ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι δίδυμοι απο το Παραλίμνι που πρώτευσαν μιλούν στο ThemaOnline - Προβληματίζονται κατά πόσον θα αποδεχθούν τις θέσεις στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Οι δίδυμοι απο το Παραλίμνι που πρώτευσαν μιλούν στο ThemaOnline - Προβληματίζονται κατά πόσον θα αποδεχθούν τις θέσεις στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Την αγωνία τους την περάσαμε οι περισσότεροι όταν ήμασταν στην ηλικία τους. Δυο αδέρφια, δίδυμα κατάφεραν να πρωτεύσουν  στις  Παγκύπριες εξετάσεις με το απόλυτο 20 και να εξασφαλίσουν θέσεις στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στους κλάδους τους οποίους επέλεξαν, αν και είναι προβληματισμένοι κατά πόσο θα αποδεχθούν τις  θέσεις αυτές.

Της Έλενας Τσιακούπη

Ο Μάριος και η Ειρήνη Σκίτσα από το Παραλίμνι,  ακολούθησαν  το δικό τους μοντέλο διαβάσματος, το οποίο σίγουρα δεν είναι όπως αυτό που φαντάζεστε.

Μεθοδικότητα και ισορροπία, αφού δεν στερήθηκαν ούτε τα χόμπι τους, ούτε τις εξόδους τους, ούτε τα πάρτι με φίλους.

Ο Μάριος έχει ως χόμπι και ασχολείται ερασιτεχνικά με το ποδόσφαιρο ενώ του αρέσει να πηγαίνει στο γήπεδο και να υποστηρίζει την ομάδα του που είναι η Ενωση Νέων Παραλιμνίου. Από την άλλη, η Ειρήνη έχει άλλα ενδιαφέροντα όπως ο κινηματογράφος  και το θέατρο.

Με μητέρα εκπαιδευτικό και πατέρα λογιστή , τα παιδιά τους ακολούθησαν εντελώς διαφορετικούς δρόμους. Ο Μάριος κατάφερε να εξασφαλίσει θέση στην Ιατρική σχολή ενώ η Ειρήνη στη Νομική.  Τι σημαίνει όμως για αυτά τα δυο παιδιά η επιτυχία αυτή και τι σκέφτονται για τις  θέσεις που εξασφάλισαν;

Τα αδέρφια μίλησαν στο ΤHEMAONLINE για την αγωνία που είχαν πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και για το πόσο αισιόδοξοι ήταν.

«Την ημέρα πριν να βγουν τα αποτελέσματα, επειδή δεν μας είχε ενημερώσει το Υπουργείο για την ακριβή ώρα, ήμασταν πολύ αγχωμένοι, αλλά επειδή γνωρίζαμε ότι γράψαμε καλά και οι δυο , ήμασταν αισιόδοξοι», αναφέρει η Ειρήνη.

Από την άλλη, ο Μάριος σχολίασε πως δεν ανησυχούσαν αν θα περνούσαν την πρώτη τους επιλογή καθώς γνώριζαν ότι με τους πραγματικούς μέσους όρους ήταν πρώτοι. Ωστόσο όπως ανέφερε « Ήμασταν σίγουροι ότι θα εξασφαλίζαμε θέση, όμως λόγω της αναγωγής δεν γνωρίζαμε πως θα διαμορφώνονταν τα αποτελέσματα» .

Πως αποφάσισες να ακολουθήσεις την Νομική, Ειρήνη;

Ήξερα από το γυμνάσιο ότι ήθελα να παω κλασσικό.  Εκεί ήταν τα ενδιαφέροντα και η κλίση μου. Για το πτυχίο της νομικής το είχα πάντα στο μυαλό μου, όμως φέτος καταστάλαξα διότι συνειδητοποίησα ότι είναι ένα πτυχίο που μπορώ να αξιοποιήσω με πολλούς τρόπους, ακόμα και αν δεν ακολουθήσω μάχιμη δικηγορία.

