ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή με Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων - Τι θα συζητηθεί

Συνάντηση Υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή με Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων - Τι θα συζητηθεί

Συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Νίκο Νουρή έχει η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Σήμερα Δευτέρα 16/11/20 στις 14:00, η Συντονιστική Επιτροπή της Πολίτικης Πλατφόρμας «Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων» θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Νίκο Νουρή που αφορά 1) θέματα πολιτικής αλλά και 2) θέματα του Προϋπολογισμού του 2021.

Προτεινόμενα θέματα της Πολιτικής Πλατφόρμας «Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων» για την καθορισμένη συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών στις 16/11/2020


Θέματα πολιτικής

Τοπική Αυτοδιοίκηση
• H προσπάθεια είναι οι πολίτες να απολαμβάνουν την ποιότητα ζωής που τους αξίζει σε ένα οικονομικά βιώσιμο μοντέλο, καταβάλλοντας χαμηλά τέλη και φορολογίες και απολαμβάνοντας υψηλού ποιότητας υπηρεσίες.
• Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να προχωρήσει σωστά, δίκαια και λειτουργικά/εφαρμόσιμα με όσες αλλαγές χρειαστούν να γίνουν, -όπως στο δημοκρατικό, ανόθευτο και απλό αναλογικό τρόπο εκλογής των δημοτικών συμβούλων στα διαμερίσματα σε όλες τις κατανομές, -περιορισμός θητειών των αιρετών στελεχών της ΤΑ στις 2 συνεχόμενες, -την εκλογή των Αντιδημάρχων των διαμερισμάτων που προκύπτουν από τις συνενώσεις των νέων Δήμων (η προσέγγιση είναι να εκλέγονται αναμεταξύ τους – δηλαδή από τους δημοτικούς συμβούλους του διαμερίσματος), -κάποιες συνενώσεις Δήμων και κάποιων Κοινοτήτων, -στη διοίκηση για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, -στη διοίκηση για τις Σχολικές Εφορείες, -στο θέμα με τις Πολεοδομικές Αρχές και -στην παράταση ή όχι της θητείας.
• Για την παρακολούθηση της εφαρμογής της ενοποίησης των υπηρεσιών των Δήμων και όλων των παραμέτρων μέχρι την συνένωση/ενοποίηση των νέων Δήμων στις επόμενες δημοτικές εκλογές και για τη γενική ευθύνη υλοποίησης της μεταρρύθμισης της ΤΑ υποστηρίζουμε τη δημιουργία της θέσης του Επίτροπου Μεταρρύθμισης Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Θητείες Κρατικών Αξιωματούχων, Οριζόντια Ψηφοφορία και Ασυμβίβαστο Βουλευτών
-Υποστηρίζουμε ένθερμα τον περιορισμό των θητειών όλων ανεξαιρέτως των Πολιτειακών/Κρατικών Αξιωματούχων στις 2 συνεχόμενες.
-Υποστηρίζουμε την εφαρμογή της οριζόντιας ψηφοφορίας (βουλευτικές, δημοτικές και ευρωεκλογές) με συγκεκριμένη δίκαιη διαδικασία που καταθέσαμε στη Βουλή των Αντιπρόσωπων.
-Υποστηρίζουμε την εφαρμογή του ασυμβίβαστου των Βουλευτών, για να μην ασκούν παράλληλα οποιαδήποτε εργασία σε οποιοδήποτε τομέα.


Μετανάστευση
• Το μεταναστευτικό είναι ίσως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει στο άμεσο μέλλον η πατρίδα μας. Θα εμποδίσουμε κάθε ενορχηστρωμένο σχέδιο αλλοίωσης του πληθυσμού με σχέδιο μορφής νέας εισβολής/εποικισμού με το πρόσχημα της μετανάστευσης. Άλλο ο ρατσισμός και άλλο η αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα της χώρας μας με τη δική μας ανοχή ή αδιαφορία, γι’ αυτό θα ενισχύσουμε νομοθετικά κάθε σωστή αλλαγή προς αυτή την κατεύθυνση, με επιπλέον αναβάθμιση των κριτηρίων αποδοχής των πολιτικών και των οικονομικών μεταναστών.
• Υποστηρίζουμε αυστηρότερους ελέγχους στις διαδικασίες εισόδου στη χώρα μας (θάλασσα, αεροδρόμια, πράσινη γραμμή κτλ), αυστηρή τήρηση των κριτηρίων για τους φοιτητές από τρίτες χώρες και εφαρμογή της διαδικασίας επαναπατρισμού των παράνομων μεταναστών στις χώρες προέλευσης τους.

