ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΕΔΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: Εντατικότεροι έλεγχοι από το υπ. Εργασίας - Εταιρείες προχωρούν αυτοβούλως σε παραδοχή λανθασμένων δηλώσεων

ΣΧΕΔΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: Εντατικότεροι έλεγχοι από το υπ. Εργασίας - Εταιρείες προχωρούν αυτοβούλως σε παραδοχή λανθασμένων δηλώσεων

Με εντατικούς ρυθμούς θα συνεχιστούν οι έλεγχοι από το Υπουργείο Εργασίας σε επιχειρήσεις οι οποίες εντάχθηκαν στα κρατικά σχέδια στήριξης για να εξακριβωθεί το κατά πόσον έγινε κατάχρηση των σχεδίων με ενδεχόμενη παραποίηση στοιχείων, με εταιρείες να έχουν ήδη ξεκινήσει αυτοβούλως να επισημαίνουν λάθη που διέπραξαν.

Του Γιώργου Τάττη

Οι έλεγχοι, όπως διαμηνύουν πηγές από το Υπουργείο Εργασίας, δεν αποτελούν κάτι το μοναδικό λόγω της συγκυρίας, καθώς είναι αυτονόητοι οι έλεγχοι που διενεργούνται τόσο σε λήπτες Ε.Ε.Ε όσο και για άλλα σχέδια του Υπουργείου που είναι σε ισχύ, στα πλαίσια των συνολικότερων υποχρεώσεων του.

Αποστολή 2000 επιστολών για εξακρίβωση

Όπως μάλιστα αναφέρεται, το Υπουργείο έχει στείλει ήδη 2000 επιστολές σε εταιρείες για να προσκομίσουν στοιχεία σε σχέση με τις δηλώσεις τους. Το ζητούμενο είναι να εξακριβωθεί η ορθότητα των στοιχείων, καθώς στις πρώτες φάσεις των κρατικών σχεδίων στήριξης λόγω πανδημίας, οι αιτήσεις γίνονταν με αυτοδήλωση (π.χ. για την μείωση του κύκλου εργασιών) λόγω της έκτακτης ανάγκης που δημιουργήθηκε. Επίσης, πρέπει να εξακριβωθεί εάν τηρήθηκαν όλες οι μετέπειτα υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, όπως π.χ. η μη διενέργεια απολύσεων.

Μάλιστα, αρμόδια πηγή από το Υπουργείο υποστηρίζει πώς κακώς λέγεται πως αυτές οι επιστολές αντιστοιχούν σε ισάριθμες περιπτώσεις παραμονούντων, καθώς κάποιες από τις επιστολές στάλθηκαν στα πλαίσια δειγματοληπτικού ελέγχου. Επιπρόσθετα, ακόμη και οι στοχευμένες επιστολές, δεν υποδεικνύουν κατ’ ανάγκην παρανομία, απλά εντοπίστηκαν περιπτώσεις που ενδεχομένως να χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης λόγω της «φύσης της οικονομικής δραστηριότητας που εκ πρώτης όψεως δημιουργεί μια εύλογη υποψία».

Στην περίπτωση δε που εξακριβωθούν οι παρανομίες, είτε αφορούν λανθασμένη δήλωση στοιχείων είτε παράνομες απολύσεις προσωπικού παρά την ένταξη στα σχέδια στήριξης, θα ζητηθεί από το Υπουργείο Εργασίας να επιστραφεί το σύνολο των λεφτών που έχει δοθεί.

Επιχειρήσεις παραδέχονται τα λάθη τους
Μάλιστα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η ιστοσελίδα μας, αν και είναι δύσκολο ακόμη να ανακοινωθεί συγκεκριμένος αριθμός εταιρειών που προσκόμισαν λάθος στοιχεία, εντούτοις, υπήρξαν περιπτώσεις εταιρειών οι οποίες με αφορμή τον έλεγχο, είτε αυτοβούλως, επικοινώνησαν με το Υπουργείο και επεσήμαναν τα λάθη που έγιναν στις δηλώσεις τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά τα λάθη ενδεχομένως να αφορούσαν και πραγματικά λανθασμένες εκτιμήσεις π.χ για την μείωση του κύκλου εργασιών και δεν σηματοδοτούν απαραίτητα δόλο. Σε κάθε περίπτωση, ήδη έχουν επιστρέψει τα λεφτά που έχουν πάρει.

Στην μάχη και η Ενιαία Υπηρεσία Επιθεώρησης

Στην μάχη ρίχνεται και η Ενιαία Υπηρεσία Επιθεώρησης, μετά και την ψήφιση από την βουλή του σχετικού νομοσχεδίου. Η λειτουργία αυτής της υπηρεσίας θα επιτρέψει εντατικότερους ελέγχους, με επιτόπια παρουσία στις επιχειρήσεις.

Η εν λόγω υπηρεσία θα διερευνά και άλλα ζητήματα που αφορούν την τήρηση των εργασιακών νομοθεσιών, π.χ παράνομες μειώσεις μισθών χωρίς την σύμφωνη γνώμη του εργοδοτούμενου.

Γιώργος Τάττης

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top