ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ: Επιστολή Μαυρίδη καλεί για απαγόρευση 'Γκρίζων Λύκων' στην Ευρώπη - Στηρίζουν όλοι, απουσιάζουν οι του ΑΚΕΛ

ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ: Επιστολή Μαυρίδη καλεί για απαγόρευση 'Γκρίζων Λύκων' στην Ευρώπη - Στηρίζουν όλοι, απουσιάζουν οι του ΑΚΕΛ

Έκπληξη και ερωτηματικά αποτελεί το γεγονός πως σε κοινή Επιστολή Ευρωβουλευτών προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο και Αντιπρόεδρο της Ευρ. Επιτροπής κ. Josep Borrell, η οποία καλούσε σε απαγόρευση της τουρκικής εξτρεμιστικής και εγκληματικής οργάνωσης των «Γκρίζων Λύκων», απουσιάζουν οι Ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Τάττης

Σημειώνουμε πως η εν λόγω επιστολή αποτελεί πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή του ΔΗΚΟ και των S&D κ. Κώστα Μαυρίδη, με αφορμή την απαγόρευση των «Γκρίζων Λύκων» στη Γαλλία. Την επιστολή υπογράφουν όλοι οι Ευρωβουλευτές της Κύπρου, πλην των κ. Νιαζί Κιζίλγιουρεκ και Γιώργο Γεωργίου από το ΑΚΕΛ.

Έτσι, όπως τονίζεται στην επιστολή, οι υπογράφοντες Ευρωβουλευτές «καλούν τον Ύπατο Εκπρόσωπο και όλα τα κράτη-μέλη να προχωρήσουν άμεσα στην απαγόρευσή τους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, επειδή όπως τονίζουν, τέτοιες οργανώσεις στρέφονται ενάντια στις ευρωπαϊκές μας αρχές και αξίες».

Σε ανακοίνωση του κ. Μαυρίδη, αναφέρεται πως «την επιστολή συνυπέγραψαν 33 Ευρωβουλευτές από 6 διαφορετικές πολιτικές ομάδες (EPP, S&D, RE, Greens, ECR, GUE/NGL), προερχόμενοι από διαφορετικές χώρες (όπως Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Σουηδία, Αυστρία, Ελλάδα, Κύπρο κ.ά) και με σημαντικά αξιώματα, περιλαμβανομένων Προέδρων και Αντιπροέδρων Επιτροπών, Αντιπροέδρων του Ευρωκοινοβουλίου και Πολιτικών Ομάδων κ.ά».

Η διαδικασία για τις υπογραφές
Τo ThemaOnline επικοινώνησε με τον κ. Μαυρίδη, ρωτώντας για τη διαδικασία υπογραφών. Ο κ. Μαυρίδης μας ενημέρωσε πως έχει αποσταλεί σχετικό ενημερωτικό μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε όλους τους Ευρωβουλευτές, πλην της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ID (Identity and Democracy Group – Ομάδα Ταυτότητας και Δημοκρατίας), οι οποίοι έχουν ακροδεξιά ατζέντα και είναι αντιευρωπαϊστές.

Μάλιστα, ο κ. Μαυρίδης επισήμανε πως έχει αποστείλει το αρχικό μήνυμα από την Δευτέρα (09/11), ενώ έχουν αποσταλεί ακόμη δύο επιπρόσθετες υπενθυμίσεις. Πρόσθεσε δε πως έχει κάνει αναφορά για την εν λόγω πρωτοβουλία του δημόσια, αλλά και σε κοινή εκδήλωση με άλλους Κύπριους Ευρωβουλευτές.

Ενημερώθηκαν και υπογράφουν όλοι πλην ΑΚΕΛ
Το ThemaOnline μίλησε και με τον κ. Λευτέρη Χριστοφόρου, Ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ, ο οποίος ενημέρωσε πως έχει παραλάβει το κοινό ηλεκτρονικό μήνυμα και «χωρίς δισταγμό, υπέγραψε την πρωτοβουλία του συναδέλφου κ. Μαυρίδη».

Οι Ευρωβουλευτές ΑΚΕΛ υποστηρίζουν ότι δεν γνώριζαν και δεν ενημερώθηκαν - Ομοϊδεάτες τους έχουν υπογράψει

Το ThemaOnline επικοινώνησε με τον κ. Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ και GUE, ο οποίος αφού απάντησε πως δεν έχει πέσει κάτι στην αντίληψή του και «δεν έχει ιδέα», επικαλέστηκε υποχρεώσεις και αρνήθηκε να προβεί σε διευκρινιστικές ερωτήσεις.

Με τη σειρά του ο κ. Γιώργος Γεωργίου, επίσης Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και GUE, φανερά ενοχλημένος είπε πως ο κ. Μαυρίδης δεν ενημέρωσε για την πρωτοβουλία του. Επιβεβαίωσε όμως πως την περασμένη Κυριακή σε σχετική κοινή εκδήλωση ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε στην εν λόγω πρωτοβουλία. Επιφυλάχθηκε όμως για περαιτέρω εξηγήσεις.

Ευρωβουλευτές του GUE έχουν ψηφίσει – Και Ελλαδίτες στα ονόματα

Αξίζει να σημειωθεί πως Ευρωβουλευτές της συμμαχίας GUE στην οποία μετέχει το ΑΚΕΛ, έχουν συνυπογράψει την σχετική επιστολή, συμπεριλαμβανομένων και Ευρωβουλευτών ΣΎΡΙΖΑ που επίσης συμμετέχει στην ίδια ευρωκοινοβουλευτική ομάδα.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δημήτριος Παπαδημούλης ο οποίος υπηρετεί και ως Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και ο Αλέξης Γεωργούλης.

Στα ονόματα φιγουράρουν και άλλες εξέχουσες μορφές της ευρωπαϊκής αριστεράς, όπως και άλλοι Ελλαδίτες Ευρωβουλευτές άλλων κοινοβουλευτικών ομάδων.

Χρειάζεται να δοθούν περαιτέρω εξηγήσεις

Ως εκ τούτου, ερωτηματικά εγείρει η μη υπογραφή των Ευρωβουλευτών του ΑΚΕΛ. Ειδικότερα όταν συνάδελφοί τους από την ίδια ομάδα της GUE (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών), στην οποία και εντάσσονται οι Ευρωβουλευτές από το ΑΚΕΛ, έχουν ενημερωθεί και έχουν υπογράψει.

Επίσης, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός του ότι δεν γνώριζαν μια πρωτοβουλία η οποία έχει κοινοποιηθεί εδώ και μέρες σε πολλά ΜΜΕ και εκδηλώσεις.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top