ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι φραστικές καταδίκες φέρνουν... κόλαση - Τα Βαρώσια χάνονται σε πικνίκ και λύσεις δύο κρατών

Οι φραστικές καταδίκες φέρνουν... κόλαση - Τα Βαρώσια χάνονται σε πικνίκ και λύσεις δύο κρατών

Οι τοποθετήσεις Τατάρ – Ερντογάν δεν μπορούσαν να είναι πιο ξεκάθαρες, ανοίγοντας ουσιαστικά μια συζήτηση που επιδιώκει να εντάξει την λύση δύο κρατών ως νέα κανονικότητα. Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν, στον απόηχο της πανευρωπαϊκής κατακραυγής Ερντογάν λόγω Μακρόν, εξακολουθεί να αναμασά χρονοδιαγράμματα για κυρώσεις τον… Δεκέμβριο, ενώ μαίνονται οι εξελίξεις σε Ελλάδα, Κύπρο και κυπριακό.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Τάττης

Στέλνουν ξεκάθαρα μηνύματα για αλλαγή πλαισίου λύσης
Στην χθεσινή επίσκεψη του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ στην Τουρκία, οργανώθηκε το πλαίσιο κάτω από το οποίο θα κινηθεί η κατοχική δύναμη, με τα μηνύματα να είναι δυσοίωνα και ενδεικτικά των διαχρονικών προθέσεων της γείτονας χώρας.

Από την μία, ο Ερντογάν δηλώνει πως «έχει γίνει αντιληπτό ότι οι παρούσες παράμετροι δεν οδηγούν πουθενά τη διαδικασία που υπήρξε εδώ και μισό αιώνα. Τόνισα ότι η ομοσπονδία δεν θα μπορούσε πλέον να είναι ένα έγκυρο μοντέλο για λύση και ότι χρειάζονται νέες ιδέες». Η διαίρεση, επίσης, ιδεολογικοποιείται μπαίνοντας κάτω από την ομπρέλα μιας εθνικής αναφοράς: «Άλλωστε, αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί οι οποίοι έχουν ιδρύσει δύο ξεχωριστά κράτη», διαμηνύει ο Τούρκος πρόεδρος.

Επιδιώκεται ένα ανατολίτικο παζάρι χωρίς εκ των προτέρων όρους αναφοράς
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ερσίν Τατάρ προχωράει ένα βήμα παραπέρα και δηλώνει την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε μια άτυπη πενταμερή διαδικαστική διάσκεψη στην οποία αφενός θα συμμετέχει η «τδβκ», όπως δήλωσε, και αφετέρου δε θα προϋποθέτει καθόλου βολιδοσκοπήσεις και όρους αναφοράς, αφήνοντας στην διακριτική ευχέρεια των συμμετεχόντων την πρόταξη ενός ανατολίτικου παζαριού εφ’ όλης της ύλης.

Προχωράει και ο σχεδιασμός για την Αμμόχωστο
Το προαναγγελμένο «πικνίκ στα περίκλειστα Βαρώσια» σηματοδοτεί και την πρόθεση της Άγκυρας για σταδιακό άνοιγμα της πόλης, τοποθετώντας το θέμα ως ένα μοχλό πίεσης, απειλώντας για νέα τετελεσμένα εάν δεν υποκύψει η Κυπριακή Δημοκρατία σε αυτοκτονικά σχέδια λύσης. «Οι πύλες έχουν ανοίξει, τώρα ας ανοίξουμε και τους δρόμους εκεί. Αφήστε τους Κύπριους αδελφούς μας να δουν τα βήματα που πρέπει να γίνουν και να ζήσουν», δηλώνει ευθαρσώς ο Πρόεδρος Ερντογάν.

Σημειώνουμε εδώ πως 2 ημέρες πριν, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι διέσχιζε την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων ακολουθούμενος από πλειάδα δημοσιογράφων και δηλώντας πως «διατηρώντας αυτή την περιοχή κλειστή κλέβουμε από το μέλλον των παιδιών μας», αφήνοντας σαφείς υπόνοιες για το τι μέλλει γενέσθαι.

Η Ε.Ε καταδικάζει λεκτικά και… μέχρι εκεί
Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως οι λεκτικές καταδίκες του διεθνούς παράγοντα δεν είναι αρκετές για να οδηγήσουν την Τουρκία σε μια υπαναχώρηση, εάν δεν συνδυαστούν και με πράξεις.

Χθες Δευτέρα (26/10) η Κομισιόν φαίνεται να αναγνωρίζει την παγίδα που οδηγήθηκε, συρόμενη από την Μέρκελ και τον περίγυρό της, δηλώνοντας πως «το ζήτημα της Τουρκία ενδεχομένως να συζητηθεί ξανά και νωρίτερα από τον Δεκέμβρη (10-11 Σύνοδος Κορυφής), ακόμα και σε έκτακτη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ». Το παραπάνω έχει δηλώσει ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν Πήτερ Στάνο, ξεκαθαρίζοντας πως για την ώρα δεν έχει αλλάξει τίποτα ακόμη.

Στο μεταξύ, η κάθοδος του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στην Ελλάδα, συνοδεύτηκε από ρητή καταδίκη των μονομερών ενεργειών της Τουρκίας τόσο σε σχέση με την Αμμόχωστο, όσο και για την οριοθέτηση της αιγιαλίτιδας ζώνης και την Αγία Σοφία.

Παράλληλα, σε αντι-ερντογανικό μένος επιδίδεται και σύσσωμη η Ευρώπη, μετά και τις τελευταίες επαίσχυντες και εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν προς Μακρόν. Υπενθυμίζεται πως τον αποκάλεσε άτομο που χρήζει ιατρικής παρακολούθησης. Αντιδράσεις οι οποίες συνδέονται προφανώς και με την σταδιακή απομάκρυνση της Δύσης από την πολιτική ορθότητα, θέτοντας την προ των ευθυνών της για τον πόλεμο πολιτισμών που η ίδια ανέθρεψε και καλωσόρισε στα εδάφη της.

Ακυρώθηκαν οι Navtex με ενδείξεις για νέα «στρατηγική» αποκλιμάκωση
Τέλος, όπως μετέδωσαν τα Ελλαδικά ΜΜΕ, επικαλούμενα τουρκικά ΜΜΕ, το μεσημέρι της Δευτέρας «Ελλάδα και Τουρκία, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών ακύρωσαν αμοιβαία ως ένδειξη καλής θέλησης τις Navtex που είχαν ανακοινώσει προηγουμένως για την ανατολική μεσόγειο (σ.σ. για τις ημερομηνίες 26,27,28/10)». Όπως διαφαίνεται, εμπλοκή στις ακυρώσεις είχε το ΝΑΤΟ και το μορατόριουμ του Γ.γ Στότενμπεργκ.

Στην Αθήνα ο Χριστοδουλίδης
Σήμερα Τρίτη, αμέσως μετά την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στην Κύπρο, θα ξεκινήσει στην Αθήνα η τριμερής συνάντηση Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, με την συμμετοχή του Υπ. Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, στο επίκεντρο των συζητήσεων κατά τη Συνάντηση αναμένεται να βρεθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή, η περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας των τριών χωρών σε ένα ευρύ φάσμα θεματικών, με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και της οικονομίας.

Στις 13:00 το μεσημέρι θα υπάρξουν οι σχετικές δηλώσεις.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top