ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Αυτά είναι τα πέντε σχέδια στήριξης των επιχειρήσεων

ΚΥΠΡΟΣ: Αυτά είναι τα πέντε σχέδια στήριξης των επιχειρήσεων

Πέντε νέα σχέδια στήριξης ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση μετά τα νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού.

 Ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού και της πανδημίας. 

Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη επιβολή αποκοπών από το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι η πολιτική μας αυτή την στιγμή είναι αυτή της στήριξης της ιδιωτικής κατανάλωσης, σημειώνοντας ότι «δεν φτάσαμε στο σημείο των περικοπών» και ότι κάτι τέτοιο θα είχε αλυσιδωτές επιπτώσεις στη εγχώρια κατανάλωση.

«Πριν ένα χρόνο ακούγαμε τη λέξη κορωνοϊός και ήταν μακριά μας. Κανένας δεν ήξερε ότι πρόκειται για μια πανδημία. Κανείς δεν ανέμενε την τεραστίων διαστάσεων κρίση. Υπάρχει αβεβαιότητα όσον αφορά το εύρος και τη χρονική διάρκεια. Η οικονομική διαχείριση είναι σημαντική και ευέλικτη. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τους προβληματισμούς και τις ανάγκες, γι’ αυτό και ανακοινώνουμε πέντε σχέδια στήριξης».

1. Σχέδιο επιδότησης εργαζομένων (θα αναλυθεί από την Υπουργό Εργασίας)

2. Σχέδιο Επιδότησης Επιχειρήσεων που τελούν υπό υποχρεωτική πλήρη αναστολή, σύμφωνα με τα Διατάγματα του Υπουργείου Υγείας και τις σχετικές Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και συμμετείχαν στα Ειδικά Σχέδια του Υπουργείου Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων από 16/03/2020 – 31/10/2020:

  • Δικαιούχοι :

    Επιχειρήσεις περιλαμβανομένων και εργοδοτών που τελούν υπό υποχρεωτική πλήρη αναστολή, σύμφωνα με τα Διατάγματα του Υπουργού Υγείας και των σχετικών Αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου από 16/03/2020. Για την καταβολή της εφάπαξ χορηγίας δεν θα απαιτείται η υποβολή αίτησης από τους δικαιούχους. Απαραίτητη προϋπόθεση να ήταν ενταγμένοι και εγκρίθηκαν στο Ειδικό Σχέδιο Πλήρους Αναστολής των Εργασιών Επιχείρησης, του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων που εφαρμόζεται στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του ιού COVID19.

    Στόχος: Επιχορήγηση ενοικίων και άλλων λειτουργικών εξόδων.

    Ύψος Επιδότησης/εφάπαξ χορηγίας:

    Επιχειρήσεις περιλαμβανομένων και εργοδοτών που τελούσαν υπό πλήρη αναστολή των εργασιών τους από 16/03/2020 και εργοδοτούν μέχρι 9 άτομα – €10.000.

    Επιχειρήσεις περιλαμβανομένων και εργοδοτών που τελούσαν υπό πλήρη αναστολή των εργασιών τους από 16/3/2020 και εργοδοτούν από 10 άτομα και άνω προσωπικό – €15.000.

    3. Σχέδιο Επιδότησης Επιχειρήσεων και Αυτοτελώς Εργαζομένων που τελούν υπό υποχρεωτική πλήρη αναστολή, σύμφωνα με τα Διατάγματα του Υπουργείου Υγείας και τις σχετικές Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου ή έχουν μείωση του κύκλου εργασιών πέραν του 80% και θα συμμετέχουν στα Ειδικά Σχέδια του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων:

    Δικαιούχοι:

    Επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενοι που τελούν υπό υποχρεωτική πλήρη αναστολή ή έχουν μείωση του κύκλου εργασιών πέραν του 80%. Για την καταβολή της εφάπαξ χορηγίας δεν θα απαιτείται η υποβολή αίτησης από τους δικαιούχους. Απαραίτητη προϋπόθεση οι δικαιούχοι  να ενταχθούν και εγκριθούν στα Ειδικά Σχέδια του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων που εφαρμόζονται στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του ιού COVID19 και θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο Εργασίας.

    Στόχος: Επιχορήγηση ενοικίων και άλλων λειτουργικών εξόδων.

    Ύψος Επιδότησης/εφάπαξ χορηγίας:

    Αυτοτελώς εργαζόμενοι και πολύ μικρές επιχειρήσεις που τελούσαν ή θα τελούν υπό πλήρη αναστολή εργασιών ή έχουν μείωση του κύκλου εργασιών πέραν του 80% και θα ενταχθούν στα Ειδικά Σχέδια του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και εργοδοτούν μέχρι 1 άτομο προσωπικό. – €500 

    Αυτοτελώς εργαζόμενοι και πολύ μικρές επιχειρήσεις που τελούσαν ή θα τελούν υπό πλήρη αναστολή εργασιών ή έχουν μείωση του κύκλου εργασιών πέραν του 80% και θα ενταχθούν στα Ειδικά Σχέδια του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και εργοδοτούν μέχρι 2 - 5 άτομα προσωπικό. – €1250

    Αυτοτελώς εργαζόμενοι και πολύ μικρές επιχειρήσεις που τελούσαν ή θα τελούν υπό πλήρη αναστολή εργασιών ή έχουν μείωση του κύκλου εργασιών πέραν του 80% και θα ενταχθούν στα Ειδικά Σχέδια του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και εργοδοτούν μέχρι 6 - 9 άτομα προσωπικό. – €1750

