ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους: 'Εκατόν υποθέσεις έτοιμες για ανασκαφή'

Μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους: 'Εκατόν υποθέσεις έτοιμες για ανασκαφή'

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σχεδόν 100 υποθέσεις που είναι έτοιμες για να προχωρήσουμε σε ανασκαφή, έχουμε πλούσιο πρόγραμμα ανασκαφών και ελπίζουμε ότι θα βελτιώσουμε τους αριθμούς, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ε/κ μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ), Λεωνίδας Παντελίδης, σημειώνοντας πως, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και του καύσωνα, τα συνεργεία της ΔΕΑ έχασαν φέτος 92 ημέρες εργασίας.

Αναφερόμενος στη σημερινή επίσκεψη της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στο εργαστήριο της ΔΕΑ, όπου ξεναγήθηκε και έτυχε ενημέρωσης από τα μέλη της Επιτροπής, ο κ. Παντελίδης είπε πως η κ. Σακελλαροπούλου «επέδειξε ενδιαφέρον και για το θέμα γενικότερα αλλά την ενημερώσαμε και για τους Ελλαδίτες αγνοούμενους. Έχουμε 77 στον κατάλογο και έχουμε ταυτοποιήσει τους 30», πρόσθεσε. Την ενημερώσαμε για το πρόγραμμα της Επιτροπής και τις διαδικασίες που ακολουθούνται, σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία των ερευνών της ΔΕΑ, ο κ. Παντελίδης σημείωσε πως «φέτος ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά. Έχουμε χάσει 92 ημέρες από τις ανασκαφές κατά κύριο λόγο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και λόγω του καύσωνα που δεν μπορούσαν να εργαστούν τα συνεργεία σε εξωτερικούς χώρους».
 
«Έχουμε εργαστεί σε εξωτερικούς χώρους λιγότερες ημέρες από τις ημέρες που έχουμε χάσει και έτσι είναι μια δύσκολη χρονιά», ανέφερε, για να προσθέσει πως «τα ευρήματα είναι πολύ λίγα φέτος».
 
Ο κ. Παντελίδης είπε πως τα συνεργεία της ΔΕΑ εργάζονται αυτή τη στιγμή, στις κατεχόμενες περιοχές όπου αναζητούνται λείψανα Ε/κ αγνοούμενων του 1974, δυο στον Άγιο Γεώργιο, δυο στο Λευκόνοικο, ένα στην Λάπηθο, ένα στον Μαραθόβουνο και ένα στην Αμμόχωστο και στις ελεύθερες περιοχές στον Πωμό όπου αναζητούνται λείψανα Τ/κ αγνοούμενων του 1964.

Ερωτηθείς πως σκοπεύουν να καλύψουν τις ημέρες που χάθηκαν σε ότι αφορά τις ανασκαφές, ο κ. Παντελίδης είπε πως «δουλεύουμε όσο πιο εντατικά μπορούμε», σημειώνοντας πως δεν μπορούν να προκρίνουν τίποτε για το πώς θα εξελιχθεί η χρονιά.

Αυτή τη στιγμή έχουμε σχεδόν 100 υποθέσεις που είναι έτοιμες για να προχωρήσουμε σε ανασκαφή. Αυτές οι υποθέσεις ετοιμάστηκαν όταν ήμασταν κλεισμένοι στα γραφεία μας λόγω της πανδημίας, εγκρίθηκαν για ανασκαφή και είναι στον προγραμματισμό και έχουμε δουλειά για τους επόμενους αρκετούς μήνες, σημείωσε.

Είπε πως ακόμη πως υπάρχουν άλλες υποθέσεις που είναι έτοιμες για να περάσουν από έγκριση για να προχωρήσουν σε ανασκαφές.

Αυτή τη στιγμή έχουμε πλούσιο πρόγραμμα ανασκαφών και ελπίζουμε ότι θα βελτιώσουμε τους αριθμούς, σημείωσε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία στην ιστοσελίδα της ΔΕΑ, φέτος μέχρι τις 31 Αυγούστου έγιναν επτά ταυτοποιήσεις. Το 2019 οι ταυτοποιήσεις ανήλθαν στις 42 και το 2018 στις 71.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Έκρηξη στη Λευκωσία: Μεταφέρθηκε και δεύτερο πρόσωπο στο Νοσοκομείο - Δείτε φωτογραφίες από το σημείο

Έκρηξη στη Λευκωσία: Μεταφέρθηκε και δεύτερο πρόσωπο στο Νοσοκομείο - Δείτε φωτογραφίες από το σημείο

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης (20/2) στη Λευκωσία, μετά από διαρροή υγραερίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top