ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συντονισμός έξι Δήμων Λευκωσίας για ενιαία στρατηγική χωρικής ανάπτυξης

Συντονισμός έξι Δήμων Λευκωσίας για ενιαία στρατηγική χωρικής ανάπτυξης

Σε τροχιά τις συντονισμένες τους ενέργειες, για την εκπόνηση ενιαίας Στρατηγικής και κοινού Σχεδίου Δράσης, για την Ολοκληρωμένη Χωρική Ανάπτυξη της ευρύτερης αστικής περιοχής Λευκωσίας, για την περίοδο 2021-2030, έθεσαν σήμερα σε συνάντησή τους οι Δήμαρχοι Λευκωσίας, Στροβόλου, Αγλαντζιάς, Αγίου Δομετίου, Λακατάμιας και Έγκωμης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, οι έξι Δήμαρχοι με τη στήριξη των Δημοτικών τους Συμβουλίων, θέτουν τις βάσεις μιας καθοριστικής σημασίας αναπτυξιακής σύμπραξης ικανής να οδηγήσει τον κύριο αστικό κορμό της Λευκωσίας στο μέλλον με όρους περιβαλλοντικής και οικονομικής αειφορίας, ψηλής ποιότητας ζωής, κοινωνικής συνοχής και πολυεπίπεδης ανταγωνιστικότητας, οικοδομώντας ταυτόχρονα την ανθεκτικότητα της πόλης σε μελλοντικές προκλήσεις και κρίσεις.

«Για πρώτη φορά η μακρόχρονη εποικοδομητική συνεργασία των Δήμων της ευρύτερης αστικής περιοχής της Πρωτεύουσας ξεφεύγει από την αποσπασματική της βάση και λαμβάνει ένα ολοκληρωμένο και θεσμοθετημένο χαρακτήρα με σκοπό να μετατρέψει τη μεγαλύτερη αστική περιοχή της Κύπρου σε μια συμπαγή δύναμη βιώσιμης ανάπτυξης, αξιοποιώντας τα μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης», αναφέρεται.

Σημειώνεται ότι προς αυτή την κατεύθυνση, επιβεβαίωσαν τη συναντίληψη τους για τις μεγάλες προκλήσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα που αντιμετωπίζει η περιοχή και μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω συνεκτικού σχεδιασμού και συντονισμένων παρεμβάσεων, με συνέργειες που παράγουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, όπως τη βιώσιμη, έξυπνη, ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή πολυτροπική αστική κινητικότητα, την ολιστική διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων και την προώθηση της πράσινης κυκλικής οικονομίας και την εξοικονόμηση ενέργειας και τη χρήση ΑΠΕ σε δημόσια κτίρια.

Άλλες μεγάλες προκλήσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα, που αντιμετωπίζει η περιοχή και μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω συνεκτικού σχεδιασμού είναι η αποκατάσταση και αναζωογόνηση παραδοσιακών πυρήνων και άλλων υποβαθμισμένων περιοχών με προοπτικές συμβολής στην ολοκληρωμένη βιώσιμη ανάπτυξη, μέσω της ανάπλασης και ανάκτησης δημόσιων χώρων και της αξιοποίησης κτιριακών υποδομών, ο εμπλουτισμός, προστασία, αξιοποίηση και βιώσιμη διαχείριση στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος με συνεκτικό και υπερτοπικό ρόλο και η εφαρμογή άλλων πράσινων πρακτικών που περιορίζουν το φαινόμενο της αστικής θερμονησίδας.

Επικεφαλής της αναπτυξιακής σύμπραξης τίθεται ο Δήμος Λευκωσίας, που διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία, τεχνογνωσία και επιχειρησιακή ικανότητα στην κατάρτιση και υλοποίηση σχεδιασμών, για την ολοκληρωμένη βιώσιμη αστική ανάπτυξη και στη διαχείριση μεγάλων συγχρηματοδοτούμενων από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ) και άλλων αναπτυξιακών έργων.

Η Στρατηγική Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης θα κινηθεί στο πλαίσιο που καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την προγραμματική περίοδο 2021-2027 και τις σχετικές εθνικές επενδυτικές προτεραιότητες.

Aπό ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top