ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Απεβίωσε ο γνωστός χορογράφος Λάμπρος Λάμπρου

ΚΥΠΡΟΣ: Απεβίωσε ο γνωστός χορογράφος Λάμπρος Λάμπρου

Φτωχότερος είναι ο πολιτισμός μετά τον θάνατο την Κυριακή (09/08) του γνωστού χορογράφου και διευθυντή του Κέντρου Χορού του Δήμου Λεμεσού, Λάμπρου Λάμπρου, μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο.

Σε ανακοίνωση του Δήμου Λεμεσού, ο Δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης, εκφράζει τη θλίψη ολόκληρης της Λεμεσού για τον θάνατο του Λάμπρου Λάμπρου, ο οποίος, όταν επέστρεψε από το εξωτερικό όπου είχε διαπρέψει, δημιούργησε στο δημοτικό Κέντρο χορού ένα φυτώριο που έβγαλε αρκετούς νέους καλλιτέχνες, που επίσης διαπρέπουν στην Κύπρο και το εξωτερικό.

«Ο Δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης, το Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού και το προσωπικό του Δήμου εκφράζουν στην οικογένεια του εκλιπόντος ειλικρινή συλλυπητήρια.  Η δράση και το έργο του Λάμπρου Λάμπρου παραμένουν ζωντανά και συνεχίζονται μέσα από μια πληθώρα χορευτών, χορευτριών και χορογράφων που εκκόλαψε το Δημοτικό Κέντρο Χορού και η μνήμη του θα παραμείνει άσβεστη αφού η όλη προσφορά του συνιστά μέρος της συλλογικής συνείδησης της πόλης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.   

Η κηδεία του Λάμπρου Λάμπρου θα τελεστεί την ερχόμενη Τετάρτη στις 11 το πρωί, από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό. Εισφορές θα γίνονται στον ΠΑΣΥΚΑΦ.

Ο Λάμπρος Λάμπρου γεννήθηκε στη Ζαμβία της Αφρικής. Ξεκίνησε την εκπαίδευση του στο χορό σε ηλικία οκτώ χρονών με μπαλέτο, μιούζικαλ και κλακέτες. Φοίτησε στο Λονδίνο στο Arts Educational School όπου χόρεψε τον ρόλο του πρίγκηπα στη Λίμνη των Κύκνων, καθώς και στη περίφημη Σχολή του Βρετανικού Βασιλικού Μπαλέτου.

Έγινε μέλος του Alberta Ballet στον Καναδά για 13 χρόνια και χορογράφος του συγκροτήματος το 1979. Ίδρυσε το επαγγελματικό πρόγραμμα της Σχολής του Alberta Ballet, για χορευτές που αναζητούν σταδιοδρομία στο χορό.

Το χορογραφικό έργο του Λάμπρου περιλαμβάνει πάνω από 50 μπαλέτα, όπερα, τηλεόραση, θεατρικά έργα, αρχαίες ελληνικές τραγωδίες και άλλα χορευτικά γεγονότα. Τα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε πολλές χώρες όπως Ρωσία, ΗΠΑ, Καναδάς, Κούβα, Αυστραλία, Ισλανδία, Κίνα και Ελλάδα. Επιπλέον έχει διδάξει κλασικό μπαλέτο σε μεγάλα χορευτικά ιδρύματα, πανεπιστήμια και ιδιωτικές σχολές.

Η στενή του σχέση με την Κύπρο ξεκίνησε από το 1992 όταν ανέβασε την πρώτη ολοκληρωμένη παραγωγή του μπαλέτου Καρυοθραύστης. Η επιθυμία του να καθοδηγεί νεαρούς χορευτές πραγματοποιούταν με ετήσια καλοκαιρινά σχολεία και χορογραφικά εργαστήρια ενώ το 2006 ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημοτικού Κέντρου Χορού Λεμεσού.

Ο Λάμπρος Λάμπρου είχε τιμηθεί πολλές φορές για τη δημιουργικότητα του και τις πολιτιστικές του υπηρεσίες, από τις κυβερνήσεις της Κούβας, του Καναδά και των ΗΠΑ.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

22 λιγότερες

22 λιγότερες

Back to top