ΔΙΕΘΝΗ

Μπορέλ: «Ο πληθυσμός της Λευκορωσίας θέλει αλλαγή και τη θέλει τώρα - η ΕΕ δίπλα τους»

Μπορέλ: «Ο πληθυσμός της Λευκορωσίας θέλει αλλαγή και τη θέλει τώρα - η ΕΕ δίπλα τους»

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορρέλ, θα ενημερώσει την Τετάρτη τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις εξελίξεις στη Λευκορωσία και τις πρωτοβουλίες των Υπουργών Εξωτερικών για προσθήκη όσων ευθύνονται για τη βια και τη νοθεία στις πρόσφατες εκλογές σε λίστα κυρώσεων.

Συγκεκριμένα, σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναφέρει ότι «την Κυριακή 16 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη διαδήλωση στη σύγχρονη ιστορία της Λευκορωσίας. Εκατοντάδες χιλιάδες Λευκορώσοι βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη Λευκορωσία για να συμμετάσχουν στην πορεία ελευθερίας. Αυτές οι ειρηνικές διαδηλώσεις είχαν σαφείς απαιτήσεις: την απελευθέρωση όλων των παράνομα κρατούμενων ατόμων, τη δίωξη των υπευθύνων για την αστυνομική βία και τη διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών».

«Οι τεράστιοι αριθμοί δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο πληθυσμός της Λευκορωσίας θέλει αλλαγή και τη θέλει τώρα. Η ΕΕ βρίσκεται δίπλα τους», διαβεβαιώνει ο Μπορέλ.

«Με ολοένα και πιο συγκλονιστικές αναφορές για απάνθρωπες συνθήκες και μεταχείριση σε χώρους κράτησης, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει διεξοδική και διαφανή διερεύνηση όλων των καταγγελλόμενων καταχρήσεων, προκειμένου να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι. Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λευκορωσία έχει μεταφέρει τις προσδοκίες μας στις αρχές της Λευκορωσίας», σημειώνει.

Συνεχίζει αναφέροντας ότι «όπως συμφωνήθηκε από τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στην πρόσφατη βιντεοδιάσκεψη, η ΕΕ επεξεργάζεται νέες λίστες για κυρώσεις εναντίον εκείνων που είναι υπεύθυνοι για βία, καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων και παραποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων».

«Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα συζητήσουν την κατάσταση στη Λευκορωσία την Τετάρτη, όπου θα τους ενημερώσω σχετικά με την πρόοδο αυτών των πρωτοβουλιών της ΕΕ», καταλήγει.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top