    Αυτοτελώς εργαζόμενοι και μικρές επιχειρήσεις που τελούσαν ή θα τελούν υπό πλήρη αναστολή εργασιών ή έχουν μείωση του κύκλου εργασιών πέραν του 80% και θα ενταχθούν στα Ειδικά Σχέδια του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και εργοδοτούν μέχρι 10 - 50 άτομα προσωπικό. – €2500

    Αυτοτελώς εργαζόμενοι και επιχειρήσεις που τελούσαν ή θα τελούν υπό πλήρη αναστολή εργασιών ή έχουν μείωση του κύκλου εργασιών πέραν του 80% και θα ενταχθούν στα Ειδικά Σχέδια του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και εργοδοτούν από 51 και άνω άτομα προσωπικό. – €3000

    Σημειώσεις:

          i. Η χορηγούσα αρχή των δυο Σχεδίων θα είναι το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

        ii. Σημειώνεται ότι τα υπό αναφορά μέτρα θα κοινοποιηθούν στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τελική έγκριση ως συμβατό με το καθεστώς κρατικών ενισχύσεων και η ενεργοποίηση του θα πραγματοποιηθεί μετά τη λήψη της σχετικής έγκρισης.

       iii. Νοείται ότι μια επιχείρηση μπορεί να επωφεληθεί μόνο για ένα από τα δυο πιο πάνω Σχέδια.

       iv. Νοείται στο 3ο Σχέδιο δεν μπορούν να ενταθούν επιχειρήσεις οι οποίες συμμετείχαν στο Σχέδιο Χειμερινών Αναστολών του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

    4. Εξάμηνη παράταση του Σχεδίου Επιδότησης επιτοκίων για νέα επιχειρηματικά δάνεια μέχρι τις 30/06/2021

    Πρόσθετα με την παράταση, έχουν γίνει βελτιώσεις στο Σχέδιο, και συγκεκριμένα καταργείται η υποχρέωση για υποβολή υπεύθυνης δήλωσης εγκεκριμένου λογιστή του αιτητή για τις πολύ μικρές, μικρές επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους.

    5. Εξάμηνη παράταση του Σχεδίου  Επιδότησης επιτοκίων για νέα στεγαστικά δάνεια μέχρι τις 30/06/2021

    Όσον αφορά το Σχέδιο Επιδότησης επιτοκίων για νέα στεγαστικά δάνεια, έχει αποφασιστεί όπως σε αυτά δύναται να περιληφθούν και νέα στεγαστικά δάνεια τα οποία κατά την έκδοση τους ενοποιήθηκαν με υφιστάμενα εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια, με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

        (α) Το ενοποιημένο δάνειο δεν υπερβαίνει τις €300.000.

        (β) Η συμφωνία για το νέο στεγαστικό δάνειο υπογράφηκε μετά την 1η Μαρτίου 2020.

       (γ)Έχουν ενοποιηθεί στο νέο δάνειο εκτός του νέου στεγαστικού δανείου εξυπηρετούμενα δάνεια του ιδίου σκοπού και τα οποία δεν παρουσίαζαν πέραν των 90 ημερών σε καθυστέρηση.

        (δ) Θα επιδοτείται το επιτόκιο του δανείου που αφορά μόνο το νέο στεγαστικό δάνειο.

        (ε) Το δάνειο και οι δανειολήπτες θα πληρούν όλες τις άλλες πρόνοιες του Σχεδίου.

    Υπενθυμίζεται  ότι τα δυο πιο πάνω Σχέδια τέθηκαν σε ισχύ τον Ιούλιο του 2020 και έληγαν στις 31/12/2020. Δεδομένου του ενδιαφέροντος που έχει μέχρι σήμερα εκδηλωθεί και με απώτερο στόχο να δοθεί περισσότερος χρόνος σε επιχειρήσεις και πολίτες να ενταθούν στα Σχέδια, δίνεται παράταση ώστε να καλύπτονται επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια που συνάφθηκαν ή θα συναφθούν από την 1/3/2020 μέχρι 30/6/2021.

    Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας, η συνέχιση μιας ευέλικτης, στοχευμένης, συνετής πολιτικής διαχείρισης της πανδημίας στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, η πλήρης εκμετάλλευση των ευρωπαϊκών εργαλείων, αλλά και ο προσαρμοσμένος για την αντιμετώπιση της πανδημίας προϋπολογισμός του 2021, αποτελούν τα όπλα μας για αντιμετώπιση και αυτής της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης.

    Είμαι βέβαιος ότι με αυτά τα όπλα, παράλληλα με την ανάληψη της συλλογικής και ατομικής μας ευθύνης όσον αφορά την τήρηση των επώδυνων αλλά αναγκαίων περιοριστικών μέτρων, όπως κάναμε στο πρώτο κύμα της πανδημίας, θα ξεπεράσουμε και το δεύτερο κύμα και θα οδηγηθούμε σε μια ισχυρή ανάκαμψη και αύξηση των εισοδημάτων τον επόμενο χρόνο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Τρομερή δουλειά οι διασώστες-νοσηλευτές! Επανάφεραν 4 φορές οπαδό του Απόλλωνα...

Ενδοσχολικός σεκιούριτι διακινούσε ναρκωτικά σε μαθητές - «Ανίκανη η Αστυνομία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα»

Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών - Όσα είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Δυο καραμπόλες στον αυτοκινητόδρομο: Η μία με 8 οχήματα – Τέσσερα πρόσωπα στο νοσοκομείο



ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

Δηλώσεις παραχώρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσερχόμενος σήμερα στην σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα συμπεράσματα του Συμβουλίου σε σχέση με ευρωτουρκικές σχέσεις και Κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top