ΔΙΕΘΝΗ

Για ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία προειδοποιεί η Μέρκελ στην 3η μέρα Συνόδου για το ΠΔΠ

Για ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία προειδοποιεί η Μέρκελ στην 3η μέρα Συνόδου για το ΠΔΠ

"Υπάρχει πολλή καλή θέληση αλλά και πολλές διαφορετικές θέσεις. Θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια όμως είναι πιθανό και το ότι δεν θα υπάρξει κατάληξη", δήλωσε προσερχόμενη σήμερα το πρωί στο χώρο του Συμβουλίου, η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

"Καλημέρα, μπαίνουμε στην τρίτη ημέρα των διαπραγματεύσεων σήμερα και είναι σίγουρα η αποφασιστική. Τα διάφορα θέματα, το μέγεθος του ταμείου, το είδος της διαχείρισης και επίσης τα ζητήματα του κράτους δικαίου αντιμετωπίζονται τώρα καλά. Δεν μπορώ ακόμα να πω αν θα βρεθεί λύση. Υπάρχει πολλή καλή θέληση, αλλά υπάρχουν επίσης πολλές θέσεις και έτσι θα δουλέψω για αυτό. Αλλά μπορεί επίσης να μην υπάρχει αποτέλεσμα σήμερα", δήλωσε συγκεκριμένα.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Μακρόν, προσερχόμενος για την 3η μέρα των διαπραγματεύσεων δήλωσε ότι "δείξαμε τη βούλησή μας για συμβιβασμό", αλλά εξήγησε ότι "το ζήτημα του κράτους δικαίου είναι κορυφαίας σημασίας". Τόνισε ότι "υπάρχει ευρεία συμφωνία" από τα περισσότερα κράτη μέλη. Ξεκαθάρισε όμως ότι σε σχέση με το ζήτημα των ποσών "δεν θα  έχουμε συμφωνία με κάθε κόστος" και υπενθύμισε την εργασία που έχει πραγματοποιηθεί με τους Προέδρους Μισέλ και Φον Ντερ Λάιεν  για συμβιβαστική  πρόταση.

Η Καγκελάριος, όπως και ο Πρόεδρος Μακρόν, είχε συναντήσεις με την ομάδα των χωρών του Βορρά που αντιδρούν στη συμβιβαστική πρόταση Μισέλ και ζητούν επιπλέον περικοπές. Μετά τα μεσάνυχτα Μέρκελ και Μακρόν προσπάθησαν να πείσουν εκ νέου τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μ.Ρούττε μεταξύ άλλων για την ανάγκη διατήρησης του ύψους των επιχορηγήσεων στα 400 δισ.ευρώ.

Η συνάντηση έληξε χωρίς αποτέλεσμα. Η ομάδα των "ολιγαρκών έχει πλέον διευρυνθεί και περιλαμβάνει και τη Φινλανδία (συνολικά 5 χώρες). Οι 5 απαιτούν μειώσεις και σε πολλές συγκεκριμένες πολιτικές εντός του ΠΔΠ. Οι 5 ζήτησαν να περιοριστούν οι επιχορηγήσεις πολύ κάτω από τα 400 δισ.ευρώ και να μειωθεί η συνολική οροφή του NGEU κάτω από τα 750 δισ.ευρώ.

Σημειώνεται ότι 22 κράτη δέχθηκαν τη μείωση των επιχορηγήσεων από τα 500 δισ.ευρώ στα 450, τις αυξημένες επιστροφές από τον προϋπολογισμό σε Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία και Γερμανία, αλλά και  το "φρένο εκταμιεύσεων", υπό το όρο "αυτές οι περικοπές να είναι οι τελευταίες".

Η Καγκελάριος έχει νέα συνάντηση με τον Πρόεδρο Μακρόν σήμερα στις 9:30 τοπική ώρα. Πηγές της γαλλικής προεδρίας τόνιζαν ότι Γαλλία και Γερμανία είναι πιο ευθυγραμμισμένες από ποτέ.

Τέλος, αγκάθι παραμένει και η διατύπωση για την περικοπή κονδυλίων για παραβάσεις του κράτους δικαίου - κάτι που επιδιώκει να αλλάξει η Ουγγαρία.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top