ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΕΡΥΝΕΙΑ: Ολοκληρώθηκε ειρηνικά η διαμαρτυρία με πλήθος κόσμου - 'Ο χώρος γεννά ελπίδα...'- ΦΩΤΟ&VIDEO

ΔΕΡΥΝΕΙΑ: Ολοκληρώθηκε ειρηνικά η διαμαρτυρία με πλήθος κόσμου - 'Ο χώρος γεννά ελπίδα...'-  ΦΩΤΟ&VIDEO

Στο τέλος της έφθασε η εκδήλωση διαμαρτυρίας της Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού με την συμμετοχή πλήθος κόσμου και το πρόγραμμα να κυλάει ομαλά καθ’ όλη την διάρκειά του.

Φωτογραφίες - Βίντεο: ToThemaOnline

Εκατοντάδες ήταν οι συμπατριώτες μας που άκουσαν το κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Μνήμης για ειρηνική διαμαρτυρία στο οδόφραγμα της Δερύνειας, κάνοντας έκκληση σε όλους τους Κύπριους και στον απανταχού ελληνισμό, να ενώσουν τις φωνές τους ζητώντας απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών και επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους.

Εισακούοντας την έκκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για υπευθυνότητα και ομαλή ροή των πραγμάτων, οι διοργανωτές οργάνωσαν με πάσα ακρίβεια τα μέτρα ασφαλείας της εκδήλωσης.

Στην διαμαρτυρία τηρήθηκαν επίσης οι αποστάσεις και έγινε χρήση μάσκας από όλους τους διαδηλωτές. Στις περιπτώσεις που αφαιρείτο η μάσκα από παρευρισκόμενους, υπήρχαν άτομα της Πρωτοβουλίας για να βοηθούν στην συμμόρφωση των διαδηλωτών.

Παράλληλα, όπως μας ενημέρωσαν και μέλη της Πρωτοβουλίας, τηρήθηκαν και όλα τα μέτρα οδικής ασφάλειας.

Το κεντρικό σύνθημα της διοργάνωσης ήταν το "Είμαστε όλοι Αμμοχωστιανοί, είμαστε όλοι Κερυνειώτες", ενώ από την αρχή έγινε σαφές πως απαγορεύονται κομματικά ή οπαδικά διακριτικά.

Στον χώρο διανέμονταν άσπρα μπλουζάκια με αναγραμμένο το παραπάνω σύνθημα.

Mάλιστα, καλέστηκαν οι παρευρισκόμενοι να γράψουν με ανεξίτηλο μαρκαδόρο τα ονόματα των κατεχόμενων χωριών τους σε πανό.

Όπως προαναφέραμε, τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυξημένα, ενώ οι μοτοσικλετιστές μιλώντας στο ThemaOnline, καθησύχασαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Διακόσιοι περίπου αστυνομικοί με πλήρη αντιδιαδηλωτική εξάρτηση παρατάχθηκαν αριστερά και δεξιά του οδοφράγματος προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος των διαδηλωτών στη νεκρή ζώνη.

Παράλληλα, αρκετά μέλη της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, ΟΥΝΦΙΚΥΠ, βρίσκονταν εντός της νεκρής ζώνης.

Οι μοτοσικλετιστές προερχόμενοι από τα σημεία εκκίνησης, συναντήθηκαν στον κυκλικό κόμβο Ριζοελιάς και ξεκίνησαν πορεία μέχρι το οδόφραγμα. Εκεί βρίσκονταν ήδη συγκεντρωμένοι αρκετοί συμμετέχοντες στην εκδήλωση, κρατώντας πανό που γράφουν «είμαστε όλοι Βαρωσιώτες», «Αμμόχωστος η πόλη μας», «Τα σύνορά μας είναι στην Κερύνεια», «Έξω οι Τούρκοι από την Κύπρο», «Όλοι οι πρόσφυγες στα σπίτια τους».

Σημειώνουμε εδώ πως εκ μέρους των διοργανωτών της "Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ - Σολωμού", επιδιώκεται μια υπερκομματική συμπόρευση και η ανάδειξη του προβλήματος του προσφυγικού κόσμου ως καθολικού ζητήματος που διέπει το σύνολο της Κύπρου.

Ακολούθησε πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με κυπριακά, κρητικά και αντικατοχικά τραγούδια.

Σε χαιρετισμό του ο Λάμπρος Κάουλας, μέλος της «Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού» ανέφερε ότι «αφορμή της αποψινής εκδήλωσης είναι το άνοιγμα και ο επαπειλούμενος εποικισμός του μέχρι πρότινος κλειστού τομέα της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Είναι γνωστό πως η κατοχική Τουρκία είναι ένα αναξιόπιστο κράτος, το οποίο έχει προκαλέσει πολλά δεινά τόσο στην πατρίδα μας όσο και στους λαούς της περιοχής μας».

Πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να λησμονήσουμε την παράνομη εισβολή και τις εκατοντάδες νεκρούς και αγνοουμένους, όπως και την προσφυγοποίηση που αυτή προκάλεσε. Όπως, βεβαίως, δεν ξεχνούμε τη χαίνουσα πληγή που τραυματίζει τις ψυχές μας, ότι, δηλαδή, εδώ και 46 χρόνια ο τουρκικός στρατός κατέχει το βόρειο τμήμα της πατρίδας μας καταστρέφοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά, βεβηλώνοντας κοιμητήρια, αλλάζοντας τοπωνύμια, μεταφέροντας εποίκους σε μια προσπάθεια να αλλοιώσει τον χαρακτήρα της κατεχόμενης γης μας».

Ο κ. Κάουλας είπε ακόμα ότι «παρά την απογοήτευση που υπάρχει, ο χώρος στον οποίο βρισκόμαστε γεννά ελπίδα, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται. Αυτό γιατί τα χώματα που πατούμε καθαγίασαν με τη θυσία τους ο Τάσος Ισαάκ και ο Σολωμός Σολωμού, επιβεβαιώνοντας πως το αγωνιστικό φρόνημα διατηρείται υψηλό στον τόπο μας».

Σημείωσε ακόμα ότι «από αυτόν τον ιερό χώρο, υπό το βλέμμα του Τάσου, του Σολωμού και όλων των ηρώων μας, απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας, αλλά και σε σύμπαντα τον ελληνισμό, όπως ενώσουμε τις φωνές μας ζητώντας την απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών μας και επιστροφή όλων των προσφύγων, χωρίς καμία παρέκκλιση από τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα».

Ακολούθησε ανάγνωση ψηφίσματος, το οποίο αντιπροσωπεία των διοργανωτών επέδωσε πριν από την έναρξη της εκδήλωσης σε εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών.

Aπό ToThemaOnline, ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σύλληψη 18χρονου στη Λεμεσό: Αυτά βρήκε στην κατοχή του ΥΚΑΝ – Δείτε φωτογραφίες

Πυρκαγιά στην Πάφο: Τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο αργά το βράδυ - Εξετάζεται το ενδεχόμενο να προκλήθηκε από ρίψη πυροτεχνημάτων

Συνέρχεται το Εθνικό συμβούλιο την Παρασκευή - Έπιασαν τόπο οι πιέσεις της αντιπολίτευσης

Kim Kardashian: Η παράξενη απαίτηση από τους βοηθούς της, για να πιει καφέ το πρωί



Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top