ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΥΠΕΣ: Τα στεγαστικά προσφυγικά προγράμματα προωθούνται απρόσκοπτα

ΥΠΕΣ: Τα στεγαστικά προσφυγικά προγράμματα προωθούνται απρόσκοπτα

Τα στεγαστικά προσφυγικά προγράμματα όχι μόνο δεν έχουν ανασταλεί, αλλά προωθούνται απρόσκοπτα και η εξέταση των αιτήσεων συνεχίζεται με πολύ γοργούς ρυθμούς, αναφέρει το Υπουργείο Εσωτερικών και προσθέτει ότι από τον Μάιο του 2020, όπου και έχουν αρθεί τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση, λόγω πανδημίας, έγιναν εννέα συνεδρίες της αρμόδιας Επιτροπής Στεγαστικής Βοήθειας, όπου εξετάστηκαν συνολικά 1.406 αιτήσεις.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την πορεία υλοποίησης του στεγαστικού προσφυγικού προγράμματος της Κυβέρνησης αναφέρει ότι ενόψει της σημερινής συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής των Αντιπροσώπων, το Υπουργείο Εσωτερικών πληροφορεί το κοινό, πως τα αναθεωρημένα στεγαστικά σχέδια, που διαχειρίζεται η Υπηρεσία Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων, τέθηκαν σε ισχύ τον Ιούλιο του 2019.

Προσθέτει ότι με τα σχέδια αυτά αυξήθηκε το ύψος της χορηγίας, καθώς επίσης τα εισοδηματικά κριτήρια, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων. Περαιτέρω, εισήχθησαν απλοποιημένες διαδικασίες, για επιτάχυνση του χρόνου εξέτασης και έγκρισης των αιτήσεων.

Σημειώνει ότι κατά την εφαρμογή των αναθεωρημένων σχεδίων (Ιούλιος 2019) εκκρεμούσαν 4.577 αιτήσεις προς εξέταση και επιπλέον υπήρξε αναβάθμιση όλων των εγκεκριμένων αιτήσεων με τα παλιά κριτήρια, που δεν υλοποιήθηκαν, και για τα οποία δεν λήφθηκε οποιοδήποτε ποσόν, ώστε και οι αιτητές αυτοί να επωφεληθούν των πλεονεκτημάτων των νέων σχεδίων. Έτσι, αναφέρει, ο συνολικός αριθμός των εκκρεμούσων αιτήσεων τον Ιούλιο του 2019 ήταν 5.445.

Εξηγεί ότι από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι και τον Αύγουστο του 2020, υποβλήθηκαν 1.119 νέες αιτήσεις, αριθμός που καταδεικνύει τη μεγάλη ανταπόκριση που είχαν τα νέα κριτήρια, ανεβάζοντας το σύνολο των προς εξέταση αιτήσεων στις 6.564, ενώ την ίδια περίοδο, εξετάστηκαν συνολικά 3.942 αιτήσεις, από τις οποίες εγκρίθηκαν οι 2.658, δηλαδή ποσοστό 67,4%. Έτσι, ο αριθμός των αιτήσεων που εξακολουθούν να εκκρεμούν σήμερα, μειώθηκε στις 2.622, συνεχίζει.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο, από τα πιο πάνω στοιχεία προκύπτει, ότι τα στεγαστικά προσφυγικά προγράμματα όχι μόνο δεν έχουν ανασταλεί, αλλά προωθούνται απρόσκοπτα και η εξέταση των αιτήσεων συνεχίζεται με πολύ γοργούς ρυθμούς. Σημειώνεται, ότι από τον Μάιο του 2020, όπου και έχουν αρθεί τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση, λόγω πανδημίας, έγιναν εννέα συνεδρίες της αρμόδιας Επιτροπής Στεγαστικής Βοήθειας, όπου εξετάστηκαν συνολικά 1.406 αιτήσεις.

"Με την έναρξη της πανδημίας (Μάρτιος του 2020), το Υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε, ότι θα καταβαλλόταν η εγκεκριμένη χορηγία σε όλους τους δικαιούχους, που οι αιτήσεις τους είχαν εγκριθεί πριν την περίοδο εμφάνισης της πανδημίας, κάτι το οποίο έχει υλοποιηθεί. Επιπλέον, δόθηκαν πρόσθετες πιστώσεις στις Επαρχιακές Διοικήσεις ύψους πέντε περίπου εκατομμυρίων Ευρώ, έτσι ώστε να προχωρήσει και η πληρωμή των αιτήσεων, που έχουν εγκριθεί και μετά την πανδημία".

Τέλος αναφέρεται, πως προτάθηκαν αυξημένες πιστώσεις για τα σχέδια αυτά και για τα επόμενα έτη. Συγκεκριμένα, θα αυξηθούν κατά €14,3εκ (€38.5 στο σύνολο) οι πιστώσεις για το 2021, ενώ για το 2022 το ποσό αύξησης θα είναι €19,5 εκ (€44,8 εκ στο σύνολο).

Από ΚΥΠΕ
 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top