ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιτροπή Οικονομικών: Προώθηση 'headquartering' μέσω φορολογικών κινήτρων

Επιτροπή Οικονομικών: Προώθηση 'headquartering' μέσω φορολογικών κινήτρων

Την προσέλκυση προσώπων υψηλής εισοδηματικής τάξης αλλά και του στόχου της προσέλκυσης εταιρειών για σύσταση έδρας στην Κύπρο (headquatering) στοχεύουν δύο νομοσχέδια παροχής φορολογικών κινήτρων, που συζητήθηκαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Το πρώτο νομοσχέδιο τροποποιεί τους περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμους. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, εργαζόμενος θα μπορεί να επωφεληθεί της απαλλαγής από τον φόρο ακόμα και αν ο μισθός του αυξηθεί στις €100 χιλ. στο ενδιάμεσο της εργοδότησής του. Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει όπως εργαζόμενος θα δικαιούται φοροαπαλλαγής 50%, εάν ο μισθός του ξεπερνά τις €100 χιλ. είτε κατά το φορολογικό έτος που άρχισε η εργοδότησή του είτε σε οποιοδήποτε από τα δύο φορολογικά έτη που έπονται της έναρξης εργοδότησής του στη Δημοκρατία. Η απαλλαγή θεσπίστηκε το 2011 και ισχύει μέχρι το 2021.
 
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως η τροποποίηση θα συνεισφέρει ευρύτερα στην οικονομία, καθότι τα πρόσωπα αυτά εφόσον έρθουν στο νησί θα προβούν σε επενδύσεις στήνοντας γραφεία στη χώρα και θα καταναλώνουν.
 
Υπέρ της έγκρισης του νομοσχεδίου τάχθηκε και ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ), εκπρόσωπος του οποίου δήλωσε πως θα συνεισφέρει ευρύτερα στην οικονομία διότι τα άτομα αυτά θα προβούν επενδύσεις αφού θα συστήσουν γραφεία στη χώρα.
 
Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου διερωτήθηκε κατά πόσον η διεύρυνση των προσώπων που θα δικαιούνται της φορολογικής χαλάρωσης θα δημιουργήσει προσδοκίες για περαιτέρω χαλαρώσεις.
 
Κατά της τροποποίησης φαίνεται να τάσσεται το ΑΚΕΛ, με τον Εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Στέφανο Στεφάνου να διερωτάται ενώπιον της επιτροπής πώς θα βοηθήσει η νέα χαλάρωση την οικονομία επειδή θα προσελκυθούν υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών και γιατί το κράτος να έχει απώλειες εσόδων μέσω της φοροαπαλλαγής.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά, ανέφερε από την πλευρά του ότι τα όποια οφέλη θα είναι επιπρόσθετα εφόσον υπάρξει προσέλκυση ατόμων, τα οποία χωρίς την τροποποίηση της νομοθεσίας δεν θα ερχόντουσαν στην Κύπρο.
 
Ο Βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης διερωτήθηκε κατά πόσον η συγκεκριμένη τροποποίηση είναι «φωτογραφική» και ζήτησε από το ΥΠΟΙΚ στοιχεία αν υπάρχει μαζικό αίτημα για αυτή την χαλάρωση.
 
Η Βουλευτής του κινήματος Ανεξάρτητοι, Άννα Θεολόγου εξέφρασε έκπληξη για τις «εντυπωσιακές δικαιολογίες» του ΥΠΟΙΚ και πρόσθεσε ότι οι θέσεις του Υπουργείου σημαίνει ότι οι Κύπριοι ούτε καταναλώνουν, ούτε έχουν σπίτια ή ότι δεν υπάρχουν υψηλόβαθμοι Κύπριοι εργαζόμενοι.
 
Απαντώντας εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ είπε πως το αίτημα άρχισε από εταιρείες της βιομηχανίας της ναυτιλίας, οι οποίες ζήτησε όπως μειωθεί το ποσό προκειμένου να εξυπηρετηθούν στελέχη με απολαβές κάτω των €100.000 και για αυτό και προέκυψε η πρόταση για διεύρυνση του νόμου κατά δύο έτη.
 
Ο εκπρόσωπος του ΣΕΛΚ ανέφερε πως η προσέλκυση στελεχών στη Κύπρο θα βελτιώσει την παρουσία ξένων εταιρειών και θα οδηγήσει στην ενίσχυση της φυσικής τους παρουσίας τους στο νησί.
 
Το δεύτερο νομοσχέδιο, προνοεί επέκταση της φοροαπαλλαγής ύψους 20% για αμοιβή από εργοδότηση προσώπου το οποίο ήταν κάτοικος εκτός της Δημοκρατίας πριν την έναρξη της εργοδότησής του, ή ποσού €8.550 οποιονδήποτε είναι μικρότερο, για ακόμη πέντε έτη, ώστε το μέτρο να ισχύει μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2025.
 