• Αυστηροί έλεγχοι για παράνομους μετανάστες και εξώδικη δίωξη ιδιοκτητών ακινήτων που ενοικιάζουν υποστατικά σε μεγάλο αριθμό κυρίως μεταναστών.
• Απαραίτητη η αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την παροχή επιπλέον οικονομικής βοήθειας δια τον επαναπατρισμό των παράνομων μεταναστών καθώς τα ποσοστά των προσφύγων που αναγράφονται σήμερα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα λόγω της τεράστιας λίστας αναμονής όπου σε μερικές περιπτώσεις ξεπερνά τα δέκα χρόνια με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη διαφορά στο όριο εισροής στις συγκριτικά με τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Η Κύπρος κατατάσσεται δεύτερη χώρα στην Ευρώπη όσο αφορά την ανομοιογένεια που επικρατεί.
• Παράλληλα οφείλουμε να δείχνουμε μεγάλη κατανόηση στους ανθρώπους από χώρες με πόλεμους και με προβληματικές καταστάσεις, στα πλαίσια πάντα των νόμιμων μεταναστών που μπορεί να δεκτεί η Κύπρος, ενισχύοντας την ομαλή ένταξη και ενσωμάτωση αυτών των μεταναστών στο κοινωνικό σύνολο ενώ παράλληλα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυστηρά το πρόβλημα με την «γκετοποίηση» των γειτονιών στους κεντρικούς πυρήνες των πόλεων μας. Οδηγίες έλεγχου της άδειας παραμονής από την Αστυνομία ώστε να παρέχεται ασφάλεια σε όλους τους νόμιμους πολίτες του Κράτους.
• Η διατήρηση του εθνικού και κοινωνικού ιστού της χωράς μας πρέπει να διαφυλαχθεί.


Επίσπευση έκδοσης πολεοδομικών και αδειών οικοδομής, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με το τρέχον σχέδιο επιδότησης τόκων για στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια
Λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος για τα πιο πάνω σχέδια, η έκδοση των απαραίτητων αδειών είναι προϋπόθεση για έγκριση από τις Τράπεζες, για αυτό θα πρέπει με νέες οδηγίες και εποπτεία από το ΥΠΕΣ να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έθεσε η Κυβέρνηση για τις εκδόσεις των σχετικών αδειών στα χρονικά πλαίσια των εξαγγελιών.


Επενδυτικό πρόγραμμα πολιτογραφήσεων: Αξιολόγηση του οφέλους για την ΚΔ από τον κύκλο εργασιών των περίπου €8 δις, λάθη, στρεβλώσεις, η επόμενη μέρα
• Σε περίπτωση δημιουργίας νέου προγράμματος πολιτογραφήσεων θα πρέπει να ληφθούν υπόψη ξεκάθαρα δομημένα στοιχειά: -διαφάνειας, -ελέγχου, -αντικειμενικής και αυστηρής αξιολόγησης από Ανεξάρτητη Επιτροπή και -βεβαίως οι επενδύσεις θα πρέπει να αφορούν και άλλους παραγωγικούς τομείς ή το σύνολο της οικονομίας. Παράλληλα ένα μεγάλο ποσό από κάθε επένδυση να καταλήγει για δημιουργία ή βελτίωση κοινωφελή έργων (υγεία, παιδεία, άμυνα, δρόμοι κτλ) προς όφελος όλων των πολιτών. Επιπλέον ένα από τα κριτήρια θα μπορούσε να είναι ένα ποσοστό από την επένδυση να καταλήγει σε ειδικό λογαριασμό για κοινωνικές παροχές για το EEE, Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), άνεργοι, ευάλωτες ομάδες, χαμηλοσυνταξιούχοι, πολύτεκνοι, μονογονιοί, ορφανά παιδιά


