ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΜΕΝΟΓΕΙΑ: Κρατούμενοι απειλούν να θέσουν τέρμα στη ζωή τους -Αστυνομικοί παίζουν χαρτιά -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΜΕΝΟΓΕΙΑ: Κρατούμενοι απειλούν να θέσουν τέρμα στη ζωή τους -Αστυνομικοί παίζουν χαρτιά -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Εικόνες που προβληματίζουν σε ό,τι αφορά την κατάσταση που επικρατεί στον Χώρο Κράτησης Απαγορευμένων Μεταναστών στη Μενόγεια (ΧΩΚΑΜ), έρχονται στο φως…

Φωτογραφίες που αποκαλύπτουμε στο παρόν δημοσίευμα παρουσιάζουν τουλάχιστον δυο κρατούμενους να απειλούν πως θα θέσουν τέρμα στη ζωή τους με απώτερο στόχο να ικανοποιηθούν αιτήματά τους.

Στην κατοχή μας έχουμε οπτικό υλικό (video) που παρουσιάζει τον ένα εξ αυτών να απειλεί πως θα προβεί σε αυτοχειρία, στην προσπάθειά του να ασκήσει πιέσεις.

Έχει σκαρφαλώσει σε μεταλλική κατασκευή, στην οποία έχει δέσει την μια άκρη σεντονιού. Η άλλη άκρη είναι τυλιγμένη γύρω από τον λαιμό του…

Την ίδια στιγμή έμπειρος αστυνομικός επιχειρεί να ελέγξει την κατάσταση, τονίζοντας στον κρατούμενο ότι η περίπτωσή του θα τύχει αξιοκρατικού χειρισμού.

Από τα συμφραζόμενα που καταγράφονται στο video, προκύπτει πως ο αλλοδαπός ζητεί να δει κάποιο προϊστάμενο για ένα αίτημά του. Ο αστυνομικός του δίνει διαβεβαίωση πως θα μεριμνήσει ώστε να διευθετηθεί το ζήτημα.

Σημειώνεται ακόμη ότι η κάμερα ασφαλείας που βρίσκεται στο σημείο είναι καλυμμένη με ύφασμα.

Όπως μας αναφέρθηκε από άτομο που έχει καλή γνώση των τεκταινόμενων, στην Μενόγεια υπάρχουν κρατούμενοι με ιδιάζουσες συνθήκες. Σύμφωνα με το ίδιο πρόσωπο, αυτό που προκαλεί τις εντάσεις έχει να κάνει με το γεγονός ότι αιτήματά τους παραμένουν σε εκκρεμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να δίδεται ενημέρωση.

Είναι ενδεικτική περίπτωση κρατούμενου στη Μενόγεια που έχει υποβάλει παράπονο στην Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας. Ο εν λόγω κρατούμενος ισχυρίζεται ότι από το 2004 βρισκόταν στην Κύπρο και εργαζόταν, μέχρι που αστυνομικός αυθαίρετα -σύμφωνα πάντα με τα όσα υποστηρίζει- μεθόδευσε τη σύλληψή του για τρομοκρατία ,έχοντας αλλότρια κίνητρα.

Σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς του κρατείται παράνομα για περίοδο περίπου 1,5 έτους, χωρίς οι Αρχές να δίδουν σημασία στο αίτημά του να εξεταστεί η περίπτωσή του. «Όλα αυτά προκαλούν αντιδράσεις από κρατούμενους, παρ΄ όλο που υπάρχουν μέλη της Αστυνομίας που είναι σωστά απέναντι τους» μας ανέφερε καλά πληροφορημένο άτομο για τις συνθήκες στη Μενόγεια.

Εξετάζουν οπτικό υλικό από κάμερες - Εσωτερική έρευνα για αστυνομικούς
Την ίδια στιγμή, όπως αποκάλυψε την Πέμπτη (23/07) η ιστοσελίδα της εφημερίδας «Πολίτης», διεξάγεται έρευνα σε βάρος μελών της Αστυνομίας που υπηρετούν στον εν λόγω χώρο κράτησης. Τα στελέχη της δύναμης παρουσιάζονται σε φωτογραφικό στιγμιότυπο να παίζουν χαρτιά εν ώρα υπηρεσίας.

Την υπό αναφορά φωτογραφία εξασφάλισε και το ThemaOnline στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης και την παρουσιάζει.

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, αρχές της εβδομάδας μέλη της Διεύθυνσης Επαγγελματικών Προτύπων Επιθεώρησεως μετέβησαν στη Μενόγεια για να διερευνήσουν την υπόθεση. Στο πλαίσιο των εξετάσεών τους έχουν λάβει οπτικό υλικό από κάμερες που υπάρχουν στους χώρους.

Στην επίμαχη φωτογραφία εμφανίζονται τέσσερα μέλη της δύναμης να κάθονται σε τραπέζι και να παίζουν χαρτιά.

Οι δηλώσεις Παπαθεοδώρου
Ο νέος Αρχηγός Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, αναμένεται να εγκύψει και στο θέμα της Μενόγειας. Όπως ανέφερε, άλλωστε, στις τοποθετήσεις του ενώπιον εκπροσώπων των Μ.Μ.Ε. την Πέμπτη (23/07), θα επιχειρήσει να επιταχύνει τις διαδικασίες σε σχέση με τη διαχείριση θεμάτων αλλοδαπών. Βέβαια, αυτό συνεπάγεται και συνεργασία άλλων υπηρεσιών της Δημοκρατίας.

ΣΧΟΛΙΟ: Είτε άμεση απέλαση, είτε εξέταση αιτημάτων σε εύλογο χρονικό διάστημα

Το ThemaOnline προχώρησε σε δημοσιοποίηση των εν λόγω φωτογραφιών και πληροφοριών κατόπιν προβληματισμού. Στόχος μας είναι να εκθέσουμε καταστάσεις με στόχο την επίλυσή τους. Οι διαδικασίες σε σχέση με τον χειρισμό άτυπων ή παράνομων μεταναστών πρέπει να επιταχυνθούν. Είτε άμεση απέλαση εφόσον συντρέχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας, είτε η εξέταση των αιτημάτων τους να γίνεται σε εύλογο χρονικό διάστημα. Βέβαια, θα χρειαστέι και η δημιουργία κατάλληλων μηχανισμών. Δεν αρκεί μόνο να υπάρχει βούληση από την Αστυνομία. Σε αντίθετη περίπτωση, θα παρατηρούνται πανομοιότυπα φαινόμενα (που δεν περιποιούν τιμή σε κανέναν), με αποτέλεσμα σε κάποιες πολλές περιπτώσεις να τίθενται και θέματα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Φάνης Μακρίδης

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Έπιασε «λαβράκι» η ΥΚΑΝ: Ανέκοψαν 18χρονο για έλεγχο στη Μέσα Γειτονιά και βρήκαν στην κατοχή του ναρκωτικά και χρήματα

Πυρκαγιά στην Πάφο: Τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο αργά το βράδυ - Εξετάζεται το ενδεχόμενο να προκλήθηκε από ρίψη πυροτεχνημάτων

Συνέρχεται το Εθνικό συμβούλιο την Παρασκευή - Έπιασαν τόπο οι πιέσεις της αντιπολίτευσης

Kim Kardashian: Η παράξενη απαίτηση από τους βοηθούς της, για να πιει καφέ το πρωί



Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top