ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΟΥΡΗΣ: 'Να περιορίσουμε αριθμητικά τους οικονομικούς μετανάστες' - Τι είπε για την υπόθεση Ένζο και... πολιτογραφήσεις

ΝΟΥΡΗΣ: 'Να περιορίσουμε αριθμητικά τους οικονομικούς μετανάστες' - Τι είπε για την υπόθεση Ένζο και... πολιτογραφήσεις

Για τις αυξημένες ροές μεταναστών που παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες στην Κύπρο, αλλά και τις πολιτογραφήσεις μίλησε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, την Τρίτη (08/09).

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κ. Νουρής ανέφερε ότι μετά από συνεννόηση με τις αρχές του Λιβάνου, έχει γίνει διαχείριση αριθμού πλοιαρίων. Συγκεκριμένα, έγινε μια επαναπροώθηση, και γίνονται οι προετοιμασίες για να ακόμη μία.

Ο ΥΠΕΣ, τόνισε χαρακτηριστικά ότι 'είναι μαζικές αυτές οι αφίξεις. Μας δημιουργεί πρόσθετο πρόβλημα εξαιτίας και της πανδημίας. Οι δυνατότητες μας έχουν εξαντληθεί όσον αφορά την υποδοχή και φιλοξενία'.

'Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ξεκαθαρίσει ότι όσον αφορά τους πρόσφυγες, είναι έτοιμη να τους υποδεχτεί στην βάση των δυνατότητων της. Τους οικονομικούς μετανάστες, δεν μπορούμε να τους υποδεχτούμε. Πρέπει να τους περιορίσουμε αριθμητικά’, πρόσθεσε ο κ. Νουρής.

Την ίδια στιγμή, ο ΥΠΕΣ ενημέρωσε ότι οι Λιβανικές Αρχές είναι πρόθυμες να συνεργαστούν και να περιορίσουν τις αναχωρήσεις από την χώρα.

Υπόθεση... Ένζο

Όσον αφορά τον Βραζιλιάνο Ένζο, ο οποίος αποφυλακίσθηκε πρόσφατα και έχει σύμφωνο συμβίωσης με κατάδικο στις Κεντρικές Φυλακές, ο κ. Νουρής ανέφερε ότι 'είχε εκδοθεί διάταγμα κράτησης και απέλασης του συγκεκριμένου, θεωρούμενος ως απαγορευμένος μετανάστης'. 

Πέραν τούτου, ο κ. Νουρής σημείωσε ότι για το εν λόγω πρόσωπο, υπήρξε καταδίκη 10 ετών και γι' αυτόν τον λόγο κρίθηκε ως απαγορευμένος μετανάστης με αποτέλεσμα να προωθηθεί η απέλαση του.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο σύντροφος του Ένζο, επρόκειτο να αποφυλακισθεί σύντομα και γι' αυτό τον λόγο ο ίδιος επιθυμούσε να παραμείνει στην Κύπρο για να μπορέσουν να ζήσουν μαζί.

Κεφάλαιο... πολιτογραφήσεις

Σχετικά με το ζήτημα των πολιτογραφήσεων, ο κ. Νουρής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι 'απορρίπτουμε ως αβάσιμα τα δημοσιεύματα του Al Jazeera ότι πολιτογραφούσαμε άτομα που δεν πληρούσαν τα κριτήρια την δεδομένη στιγμή'.

'Λόγω των όσων έχουν δημοσιευτεί θα ερευνήσουμε αυτές τις καταγγελίες, κι’ αν υπάρχουν παραλείψεις ή λάθη, θα διορθωθούν', πρόσθεσε.

Όσον αφορά τους φακέλους που ζητήθηκαν από την Ελεγκτική Υπηρεσία, ο κ. Νουρής ανέφερε ότι εντός της ημέρας θα γνωστοποιήσει στον Γενικό Ελεγκτή, αν μπορεί το Υπουργείο Εσωτερικών να παρέχει φακέλους.

Σύμφωνα με τον κ. Νουρή, η γνωμάτευση λέει ότι έχει οριστεί μια διερευνητική επιτροπή η οποία θα πρέπει να έχει στην διάθεση της όλο το υλικό για να ολοκληρώσει το έργο της και ως εκ τούτου τα στοιχεία δεν μπορούν να δοθούν.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Με εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για το θέμα της ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top