Όπως;

Θα το δω στην πορεία. Σκέφτομαι ίσως σε κάποια εταιρεία ως νομικός σύμβουλος.

Πως αποφάσισες να ακολουθήσεις την Ιατρική, Μάριε;

Πάντοτε ήμουν του πρακτικού, μου άρεσαν οι θετικές επιστήμες . Η ιατρική είναι ένας πολύ ωραίος τομέας, με ενδιαφέρον. Νιώθεις ότι συνεισφέρεις στον συνάνθρωπο σου και θεωρώ πως αν ακολουθήσω το ερευνητικό κομμάτι μετά την γενική ιατρική, μπορώ να το συνδυάσω με πολλά πράγματα, με τις θετικές επιστήμες.

Θα δεχθείτε τις θέσεις που εξασφαλίσατε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ή σκέφτεστε να ανοίξετε φτερά για εξωτερικό;

Μάριος: Προτιμώ Ελλάδα, καθώς διευρύνεις τους  ορίζοντες σου έξω από την Κύπρο, που είναι ένας μικρός τόπος. Δεν απορρίπτω την Κύπρο όμως, το βλέπω μάλλον για Ελλάδα.

Ειρήνη: Δεν έχω αποφασίσει ακόμα αν θα φοιτήσω Κύπρο, Ελλάδα ή και Αγγλία. Με προβληματίζει η φοίτηση στην Ελλάδα καθώς το Δίκαιο είναι διαφορετικό από της Κύπρου και από την άλλη δεν ξέρω αν θα ήθελα να μείνω Κύπρο, από την άποψη του κατά πόσο θα μπορέσω να ανεξαρτητοποιηθώ.

Οι γονείς σας πως βλέπουν τις σκέψεις σας αυτές, να φύγετε εξωτερικό ενώ έχετε εξασφαλίσει θέσεις στην Κύπρο;

Μάριος: Εχουμε ακόμα μια αδερφή μεγαλύτερη οπότε έχουν ζήσει την διαδικασία.

Μάριε μου έμαθα ότι ήσουν και στην παιδοβουλή. Πως ήταν αυτή η εμπειρία;

Ηταν μια ωραία εμπειρία. Είχα την τύχη να πάω και ένα ταξίδι πέρσι στο Στρασβούργο. Έκανα αρκετούς φίλους, έμαθα να εκφράζομαι, να διεκδικώ τα δικαιώματα μου. Φυσικά είναι μια εμπειρία την οποία συνιστώ στον καθένα.

Ήσασταν οι μαθητές που ήταν αυστηρά πάνω από ένα βιβλίο ή είχατε και χρόνο για να βγαίνετε έξω;

Ειρήνη: Νομίζω υπήρχε ισορροπία ανάμεσα στο διάβασμα και στις εξόδους μας. Μπορεί να στερηθήκαμε μια έξοδο ένα Σαββατοκυρίακο, αλλά πηγαίναμε στα πάρτυ και στις εξόδους μας. Δεν θεωρώ ότι αλλοιώθηκε η σχολική μας εμπειρία ή ότι δεν βιώσαμε κάτι που δεν βίωσε κάποιος άλλος. Καταφέραμε να τα εξισορροπήσουμε.

Το θέμα της πανδημίας πέρα από τα αρνητικά, ότι σας πήγε πίσω στην ύλη και στην ανακοίνωση των ημερομηνιών των εξετάσεων, σας βοήθησε να έχετε χρόνο να συγκεντρωθείτε περισσότερο στο διάβασμα;

Ειρήνη: Το αρνητικό της κατάστασης είναι πως αν βρίσκεσαι κλεισμένος στο σπίτι για αρκετό καιρό, μειώνεται η όρεξη σου για το διάβασμα. Σε πιάνει μια υπαρξιακή κρίση. Όμως επειδή είχαμε αρκετό καιρό που δεν μπορούσαμε να βγούμε έξω,ούτε να βρεθούμε με τους  φίλους μας, σε ένα βαθμό μας βοήθησε. 