Ουσιαστικά το ΥΠΟΙΚ θέλει να πετύχει 2 στόχους, επέκταση για άλλα 5 έτη, μέχρι το 2025, αλλά παράλληλα να διασφαλιστεί ότι οποιοσδήποτε εργαζόμενους έλθει στη Δημοκρατία είτε να επαναπατριστεί να επωφεληθεί του σχεδίου για 2 χρόνια.
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού επέκρινε το ΥΠΟΙΚ ότι δεν μπορεί να παρουσιάσει μετρήσιμα στοιχεία που να καταδεικνύουν το όφελος από το προτεινόμενο νομοσχέδιο.
 
Απαντώντας, ο εκπρόσωπος του ΣΕΛΚ είπε πως και τα δύο νομοσχέδια βοηθούν στην προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και του στόχου του headquartering. «Για να το πετύχεις, πρέπει να πείσεις τα υψηλόβαθμα στελέχη ότι θα έχουν κίνητρο και μετά οι υπόλοιποι. Πρώτα ξεκινάμε με τους 50% και μετά πάμε στο 20%. Θέλουμε να δώσουμε τα κίνητρα».
 
Τα δύο νομοσχέδια, μαζί με το νομοσχέδιο που αφορά σε πρόσωπα που εργοδοτούνται με σύμβαση ως επιτόπιο προσωπικό σε διπλωματικές αποστολές της Δημοκρατίας στο εξωτερικό και δεν είναι μέλη της Δημόσιας Υπηρεσίας για να υπόκεινται σε φορολογία, θα τεθούν προς την τοποθέτηση την ερχόμενη εβδομάδα.
 
Θέμα για την μη παρουσία εκπροσώπων της Νομικής Υπηρεσίας
 
Στη συνεδρία, εκπρόσωποι του ΑΚΕΛ ήγειραν θέμα για την μη παρουσία εκπροσώπων της Νομικής Υπηρεσίας με το ΑΚΕΛ να διερωτάται πως συζητούνται θέματα για τα οποία η Υπηρεσία είχε εκδώσει προηγούμενες γνωματεύσεις.
 
Με αφορμή την μη παρουσία εκπροσώπων της Νομικής Υπηρεσίας, ο ανεξάρτητος Βουλευτής Μαρίνος Μουσιούττας ζήτησε την αναβολή της συζήτησης του θέματος, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό.

«Δεν έχω καμία διάθεση ή πρόθεση να αφήνω νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί εδώ και χρόνια χωρίς να παίρνουμε καμία απόφαση. Θα προχωρήσουμε στην κατ’ άρθρον συζήτηση και δεν θα τελειώσουμε μέχρις ότου έλθει η Νομική Υπηρεσία για να διατυπώσει την άποψή της», είπε.
 
Εκ μέρους της Γραμματείας της Επιτροπής αναφέρθηκε ότι το θέμα είναι γενικότερο και δεν αφορά την επιτροπή Οικονομικών, προσθέτοντας ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί με τον Γενικό Εισαγγελέα.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγέλλει απειλές για την ζωή του ο Βέργας: «Υποψιάζομαι ποιος βρίσκεται πίσω» - Όσα αναφέρει στο «Τ»

Μειώθηκε η ποινή φυλάκισης του Ρώσου για το θανατηφόρο με θύμα τον Παναγιώτη Χριστοφόρου - Αυτός είναι ο λόγος

Εκλογές 2024: Ιδού οι εκλεκτοί του ΔΗΚΟ για Δημάρχοι και Αντιδημάρχοι - Με κατά βούληση για τον ΕΟΑ Αμμοχώστου

Θρίλερ στη Θεσσαλονίκη: Άνδρας έπεσε από τον Λευκό Πύργο και σκοτώθηκε

Αρχιεπίσκοπος για Μονή Αββακούμ: «Καλούν και άλλους μάρτυρες - Το πόρισμα της ανακριτικής θα σταλεί στο εξαμελές»

Τροχαίο στην Αγία Νάπα: Δεν φορούσαν κράνος οι δύο νεαροί - Χωρίς άδεια και ασφάλεια ο οδηγόςΠτΔ: Εξήγγειλε «τολμηρές μεταρρυθμίσεις» στον τομέα της Υγείας

ΠτΔ: Εξήγγειλε «τολμηρές μεταρρυθμίσεις» στον τομέα της Υγείας

«Τολμηρές μεταρρυθμίσεις» στον τομέα της υγείας εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, χαιρετίζοντας εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών, που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις αναμένονται σύντομα, μαζί με σειρά νομοθετημάτων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top