ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέες αποκαλύψεις για 'παρανομίες' σφαγείου Cypra - Από Ιανουάριο η έκθεση της Ελεγκτικής - 'Χάθηκε' ο φάκελος στη Νομική Υπηρεσία

Νέες αποκαλύψεις για 'παρανομίες' σφαγείου Cypra - Από Ιανουάριο η έκθεση της Ελεγκτικής - 'Χάθηκε' ο φάκελος στη Νομική Υπηρεσία

Σοβαρά ζητήματα αποσιώπησης κατακράτησης χρηματικού πόσου εκ μέρους του σφαγείου Cypra, πέραν των άλλων παρανομιών που ανακοινώθηκαν πριν μερικές μέρες, αποκάλυψε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας κ. Μάριος Πετρίδης.

Σημειώνουμε πως το εν λόγω σφαγείο βρίσκεται στο χωριό Κάτω Μόνη και είναι εκεί που βρέθηκαν γύρω στα 100 περιστατικά κορωνοϊού, φανερώνοντας άλλες παρανομίες σε σχέση με την διαμονή των αλλοδαπών εργατών του, αλλά και σε σχέση με τα πρωτόκολλα ασφαλείας λόγω πανδημίας.

Επιπρόσθετα, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε σήμερα Δευτέρα (16/11) πως έδωσε 79 ονόματα των παράνομων εργατών που εργάζονταν στο σφαγείο στην αστυνομία και πλέον είναι θέμα δίωξης.

Παραδέχτηκε επίσης ότι στην πανδημία, λόγω των συνθηκών δεν έγιναν επιτόπιες επιθεωρήσεις, αλλά η διαδικασία είναι ολοκληρωμένη.

Όπως σημειώνει ο κ. Πετρίδης στην τηλεόραση του ANT1, εκ μέρους της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, υπάρχουν χρήματα που χρωστά το εν λόγω σφαγείο στις κτηνιατρικές υπηρεσίες. Αυτό και άλλα πολλά φανέρωσε η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη για τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες που δημοσιεύτηκε στις αρχές Ιανουαρίου.

Το ποσό που κατακράτησε παράνομα το σφαγείο Cypra αφορούσε τέλη σφαγής. Πρόσθεσε δε πως τρία σφαγεία χρωστούν 936 χιλ. ευρώ, ενώ το συγκεκριμένο έχει το μεγαλύτερο χρωστούμενο ποσό, της τάξεως των 569 χιλ. ευρώ.
Ενημέρωσε τέλος πως έγινε διακανονισμός και πρέπει να εξοφληθεί σύντομα.

Η Βουλή γνώριζε από τον Ιούνιο
Τώρα, ο Εκπρόσωπος Τύπου είπε ότι ο φάκελος της υπόθεσης, ενώ είχε δοθεί στη Νομική Υπηρεσία, εντούτοις, όταν ζητήθηκε δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστεί και έγινε εκ νέου υποβολή. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που επικαλείται το ίδιο άτομο, το ζήτημα έχει προχωρήσει και θα τα παρακολουθήσει η ομάδα ελέγχου.

Τέλος, ανέφερε πως τα ευρήματα της έκθεσης είχαν παρουσιαστεί στη Βουλή τον Ιούνιο του 2020, τονίζοντας πως δεν θα μάθαινε κανείς τίποτα αν δεν εντοπίζονταν τα κρούσματα στο σφαγείο.

Η περίπτωση της Εγγυητικής
Σε σχέση με τα ζητήματα που ήρθαν στο φως λίγες μέρες νωρίτερα, ο κ. Πετρίδης εξήγησε ότι η εγγύηση που έπρεπε να πάρει πίσω το κράτος και αποτάθηκε στο πιστωτικό ίδρυμα για έκδοση της επιταγής, αφορούσε την μη εξασφάλιση άδειας του σφαγείου από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες για χρήση και απόρριψη ζωικών υποπροϊόντων.

Όταν λοιπόν εκδόθηκε η απόδειξη είσπραξης, η οποία ενσωματώνεται στα έσοδα του κράτους, έφτασε τηλεομοιότυπο από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας σχετικά με αίτηση εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα, με το οποίο απαγόρευε την κατάσχεση της εγγυητική πιστής εκτέλεσης ύψους 54 χιλιάδων ευρώ.

Σημειώνουμε πως όπως μεταδίδει επίσης ο ANT1, το ζήτημα με την εγγυητική της εταιρείας Cypra για να μην εξαργυρωθεί στο όνομα της Δημοκρατίας με οδηγίες του Γενικού Λογιστηρίου, θα οδηγηθεί για αυτεπάγγελτη εξέταση στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής.

Δείτε περισσότερα για την υπόθεση εδώ 

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top