ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βρετανική καταδίκη της Τουρκίας για τα Βαρώσια ζητούν οι βουλευτές της Διακομματικής Επιτροπής για την Κύπρο

Βρετανική καταδίκη της Τουρκίας για τα Βαρώσια ζητούν οι βουλευτές της Διακομματικής Επιτροπής για την Κύπρο

Τα μέλη του προεδρείου της βρετανικής Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Κύπρο, δηλώνουν με επιστολή τους προς τον Υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ ότι δεν μπορεί παρά να είναι ώρα για τη βρετανική κυβέρνηση να προβεί σε «αδιαμφισβήτητη και στιβαρή καταδίκη» της τουρκικής παράνομης ενέργειας να ανοίξει τμήμα του Βαρωσίου και να ζητήσει την ανάκλησή της.

«Καλούμε την κυβέρνηση να εξετάσει σοβαρά όλα τα μέτρα και τις ενέργειες που μπορεί να μετέλθει για να διασφαλίσει ότι τηρούνται το Διεθνές Δίκαιο και τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει η επιστολή της Επιτροπής, που εστάλη κατόπιν συζητήσεων με την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ην. Βασιλείου.

Ο συντάκτης της επιστολής σερ Ρότζερ Γκέιλ, Πρόεδρος της Επιτροπής και οι συνυπογράφοντες Αντιπρόεδροι Πάμπος Χαραλάμπους, Κριστίν Τζαρντίν, Κάρολαϊν Νόουκς και Γραμματέας Τζακ Ντρόουμι σημειώνουν ότι η τουρκική ενέργεια είναι ακόμα πιο ανησυχητική διότι γίνεται την ώρα που ο Γενικός Γραμματέας των Ην. Εθνών έχει εκφράσει την ετοιμότητα να ξεκινήσει προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων λύσης.

Όπως τονίζουν, «το παράνομο άνοιγμα των Βαρωσίων θα εξυπηρετήσει μόνο στο να υπονομεύσει και να πλήξει σοβαρά αυτές τις προσπάθειες και τις προοπτικές για μια λύση», κάτι που είναι αντίθετο με τη δεδηλωμένη θέση της βρετανικής κυβέρνησης.

Ο σερ Ρότζερ ευχαριστεί την Υφυπουργό Εξωτερικών Γουέντι Μόρτον για την απάντησή της σε προηγούμενη σχετική επιστολή και τη θέση ότι οι βρετανικές ανησυχίες για τα Βαρώσια είχαν καταστεί σαφείς σε Τούρκους αξιωματούχους.

Ο Συντηρητικός βουλευτής υπενθυμίζει ότι σε εκείνη την αρχική επιστολή η Διακομματική Επιτροπή για την Κύπρο είχε επισημάνει ότι δεν έπρεπε να υποτιμηθούν οι τουρκικές δηλώσεις για τα Βαρώσια.

Η επιστολή χαρακτηρίζει επίσης τις τουρκικές ενέργειες «πολιτική αυξανόμενων καταπατήσεων και τετελεσμένων από την Τουρκία, που η διεθνής κοινότητα έχει, μέχρι στιγμής, αποτύχει να σταματήσει».

Εν τω μεταξύ, η πρωτοβουλία της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας ΗΒ για παρότρυνση της βρετανική κυβέρνησης να προβεί σε όλα τα μέτρα και τις ενέργειες που μπορεί ώστε να αναιρεθεί η απόφαση της Τουρκίας για τα Βαρώσια έχει σε διάστημα τριών ημερών οδηγήσει στην αποστολή 2.600 email από μέλη της παροικίας προς τον κ. Ράαμπ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top