ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διευκρινίζει το Υπ. Εσωτερικών: Σε συνεργασία με ανεξάρτητη τριμελή Επιτροπή ετοιμάστηκαν οι Κανονισμοί για ΚΕΠ

Διευκρινίζει το Υπ. Εσωτερικών: Σε συνεργασία με ανεξάρτητη τριμελή Επιτροπή ετοιμάστηκαν οι Κανονισμοί για ΚΕΠ

Οι Κανονισμοί για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ) ετοιμάστηκαν σε συνεργασία με την ανεξάρτητη τριμελή Επιτροπή και στη συγκρότηση τους λήφθηκε, μεταξύ άλλων, υπ’ όψη και η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την καταπολέμηση του ξεπλύματος του βρώμικου χρήματος, Νόμος του AML, αναφέρει το Υπουργείο Εσωτερικών, σε απάντηση σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» με τίτλο «Θεσμικό φιάσκο οι κανονισμοί».

Επαναλαμβάνει, περαιτέρω, ότι είναι με αυτές τις νομοθετικές ρυθμίσεις που για πρώτη φορά εισάγονται όχι μόνο αυστηρότερες διεργασίες και ρυθμίσεις, αλλά και δυνατότητα αποστέρησης πολιτογράφησης, κάτι που δεν προϋπήρχε, και πως "είναι τουλάχιστο προσβλητικό για την ανεξάρτητη τριμελή επιτροπή, τη νομική υπηρεσία της Δημοκρατίας, τη Βουλή των αντιπροσώπων, αλλά και την ίδια την Κυβέρνηση, να διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι είτε περίπου συνωμότησαν είτε εξαπατήθηκαν για ένα τόσο σοβαρό θέμα".

Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» στο οποίο αναφέρεται ότι οι πρόσφατα ψηφισθέντες Κανονισμοί για το ΚΕΠ χαλάρωσαν περαιτέρω τις πρόνοιες του προγράμματος, το Υπουργείο Εσωτερικών θα ήθελε να διευκρινίσει ότι οι Κανονισμοί ετοιμάστηκαν σε συνεργασία με την ανεξάρτητη τριμελή Επιτροπή και στη συγκρότηση τους λήφθηκε, μεταξύ άλλων, υπ’ όψη και η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την καταπολέμηση του ξεπλύματος του βρώμικου χρήματος, Νόμος του AML, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ιδιαίτερα, προστίθεται, "για τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα για τα οποία γίνεται αναφορά, είναι η συγκεκριμένη Νομοθεσία αλλά και η διεθνής πρακτική που δεν απαγορεύει τις συναλλαγές αυτών των προσώπων, αλλά που υποχρεώνει τις υπόχρεες οντότητες που παρέχουν υπηρεσίες σ’ αυτά τα πρόσωπα, να προβαίνουν σε μέτρα αυξημένης δέουσας επιμέλειας για την ταυτοποίηση τους και την προέλευση των κεφαλαίων τους".

"Αυτή η πρακτική εισήχθη στους Κανονισμούς με την εφαρμογή της μάλιστα να διενεργείται από τρεις ανεξάρτητους διεθνώς αναγνωρισμένους οίκους του εξωτερικού. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες πρακτικές (Νόμος AML) χρησιμοποιεί και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου κατά την αξιολόγηση ξένων επενδυτών", αναφέρεται.

Το Υπουργείο Εσωτερικών σημειώνει πως "οι αναφορές για δικαίωμα υποβολής αίτησης από πρόσωπα που υπόκεινται σε διερεύνηση για αδικήματα ποσώς δεν ευσταθούν, αφού ο Κανονισμός 8(γ)(iv) ξεκάθαρα προνοεί ότι τόσο ο επενδυτής όσο και τα μέλη της οικογένειας του δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση εάν υπόκεινται σε ποινική διερεύνηση είτε στη Δημοκρατία είτε σε άλλη χώρα σε σχέση με σοβαρό ποινικό αδίκημα το οποίο επισύρει ποινή φυλάκισης πέντε ετών και άνω ή για άλλο σοβαρό αδίκημα ή για αδίκημα ατιμωτικό ή που ενέχει ηθική αισχρότητα".

"Πρόσθετα το γεγονός και μόνο ότι είναι οι ίδιοι Κανονισμοί που αναφέρουν ότι πρόσωπα που καταζητούνται από την EUROPOL ή και την INTERPOL που είναι και τα μέσα συνεργασίας των διωκτικών αρχών όλων των χωρών, αλλά και πρόσωπα που κατηγορούνται για σοβαρά αδικήματα όπως δωροληψία, και φοροδιαφυγή που επισύρουν ποινές φυλάκισης πέραν των πέντε ετών εξαιρούνται της δυνατότητας υποβολής αίτησης στο πρόγραμμα, καταδεικνύει την αυστηροποίηση των όρων του προγράμματος", επισημαίνει.

Είναι δε τουλάχιστο παράλογο, να διατυπώνεται ισχυρισμός ότι σε Εταιρεία η οποία δεν υπόκειται πλέον σε κανένα περιοριστικό μέτρο, αυτός ο περιορισμός πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται για τα διευθυντικά της στελέχη, αναφέρει η ανακοίνωση. 

Aπό ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top