ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επ. Προστασίας Δεδομένων στο ThemaOnline: Τι ισχύει με την χρήση κάμερας εντός σχολικών αιθουσών

Επ. Προστασίας Δεδομένων στο ThemaOnline: Τι ισχύει με την χρήση κάμερας εντός σχολικών αιθουσών

Με την νέα σχολική χρονιά να είναι προ των πυλών και το σενάριο για μεικτή εκπαίδευση (φυσική παρουσία αλλά και τηλεκπαίδευση), να κερδίζει έδαφος, τίθεται εκ νέου το ζήτημα με την χρήση καμερών και το κατά πόσον καταπατούνται προσωπικά δεδομένα για μαθητές και καθηγητές.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο το πρωί της Τρίτης (18/08) ,ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, ανέφερε ότι προκύπτουν δυσκολίες με το μεικτό μοντέλο, λόγω του ότι απαγορεύεται η χρήση της κάμερας εντός των σχολικών αιθουσών.

Το ThemaOnline επικοινώνησε με την Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Ειρήνη Λοϊζίδου, έτσι ώστε να διαφανεί τι ισχύει με το εν λόγω ζήτημα.

Όπως μας ανέφερε, 'σήμερα απαγορεύεται η χρήση κάμερας, με την έννοια του να βλέπουν οι μαθητές από το σπίτι, τον καθηγητή στην τάξη'. Πρόσθεσε ότι 'ο καθηγητής βρίσκεται στο εργασιακό του χώρο, ενώ ο μαθητής από το σπίτι μπορεί να έχει άλλα πρόσωπα πίσω του'.

Ταυτόχρονα, η Επίτροπος τόνισε ότι για να είναι νόμιμη η χρήση κάμερας, πρέπει να διενεργηθεί εκτίμηση αντικτύπου από το Υπουργείο Παιδείας, όπου θα διαφανεί αν υπάρχει υψηλός κίνδυνος για τα προσωπικά δεδομένα τόσο των μαθητών, όσο και των καθηγητών.

Στην ουσία, πρόκειται για μια αξιολόγηση κινδύνου, που γίνεται σε πολλές περιπτώσεις όπου υπάρχουν προσωπικά δεδομένα. Η συγκεκριμένη διαδικασία, γίνεται στο πλαίσιο της εργασιακής σχέσης των καθηγητών με τον εργοδότη τους, που είναι το Υπουργείο Παιδείας.

Μέχρι τότε, για να γίνει χρήση κάμερας, απαιτείται η συγκατάθεση του καθηγητή, ως προσωρινό μέτρο μέχρι την ολοκλήρωση της εκτίμησης αντικτύπου.

Σε ερώτηση μας σχετικά με το αν υπάρχει τρόπος να ελεγχθεί το περιβάλλον των μαθητών κατά την διάρκεια της τηλεκπαίδευσης, η Επίτροπος απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας ότι αυτό έχει ήδη επιτευχθεί σε ορισμένα πανεπιστήμια κατά την διάρκεια του lockdown.

Πέραν τούτου, η κ. Λοϊζίδου θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι 'ουδέποτε τέθηκε θέμα για εγκατάσταση κάμερας μέσα στην αίθουσα εκτός από αυτή του υπολογιστή'.

Παράλληλα, η Επίτροπος, ανέφερε ότι έχει ήδη προτείνει την μέθοδο των βιντεοσκοπημένων μαθημάτων. Σύμφωνα με την ίδια, ο εκπαιδευτικός θα έχει την δυνατότητα να βιντεοσκοπήσει σε χώρο της επιλογής του το μάθημα και ακολούθως να το αναρτήσει στο κανάλι του μαθήματος, έτσι ώστε να είναι διαθέσιμο σε όλους τους μαθητές. 

Ταυτόχρονα, ο εκπαιδευτικός θα μπορεί να αξιοποιήσει το βίντεο και κατά την διάρκεια της συμβατικής διδασκαλίας με φυσική παρουσία. 'Με αυτό τον τρόπο η εξ' αποστάσεως εκπαίδευση ταυτίζεται με την συμβατική διδασκαλία με φυσική παρουσία', πρόσθεσε η κ. Λοϊζίδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως μας ανέφερε η Επίτροπος, υπάρχει πρόθεση από όλους τους εμπλεκόμενους έτσι ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες που θα συνάδουν με τους κανονισμούς και την νόμιμη επεξεργασία δεδομένων στο πλαίσιο της σχολικής μονάδας.

Άντρος Ιωάννου

 

 

 

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top