Προϋπολογισμός του 2021


Ορεινές Κοινότητες και Κοινότητες Ακάμα
• Η εκπόνηση της μελέτης από το γραφείο του Επιτρόπου Ορεινών Περιοχών «Εθνική Στρατηγική για την Ανάπτυξη των Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους», με την πολιτική εποπτεία και συγκομιδή του ΥΠΕΣ είναι η αφετηρία για την άμεση υλοποίηση μέτρων στην επανεκκίνηση της πληθυσμιακής ανάπτυξης και της δημιουργίας των απαραιτήτων υποδομών των ορεινών μας περιοχών και των Κοινοτήτων του Ακάμα.

Άρση των περιορισμών των κριτήριων για την πρώτη κατοικία σε νεαρά ζευγάρια στις Ορεινές και Ακριτικές περιοχές (λεγόμενες ως Μειονεκτικές περιοχές)
• Υποστηρίζουμε την παροχή και αύξηση των κινήτρων για τους κατοίκους Ορεινών περιοχών, όπως: φορολογικές απαλλαγές σε σχέση με τα καύσιμα κίνησης, ελαστικότητα στις πολεοδομικές απαιτήσεις (κατασκευή δρόμων, πεζοδρομίου, παραχώρηση χώρου πρασίνου κτλ), την κατάργηση των περιοριστικών κριτηρίων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας από νεαρά ζευγάρια – βάσει της πολιτικής που εφαρμόζεται για τις συγκεκριμένες περιοχές, φορολογικά κίνητρα για τη λειτουργία επιχειρήσεων και αγροτουριστικών καταλυμάτων, οικονομική αντιστάθμιση αναφορικά στη διατήρηση των περιοχών στο Δίκτυο Natura 2000.

• Εξίσου απαραίτητη η ενίσχυση προγραμμάτων για μετοίκιση και δραστηριοποίηση νέων στις αγροτικές και κτηνοτροφικές περιοχές.

• Παράλληλα υποστηρίζουμε σε επίπεδο υποδομών την αναβάθμιση και τη δημιουργία περιφερειακών νοσοκομείων ή κοινοτικών ιατρείων για παροχή πρώτων βοηθειών και ιατρικής φροντίδας, την επέκταση κινητών μονάδων του ΚΕΠ και του ΚΟΑΠ, την κατασκευή των αυτοκινητόδρομων (Κοκκινοτριμιθιάς – Ευρύχου, Κλήρου – Παλαιχωρίου, Παλώδια – Σαϊττάς, Πόλις Χρυσοχούς), τη βελτίωση και αναβάθμιση κύριων οδικών αρτηριών που οδηγούν στις Ορεινές Κοινότητες, τα κίνητρα για ανακαίνιση ή επιδιόρθωση κατοικιών, την προώθηση σχεδίου διαχωρισμού οικοπέδων κρατικής γης για φτωχές οικογένειες και νεαρά ζευγάρια και βιοτεχνικών και κτηνοτροφικών περιοχών.

• Στηρίζουμε επαναφορά μεγαλύτερων ποσών για τα δύο στεγαστικά σχέδια που είναι σε ισχύ (αγορά και ανέγερση κατοικίας), ολοκλήρωση της εγκριμένης διαδικασίας διαχωρισμού και παραχώρηση κυβερνητικών οικοπέδων και οικίες σε κυβερνητικούς οικισμούς στους ήδη εγκριθέντες εκτοπισθέντες και περαιτέρω ενίσχυση των σχεδίων της Υπηρεσίας Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων (ΥΜΑΠΕ).

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Πτώμα στη Σωτήρα: Πιθανόν το πρόσωπο να βρισκόταν σε βάρκα με μετανάστες - Τα σενάρια που μελετούν οι ανακριτές

Η Τόνια Σωτηροπούλου μας γνωρίζει τη μαμά της - Δείτε φωτογραφία



Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση ο 34χρονος

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση ο 34χρονος

Απόπειρα φόνου διαπράχθηκε σήμερα (23/04) γύρω στις 12:30 το μεσημέρι στη Λακατάμια.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top