσης των εργασιών, κατάλληλων και επαρκών οδηγιών, εκπαίδευσης και επιτήρησης των εργαζομένων, καθώς και μέσω επαρκών επιθεωρήσεων των ικριωμάτων για διασφάλιση της ασφαλούς εγκατάστασης, χρήσης και συναρμολόγησης/ αποσυναρμολόγησής τους και αποφυγή εργατικών ατυχημάτων.

Για πρόσθετες διευκρινίσεις ή πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με τον αρμόδιο Λειτουργό στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected], ή/και στα τηλ. 22405660/22405615.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία Elias: Κάνει στροφή προς Κύπρο; - Πόσο θα πέσει η θερμοκρασία

Έξυπνοι μετρητές: Ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή τους - Θα μπορείς να ξέρεις αν σου κλέβουν ρεύμα - Όλα τα οφέλη

Ακτινογραφία Δημόσιας Υπηρεσίας: Ραγδαία αύξηση εκτάκτων και σημαντική μείωση μόνιμων υπαλλήλων σε μία δεκαετία

«Ξεσκονίζει» όλες τις υπερωρίες στο Προεδρικό η Ελεγκτική Υπηρεσία – Ζήτησε και αναμένει στοιχεία από την Κυβέρνηση

Μετά τη Λάρνακα στέλνουν και στη Λεμεσό στείρα κουνούπια - Πότε «αναλαμβάνουν δουλειά» - Ποιο είδος αφορά

Λουκάς Φουρλάς: Tα σπαρακτικά λόγια για την κόρη του που θα γινόταν σήμερα 10 ετών

Άρχισαν οι διαδικασίες για επ’ ανδραγαθία προαγωγή του Πέτρου Ελευθερίου - Βαθιά θλίψη στην ΑστυνομίαΕπέστρεψε από τη Νέα Υόρκη και συγκάλεσε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος – Πότε θα γίνει

Επέστρεψε από τη Νέα Υόρκη και συγκάλεσε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος – Πότε θα γίνει

Συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου συγκάλεσε με την επιστροφή του στην Κύπρο από την Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top