ΔΙΕΘΝΗ

Επιτροπή Υπουργών Ευρώπης: Η Τουρκία να απελευθερώσει άμεσα κρατούμενο υπερασπιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Επιτροπή Υπουργών Ευρώπης: Η Τουρκία να απελευθερώσει άμεσα κρατούμενο υπερασπιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) παρότρυνε την Τουρκία να διασφαλίσει την άμεση απελευθέρωση του κρατούμενου επιχειρηματία και υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μεχμέτ Οσμάν Καβαλά, η απόφαση για την υπόθεση του οποίου από το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο ακόμη εκκρεμεί.

Το θέμα αυτό συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίας της Επιτροπής κατά την οποία εξετάστηκε η εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Ο κ. Καβαλά είχε συλληφθεί στην Κωνσταντινούπολη στις 18 Οκτωβρίου 2017 ως ύποπτος για απόπειρα ανατροπής της Κυβέρνησης και της συνταγματικής τάξης στην Τουρκία με τη χρήση βίας.

Τον Δεκέμβριο του 2019 το ΕΔΑΔ έκρινε πως κρατείται ενώ δεν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία ότι διέπραξε αδίκημα, κατά παράβαση του δικαιώματός του για ελευθερία και ασφάλεια σύμφωνα με τη σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Επίσης σύμφωνα με το ΕΔΑΔ, η σύλληψη του κ. Καβαλά και η κράτησή του πριν τη δίκη είχε αλλότριο κίνητρο, δηλαδή αυτός να φιμωθεί και να αποθαρρυνθούν άλλοι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιπρόσθετα, η διάρκεια του χρόνου που χρειάστηκε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας για εξέταση του παραπόνου του κ. Καβαλά δεν ήταν επαρκώς γρήγορη.

Το ΕΔΑΔ κατέληξε σημειώνοντας την ανάγκη όπως η τουρκική Κυβέρνηση λάβει κάθε μέτρο ώστε να θέσει τέρμα στην κράτησή του και να διασφαλίσει την άμεση απελευθέρωσή του.

Στις 18 Φεβρουαρίου 2020, το 30ο Ανώτατο Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης απάλλαξε τον κ. Καβαλά και διέταξε την απελευθέρωσή του. Την ίδια μέρα αυτός τέθηκε υπό κράτηση στη βάση ξεχωριστών κατηγοριών για τις οποίες άλλο δικαστήριο διέταξε την κράτησή του στις 20 Μαρτίου.

Ο κ. Καβαλά τέθηκε επίσης υπό κράτηση πριν τη δίκη του στη βάση μιας τρίτης δέσμης κατηγοριών στις 9 Μαρτίου.

Ο ίδιος υπέβαλε αίτηση στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας στις 4 Μαϊου 2020, παραπονούμενος για μη επαρκή αποδεικτικά στοιχεία που να δικαιολογούν τη συνεχιζόμενη κράτησή του και πως οι αρχές δεν εφάρμοσαν την απόφαση του ΕΔΑΔ του Δεκεμβρίου του 2019.

Η απόφαση του ΕΔΑΔ οριστικοποιήθηκε στις 11 Μαΐου 2020 όταν το Δικαστήριο απέρριψε αίτημα των τουρκικών αρχών προκειμένου η υπόθεση να παραπεμφθεί στο Τμήμα Μείζονος Συνθέσεώς του.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση λόγω του επείγοντος της κατάστασης, η Επιτροπή θα επανεξετάσει αυτή την υπόθεση κατά την επόμενη τακτική της συνεδρία για επίβλεψη της εφαρμογής των αποφάσεων του ΕΔΑΔ από τις 29 Σεπτεμβρίου μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2020.

Οι τουρκικές αρχές έχουν χρόνο μέχρι τις 11 Νοεμβρίου 2020 για να υποβάλουν σχέδιο δράσης για τα γενικά μέτρα που θα ληφθούν για αποτροπή παρόμοιων παραβιάσεων της σύμβασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο μέλλον.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top