ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ: Αναχώρησε ο Πομπέο - Τι ειπώθηκε και τι αφορά το Μνημόνιο που υπεγράφη

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ: Αναχώρησε ο Πομπέο - Τι ειπώθηκε και τι αφορά το Μνημόνιο που υπεγράφη

Αποχώρησε ο Μάικ Πομπέο, ενώ υπεγράφη το Μνημόνιο Συναντίληψης για την εκπαίδευση σε θέματα ασφάλειας

Στις δηλώσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισήμανε τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, εκφράζοντας την εκτίμησή του στην αμερικανική στήριξη για την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ, τονίζοντας ότι χρειάζεται πιο ενεργητική στάση.

Ενημέρωσε δε τον Μάικ Πομπέο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ της ΚΔ, ενώ επανέλαβε την δέσμευσή του για επανέναρξη των συνομιλιών στον Κυπριακό από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντανά. Είπε, επί τούτου, πώς γι’ αυτό είναι απαραίτητο η Τουρκία να διακόψει κάθε παράνομη ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στα Βαρώσια.
«Είναι κατανοητό ότι για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, είναι απαραίτητο η Τουρκία να τερματίσει τις επιθετικές και προκλητικές της πράξεις, όχι μόνο στην ΑΟΖ της Κύπρου αλλά σε σχέση και με τα Βαρώσια», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναφέρθηκε και στην συμφωνία για τη δημιουργία Εκπαιδευτικού Κέντρου για την Ασφάλεια που έχει υπογραφεί.

Με την σειρά του ο Μάικ Πομπέο αναφθηκε σε εξαίρετη συνομιλία, μιλώντας παράλληλα και για την μερική άρση του εμπάργκο όπλων, αλλά και για την συμφωνία που μόλις υπεγράφη.

Εξηγώντας περαιτέρω, αναφέρθηκε στην επικοινωνία Τραμπ με τον Τούρκο πρόεδρο και τον Μητσοτάκη, με σκοπό να υπάρξει διάλογος. Φάνηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για τις έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας, υπερτονίζοντας το δικαίωμα της ΚΔ να εξορύξει τους πόρους της προς όφελος Ε/κ και Τ/κ.

«Οι αυξημένες εντάσεις δεν αποφέρουν οποιαδήποτε λύση», είπε, ενώ πρόσθεσε πώς «η Αν. Μεσόγειος έχει την ικανότητα να φέρει μαζί πάρα πολλές χώρες».

Υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης - Τι αφορά

Μνημόνιο Συναντίληψης για την εγκαθίδρυση Κέντρου Εκπαίδευσης σε θέματα Ασφάλειας υπέγραψαν σήμερα Σάββατο (12/09) οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και ΗΠΑ κ. Μάικ Πομπέο, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο περιθώριο συνάντησης του Αμερικανού Υπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη.

Συγκεκριμένα, το Μνημόνιο Συναντίληψης υπεγράφη στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας Κυπριακής Δημοκρατίας-ΗΠΑ στους τομείς ασφάλειας και άμυνας, και διαλαμβάνει την εγκαθίδρυση εκπαιδευτικού Κέντρου για θέματα ασφάλειας, με την ονομασία CYCLOPS (Cyprus Center for Land, Open Seas and Port Security), το οποίο θα είναι κυπριακής ιδιοκτησίας, ενώ έχει ήδη εξασφαλιστεί δέσμευση της Κυβέρνησης των ΗΠΑ για αρχική χρηματοδότηση της ανέγερσης και λειτουργίας του Κέντρου.

Η εν λόγω πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της Δήλωσης Προθέσεων που υπεγράφη μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ στις 6.11.2018.

Το Κέντρο CYCLOPS αποτελεί πρόγραμμα συνεργασίας, με τις ΗΠΑ να παρέχουν τεχνογνωσία και τεχνικό υλικό, ενώ θα εμπλακούν και σε προγράμματα εκπαίδευσης Κυπρίων εκπαιδευτών, με απώτερο στόχο την απόκτηση από αυτούς τεχνογνωσίας και ικανοτήτων, για να εκπαιδεύουν οι ίδιοι αντίστοιχους λειτουργούς άλλων κρατών, κυρίως ομονοούντων γειτονικών (Train the Trainers concept). Τομείς εκπαίδευσης που θα προσφέρει το Κέντρο αφορούν, μεταξύ άλλων, τις εξής ενότητες: συνοριακό έλεγχο και ασφάλεια, ασφάλεια λιμένων, τελωνειακούς ελέγχους στην ξηρά και στη θάλασσα, διαχείριση ΧΒΡΠ-Ε (Χημικά, Βιολογικά, Ραδιολογικά και Πυρηνικά) σε ειδικό εργαστήριο, και κυβερνοασφάλεια.

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα προσφέρει τον χώρο, όπου θα ανεγερθεί, και τις υποδομές.

Σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας, το Υπουργείο Εξωτερικών επέλεξε χώρο ανέγερσης του Κέντρου κοντά στον Αερολιμένα Λάρνακας (περιοχή Μακένζη). Οι προδιαγραφές του χώρου είναι φιλικές προς το περιβάλλον και στόχος είναι η χρήση, στο μέγιστο δυνατόν, «πράσινης» τεχνολογίας, για περιβαλλοντικούς και οικονομικούς λόγους.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Κυβερνητικές Εξετάσεις: Αυτές είναι οι ημερομηνίες για το 2024 - Μέχρι πότε μπορείς να υποβάλεις αίτηση;

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Τον σταμάτησαν για έλεγχο και τον «τσάκωσαν» με μαχαίρι - Χειροπέδες σε 35χρονο



Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 8:30 το πρωί η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου, στον Γενικό Έφορο Εκλογών, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία»

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top