ΔΙΕΘΝΗ

Δήλωση Μπάιντεν για τις ελληνοτουρκικές διαφορές - Υπέρ ενός στρατιωτικού μηχανισμού αποσυμπίεσης

Δήλωση Μπάιντεν για τις ελληνοτουρκικές διαφορές - Υπέρ ενός στρατιωτικού μηχανισμού αποσυμπίεσης

Σε δήλωση που εκδόθηκε από το εκλογικό επιτελείο των Biden - Haris, ο τέως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τοποθετείται στο θέμα των εντάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την υποστήριξή του στις προσπάθειες του ΓΓ το ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ να μειώσει τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Χαιρετίζει τη συμφωνία για τη θέσπιση ενός στρατιωτικού μηχανισμού αποσυμπίεσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και επικροτεί τη δράση του Κογκρέσου για τον τερματισμό του εμπάργκο στην Κύπρο για τα μη θανατηφόρα αμυντικά συστήματα, καθώς η Κύπρος είναι στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ.

Ο Τζο Μπάιντεν καλεί την κυβέρνηση Τραμπ να πιέσει την Τουρκία για να απόσχει από περαιτέρω προκλητική δράση εναντίον της Ελλάδας και τον Ταγίπ Ερντογάν να αντιστρέψει την πρόσφατη απόφασή του να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

«Υποστηρίζω τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και των Ευρωπαίων συμμάχων μας, καθώς και των Ηνωμένων Πολιτειών, για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο και την αποφυγή να προκύψει μία σύγκρουση εντός του ΝΑΤΟ. Οι διαφωνίες στην περιοχή πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά και η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνουν σεβαστές και να προστατευθούν", είπε.

Η συμφωνία για τη δημιουργία ενός στρατιωτικού μηχανισμού αποσυμπίεσης και η επανέναρξη του διπλωματικού διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι ευπρόσδεκτα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. "Επιδοκιμάζω", πρόσθεσε, "τη δράση του Κογκρέσου για τον τερματισμό του αντιπαραγωγικού εμπάργκο στη μη θανατηφόρα βοήθεια προς την Κύπρο, η οποία είναι στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ".

"Η κυβέρνηση Τραμπ πρέπει να πιέσει την Τουρκία να αποφύγει μια περαιτέρω προκλητική δράση στην περιοχή κατά της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των απειλών βίας και να δημιουργήσει το χώρο για την επιτυχία της διπλωματίας. Ζητώ επίσης από τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν να αντιστρέψει την πρόσφατη απόφασή του να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί και να επιστρέψει αυτόν τον θησαυρό στην παλιά του θέση ως μουσείο, διασφαλίζοντας ίση πρόσβαση για όλους, συμπεριλαμβανομένης της Ορθόδοξης πίστης», κατέληξε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Τρομερή δουλειά οι διασώστες-νοσηλευτές! Επανάφεραν 4 φορές οπαδό του Απόλλωνα...

Ενδοσχολικός σεκιούριτι διακινούσε ναρκωτικά σε μαθητές - «Ανίκανη η Αστυνομία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα»

Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών - Όσα είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Δυο καραμπόλες στον αυτοκινητόδρομο: Η μία με 8 οχήματα – Τέσσερα πρόσωπα στο νοσοκομείο



ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συζήτησης για τα συμπεράσματα για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως στάληκε ένα «θετικό μήνυμα» στην Άγκυρα, του οποίου η μετατροπή σε πράξεις «εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό». Οι δηλώσεις έγιναν κατά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top