ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΧΟΡΗΓΙΑ: Ενισχύθηκε σε δυναμικό η υπηρεσία - Αναμένουν ακόμη οι φοιτητές - Πού βρίσκεται η εξέταση των αιτήσεων

ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΧΟΡΗΓΙΑ: Ενισχύθηκε σε δυναμικό η υπηρεσία -  Αναμένουν ακόμη οι φοιτητές - Πού βρίσκεται η εξέταση των αιτήσεων

Σε εγρήγορση φαίνεται να είναι η υπηρεσία Φοιτητικής Μέριμνας, η οποία υπάγεται κάτω υπό την Διεύθυνση Ανώτερης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, σε σχέση με την εξέταση των αιτήσεων για την φοιτητική χορηγία, μετά και την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε, με την δεδομένη χρονική στιγμή να εξετάζονται οι αιτήσεις που έγιναν τον Απρίλιο.

Του Γιώργου Τάττη

Το θέμα αναδείχθηκε στην τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, στην οποία κλήθηκε η εν λόγω υπηρεσία να δώσει εξηγήσεις, καθώς υπήρχαν καταγγελίες από βουλευτές για αναίτια καθυστέρηση και υποστελέχωση. Σημειώνουμε πως αιτήσεις έγιναν μέχρι και τα τέλη Μαϊου, άρα υπάρχουν ακόμη αιτήσεις που εκκρεμούν.

Καθυστέρηση για δύο λόγους

Μιλώντας στην ιστοσελίδα μας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης διευκρίνισε πώς η καθυστέρηση που υπήρξε οφείλεται σε δύο λόγους: " (1)Στις παρατάσεις που έχουν δοθεί για να μην αδικηθεί κόσμος, καθώς επίσης και στο γεγονός ότι (2)η υπηρεσία είχε επιφορτιστεί με το επίδομα του εξωτερικού των φοιτητών, κατά την διάρκεια της πανδημίας". Διευκρίνισε δε πώς "στεκόμαστε δέσμιοι και απόλυτα μάχιμοι στην ανάγκη η πολιτική για τις φοιτητικές χορηγίες να διαμορφωθεί με τρόπο που να αποτελεί συνάρτηση και της πολυτεκνείας".

"Αδιακαιολόγητη η καθυστέρηση"

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο κ. Ανδρέας Καυκαλιάς, βουλευτής του ΑΚΕΛ, δήλωσε πώς «υπάρχει και είναι αδικαιολόγητη η καθυστέρηση. Η εξήγηση που έδωσε το υπουργείο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Θα μπορούσε να εξετάσει τις αιτήσεις που είχε ήδη παραλάβει. Καθίσταται επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει άμεσα με την εξέταση και να καταβάλλει τα επιδόματα και τις χορηγίες γιατί οι συνθήκες φέτος είναι εξαιρετικά δύσκολες».

Σε επικοινωνία μας με την Πρόεδρο της Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών Κωνσταντίνα Χρυσάνθου, μας ενημέρωσε πως «υπάρχουν και φοιτητές οι οποίοι αιτήθηκαν από τον Μάρτιο και δεν έχουν μπει οι χορηγίες. Είναι πρόβλημα το ότι την φοιτητική χορηγία δεν την αντιλαμβάνεται ως προτεραιότητα το Υπουργείου Παιδείας, ειδικά σε τέτοιες συνθήκες».

"Να μην διοχετεύεται το κονδύλι εκτός των χορηγιών"

Με την σειρά του ο κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου του Κινήματος Οικολόγων έθεσε ένα νέο ζήτημα. Όπως υποστήριξε, οι χορηγίες πρέπει να δίδονται μέχρι να τελειώσουν τα λεφτά από το εγκεκριμένο κονδύλι και όχι να μένουν τα λεφτά αχρησιμοποίητα, όπως παρατηρήθηκε προηγούμενες χρονιές.

Προσθέτει δε, πώς «υπάρχουν αυστηρά κριτήρια, γι’ αυτό και δεν διανέμεται όλο το κονδύλι. Μπορούσαν να διευρυνθούν οι όροι για να βοηθηθεί κι άλλος κόσμος και όχι να διοχετεύονται τα λεφτά αλλού, όπως π.χ. σε διάφορους οργανισμούς».

Απαντήσεις από την Διευθύντρια Ανώτερης Εκπαίδευσης

Σε νεότερη επικοινωνία μας με την Διευθύντρια της Διεύθυνσης Ανώτερης Εκπαίδευσης κ. Τέρψα Κωνσταντινίδου, μας ενημέρωσε πώς «η υπηρεσία προχωράει, έχουν μπει άνθρωποι και δουλεύουν υπερωρίες».

Μάλιστα, επεσήμανε ότι εξετάζονται αυτή την στιγμή οι αιτήσεις που αφορούν τις χρονικές περιόδους που έχουν δοθεί παρατάσεις, καθώς αυτή την στιγμή βρίσκονται στις αιτήσεις του Απριλίου. Ερωτηθείς γιατί δεν δοθήκαν ακόμη χορηγίες σε αυτούς που αιτηθήκαν από τον Μάρτιο, σύμφωνα με την καταγγελία της Προοδευτικής, η κ. Κωνσταντινίδου απάντησε πώς ενδεχομένως να υπάρχουν κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις που έχουν συγκεκριμένα προβλήματα και τους ζητήθηκαν επιπρόσθετα πιστοποιητικά.

Τέλος, σε σχέση με τις καταγγελίες περί υποστελέχωσης του Τμήματος, ενημερωθήκαμε πώς έχει ενισχυθεί και θα ενισχυθεί κι άλλο. «Προσπαθούμε να σπρώξουμε τα πράγματα και τις καταστάσεις» κατέληξε η Διευθύντρια.

Ως απάντηση στον κ. Θεοπέμπτου, υποστηρίχθηκε πώς "αυτή την στιγμή όσα λεφτά έχει το κονδύλι της υπηρεσίας φοιτητικής μέριμνας καταναλώνονται όλα και ότι μένει, κατανέμεται σε επιδόματα"

Γιώργος Τάττης

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top