ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ: Δεν είναι κάτι νέο η θέση περί Αποκεντρωμένης Ομοσπονδίας - Που θα επικεντρωθεί η τηλεδιάσκεψη των 27

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ: Δεν είναι κάτι νέο η θέση περί Αποκεντρωμένης Ομοσπονδίας - Που θα επικεντρωθεί η τηλεδιάσκεψη των 27

Δεν αναμένονται αποφάσεις στη σημερινή τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε, καθώς θα έχει αποκλειστικά ενημερωτική διάσταση, ενώ με έκπληξη ο Υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε πως η θέση που τέθηκε από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο περί αποκεντρωμένης ομοσπονδίας δεν είναι κάτι καινούργιο.

Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του στο Κρατικό Ραδιόφωνο.

Πότε θα υπάρξουν αποφάσεις
Όπως είπε, οι αποφάσεις θα ληφθούν στις 10-11 Δεκεμβρίου, όπου θα υπάρξει συνολική συζήτηση και παρουσίαση των εξελίξεων. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υπάρξει συζήτηση για πλήρες φάσμα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, συμπλήρωσε ο ΥΠΕΞ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε όμως πως στην Ε.Ε. κυριαρχεί η «θετική προσέγγιση στην Τουρκία», μια θετική ατζέντα με προϋποθέσεις την εκπλήρωση κάποιων υποχρεώσεων. «Μέχρι στιγμής δεν έχει ανταποκριθεί πουθενά», κατέληξε.

Τι θα συζητηθεί στη σημερινή τηλεδιάσκεψη των 27
Στην σημερινή τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, θα υπάρξει ενημέρωση με επικέντρωση στο θέμα των εξελίξεων στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων.

«Αντιλαμβάνομαι ότι θα υπάρξει παρέμβαση από τον κ. Μπορέλ, πέραν του κ. Δένδια», πρόσθεσε.
Σημειώνουμε πως χθες υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Δένδια και Χριστοδουλίδη, με «επίκεντρο τον συντονισμό Ελλάδας και Κύπρου και την ανάγκη ευρωπαϊκής απάντησης στις τουρκικές παράνομες και προκλητικές ενέργειες σε Αν. Μεσόγειο και Βαρώσια».

Η θέση για Αποκεντρωμένη Ομοσπονδία δεν είναι κάτι νέο
Ερωτηθείς για την χθεσινή δήλωση του κ. Κούσιου, περί συζήτησης και αποδοχής για μια λύση με μια μορφή Αποκεντρωμένης Ομοσπονδίας, ο κ. Χριστοδουλίδης πως «δεν αντιλαμβανόμαστε την έκπληξη», καθώς αυτή η προσέγγιση υπάρχει και ανακοινώθηκε πέραν από ένα χρόνο πριν. Έδωσε δε και παραδείγματα όπου διαφάνηκε πως έφερε αποτελέσματα.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε την πετυχημένη συνάντηση με Ακιντζί που οδήγησε να φθάσουμε πολύ κοντά σε εξελίξεις τον Σεπτέμβριο του 2019, τα θετικά αποτελέσματα του Δεκεμβρίου 2019 στο Βερολίνο κοκ.

Είπε επίσης πως έχει ενημερωθεί και το Εθνικό Συμβούλιο επί τούτου. Διευκρίνισε όμως πως «μιλάμε πάλι για πλαίσιο λύσης ΔΔΟ» το οποίο συμβαδίζει απόλυτα με το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού.

Λιγότερες εξουσίες σε κεντρικό επίπεδο, χωρίς να ξεφεύγουμε από ΔΔΟ
«Η συζήτηση για λιγότερες εξουσίες σε κεντρικό επίπεδο που δε θα συζητιέται όμως σε καμία περίπτωση η ομοσπονδιακή δομή του κράτους δύναται να βοηθήσει στην επίλυση», εξήγησε, ενώ είπε ότι η τακτική που ακολουθείται είναι να δημιουργηθούν δεδομένα που θα σπάσουν τα αδιέξοδα.

Ξεκαθαρίζοντας, τόνισε πως η «επανέναρξη ξεκινά φυσικά από εκεί που έμεινε στο Κραν Μοντανά, με στόχους και θέσεις που ήδη έχουμε μεταφέρει, με μοναδικό στόχο την επίλυση στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης που δεν είναι άλλο από ΔΔΟ. Ιδέες και απόψεις είναι δεκτές όταν δεν ξεφεύγουν από το πλαίσιο ΔΔΟ και δεν αναιρούν συγκλήσεις που είχαν επιτευχθεί μέχρι στιγμής».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top