ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΚΥΠΡΟΣ: Η μαρτυρία του 37χρονου για την απόπειρα κατά Κ. Κρητικού - ‘Εάν κάνεις αυτό το κτύπημα θα τρώμε με χρυσά κουτάλια’

ΚΥΠΡΟΣ: Η μαρτυρία του 37χρονου για την απόπειρα κατά Κ. Κρητικού - ‘Εάν κάνεις αυτό το κτύπημα θα τρώμε με χρυσά κουτάλια’

Πτυχές της υπόθεσης που αφορά την απόπειρα φόνου τον Φεβρουάριο του 2020 στην Αγία Νάπα, αναδείχθηκαν κατά τη δικαστική διαδικασία στο Κακουργιοδικείο Λάρνακας, που επέβαλε ποινή φυλάκισης 35 ετών στον 37χρονο Χαράλαμπο Χρυσάνθου από τη Λεμεσό, γνωστό ως «Χάμπουργκερ».

Η εν λόγω εγκληματική ενέργεια είχε ως στόχο τον επιχειρηματία Κώστα Κρητικό. Στις 02:00 τα ξημερώματα της 16ης Φεβρουαρίου ο Χρυσάνθου πυροβόλησε εναντίον τεσσάρων θαμώνων που βρίσκονταν σε καφεστιατόριο στην Αγία Νάπα. Συγκεκριμένα, έχοντας καλυμμένο το πρόσωπο του με κουκούλα, πυροβόλησε με ριπή αυτομάτου όπλου εναντίον των θαμώνων του καφεστιατορίου, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά τέσσερα άτομα ηλικίας 38, 32, 26 και 38 ετών.

Στην απόφαση του δικαστηρίου, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι ο «Χάμπουργκερ» έδρασε κατά παραγγελία, κάτι σαν επί συμβάσει εργολαβία – έναντι αντιπαροχής που ήταν η εξασφάλιση ναρκωτικών, με ισοπεδωτική και ασύλληπτα προκλητική ασέβεια προς την ανθρώπινη ζωή.

Ειδικότερα για την απόπειρα φόνου κατά του Κ. Κρητικού ο εντολέας φαίνεται να είπε στον Χρυσάνθου πως «εάν κάνεις αυτό το χτύπημα, θα τρώμε με χρυσά κουτάλια».

«Ιδιαίτερα οι συνθήκες που συναπάρτισαν το περιστατικό στην Αγία Νάπα, δεν μπορούν παρά να καταταχθούν στις πολύ σοβαρές του είδους, με τη συμπεριφορά του κατηγορουμένου να ταξινομείται ως αδίστακτη, με αυτόν να πυροβολεί σε δημόσιο χώρο αδιακρίτως με τη χρήση αυτόματου όπλου προς τα άτομα που καθόντουσαν αμέριμνα στην καφετέρια», επισημαίνεται στην απόφαση.

Τονίζεται, επίσης, ότι την ώρα των πυροβολισμών ο Χρυσάνθου διατηρούσε επαφή με τον ιθύνοντα νου μέσω συστήματος ενδοεπικοινωνίας (συσκευής hands free) και όταν τον ενημέρωσε ότι ο στόχος (Ν. Κρητικός) δεν ήταν εντός της καφετέριας και ότι θα εγκατέλειπε τη σκηνή, ο φερόμενος ως ιθύνων νους τού είπε «βάρα και μη μπερδεύεσαι». Τότε ο Χρυσάνθου άρχισε να βάλλει κατά ριπάς και καταιγιστικά εναντίον των θυμάτων.

Ο Χρυσάνθου στην μαρτυρία/ομολογία προς τις αρχές, ανέφερε ότι το πρόσωπο που του έδινε εντολές ήταν ο Δημήτρης Μαμαλικόπουλος, που καταδικάστηκε για το πενταπλό φονικό στην Αγία Νάπα.

H ποινή που επιβλήθηκε στον 37χρονο θεωρείται η μεγαλύτερη που επέβαλε ποτέ κυπριακό δικαστήριο σε υποθέσεις απόπειρας φόνου. Ο καταδικασθείς κρίθηκε ένοχος με δική του παραδοχή σε δύο υποθέσεις απόπειρας φόνου.

Ο «Χάμπουργκερ» καταδικάστηκε σε σωρευτική ποινή φυλάκισης 35 χρόνων και πιο συγκεκριμένα σε 15 χρόνια φυλάκιση για την απόπειρα που διέπραξε στη Λάρνακα και σε 20 χρόνια για την απόπειρα στην Αγία Νάπα.

Οι ποινές που του επιβλήθηκαν δεν συντρέχουν και είναι διαδοχικές. Σύμφωνα με το νόμο και τις γενικές πρόνοιες του άρθρου 368 του Ποινικού Κώδικα, για το αδίκημα της απόπειρας φόνου προβλέπεται ποινή επταετούς φυλάκισης.

Η πρώτη απόπειρα φόνου που διέπραξε ο «Χάμπουργκερ» ήταν τη νύχτα της 27ης Νοεμβρίου 2019 στη Λάρνακα εναντίον του Κώστα Χαραλάμπους, άλλως «Μαύρου», και η δεύτερη τον περασμένο Φεβρουάριο εναντίον τεσσάρων θαμώνων καφεστιατορίου στην οδό Κρύου Νερού, στην Αγία Νάπα. Εναντίον του «Μαύρου» είχε γίνει απόπειρα και στις 25 Νοεμβρίου, αλλά τότε το όπλο έπαθε εμπλοκή λόγω της παρουσίας κόκκων ρυζιού στη γεμιστήρα.

Στην απόφασή του, ο πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Νίκος Σάντης τονίζει ότι η ποινή που θα επιβαλλόταν στον 37χρονο θα ήταν αισθητά αυστηρότερη, μη αποκλειομένης και της επιβολής δια βίου φυλάκισης, εάν δεν συνέτρεχαν τα ελαφρυντικά στοιχεία με τα οποία το δικαστήριο πίστωσε τον κατηγορούμενο. Ο Χρυσάνθου παραδέχθηκε στο δικαστήριο τη συνεργασία του με την Αστυνομία και το γεγονός ότι προτίθεται να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του ισοβίτη Δημήτρη Μαμαλικόπουλου, ο οποίος θεωρείται από την Αστυνομία ως ο ιθύνων νους των δύο εγκλημάτων. Ο Μαμαλικόπουλος αντιμετωπίζει τις ίδιες κατηγορίες, αλλά αρνείται ενοχή και η δίκη του είναι ορισμένη ενώπιον του Κακουργιοδικείου για τις 15 Σεπτεμβρίου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top