Διαβάζατε μαζί σαν αδέρφια;

Μάριος: Ηταν διαφορετικά τα μαθήματα μας. Όμως έτυχε στο μάθημα των Νέων Ελληνικών να διαβάσουμε μαζί ή να με βοηθήσει η Ειρήνη σε κάποιο μάθημα και εγώ αντίστοιχα την Ειρήνη σε κάποιο άλλο.

Το μήνυμα σας για τους μαθητές που θα ακολουθήσουν τις επόμενες χρονιές ή σε αυτούς που θα ξαναδώσουν εξετάσεις;

Μάριος: Να μάθουν να βάζουν ψηλούς στόχους. Να μην επαναπαύονται. Ακόμα κι αν τους πετυχαίνουν να βάζουν ακόμα ψηλότερους. Όταν είσαι αφιερωμένος , όταν είσαι πλήρως συγκεντρωμένος και αφοσιωμένος σε αυτό πιστεύεις ότι θα τα καταφέρεις.

Ποιο είναι τελικά το μυστικό; Η μελέτη, η αφοσίωση, η μεθοδικότητα;

Πιστεύω ο συνδυασμός όλων αυτών. Θεωρώ ότι το κυριότερο για μένα ήταν ότι κατάφερα με υπομονή και επιμονή να μείνω αφοσιωμένος στο στόχο μου, να βρίσκω πάντοτε ένα κίνητρο, ούτως ώστε να μπορέσω να αντιμετωπίσω τις πρωτόγνωρες καταστάσεις λόγω της πανδημίας.

Ειρήνη μου, πόσο σημαντικός ήταν ο ρόλος της οικογένειας όλο αυτό τον καιρό;

Σίγουρα έπαιξε ρόλο . Είχαμε την στήριξη των γονιών μας και γενικότερα όλης της οικογένειας μας , καθ’ολη την διάρκεια της πανδημίας για ψυχολογική υποστήριξη. Όπως επίσης σημαντικό ρόλο έπαιξε ότι είχαμε πολύ καλούς καθηγητές.

Η πρώτη αντίδραση των γονιών σας όταν πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκαν και τα αποτελέσματα στην αποφοίτηση σας;

Ειρήνη: Ηταν περήφανοι για εμάς, διότι μας στήριξαν σε όλο το ταξίδι της σχολικής μας εμπειρίας. Και στο γυμνάσιο και στο λύκειο, άρα η χαρά ανήκει και σε αυτούς.

Ποια συμβουλή κρατήσατε ;

Μάριος:  Θα σταθώ σε μια συμβουλή που μου έδωσε ένας καθηγητής που πιστεύω ήταν πολύ σημαντική. Μου είχε πει πως η προσωπική δουλειά παίζει καθοριστικό ρόλο, ακόμα και αν έχεις τους καλύτερους καθηγητές ή αν πηγαίνεις στο καλύτερο φροντιστήριο. Σημασία έχει η προσωπική δουλειά και ο κόπος που θα κάνεις στο σπίτι μόνος σου.

Ειρήνη: Η συμβουλή που με ακολουθούσε καθ’ολη την διάρκεια της χρονιάς , ήταν να υιοθετήσω το μοντέλο  διαβάσματος που βολεύει εμένα. Να ακούμε συμβουλές φίλων και γνωστών αλλά να ακολουθήσω αυτό που ταιριάζει στα δικά μου μέτρα.

Το οποίο ήταν;

Ηταν συστηματική μελέτη. Ένα πρόγραμμα που περιλάμβανε διαλείμματα και διάβασμα, αλλά και τακτικές επαναλήψεις.

Μάριε μου τώρα με το στρατό ποιες είναι οι σκέψεις σου;

Νιώθω μια αγωνία αλλά θεωρώ ότι θα μου κάνει καλό ο στρατός , διότι θα ωριμάσω περισσότερο. Νομίζω ότι είναι μια καλή εμπειρία και είναι προς όφελος μου, διότι θα έχω και χρόνο να αποφασίσω τι θα κάνω με τις σπουδές μου.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top