ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δύο οι λύσεις για το Καστελόριζο - Τι υποστηρίζει Τούρκος καθηγητής

Δύο οι λύσεις για το Καστελόριζο - Τι υποστηρίζει Τούρκος καθηγητής

Δύο είναι οι λύσεις για το Καστελόριζο, ή θα γίνει αποδεκτό ότι δεν παράγει περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας ή θα περιοριστούν τα δικαιώματά του στην περιοχή, υποστηρίζει Τούρκος Καθηγητής σε ανάλυσή του στο επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιρφάν Καλά Ουλγκέρ, η Ελλάδα ενώ επικαλείται τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, παραβλέπει τις αποφάσεις και τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Αναφερόμενος στη συμφωνία που υπέγραψε η Αθήνα με την Ιταλία στις 9 Ιουνίου για το Ιόνιο Πέλαγος, ο καθηγητής σχολιάζει ότι η Ελλάδα σε εκείνη την περίπτωση δεν προβάλλει το επιχείρημα ότι τα νησιά έχουν δικαίωμα χωρικών υδάτων, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, όπως κάνει για τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου και του Καστελόριζου, στην περίπτωση της ανατολικής Μεσογείου έναντι της Τουρκίας. Ειδικά για το Καστελόριζο αναφέρει ότι παρόλο που από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι τα νησιά έχουν δικαίωμα για υφαλοκρηπίδα, αυτό δεν αποτελεί νόμο με καθολική ισχύ.

“Οι αποφάσεις και η νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης περιλαμβάνουν σχόλια κατευθυντήριου χαρακτήρα ως προς τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας και στο πλαίσιο αυτών το Καστελόριζο δεν μπορεί να έχει δικαίωμα για περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας κατά την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας”, υποστηρίζει ο Τούρκος καθηγητής. Σύμφωνα με τον Τούρκο καθηγητή η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας αναγνωρίζει δικαίωμα για περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας στα νησιά μίας χώρας, στην περίπτωση που η χώρα αυτή είναι αποκλειστικά νησιωτική.

Καταλήγοντας ο Ιρφάν Καγιά Ουλγκέρ προτείνει δύο πιθανές λύσεις: Ή θα γίνει αποδεκτό ότι το Καστελόριζο δεν παράγει περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας ή θα περιοριστούν τα δικαιώματά του σε αυτήν την περιοχή.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top