ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Το νέο υποψήφιο φάρμακο που εμποδίζει την είσοδο του ιού στον οργανισμό

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Το νέο υποψήφιο φάρμακο που εμποδίζει την είσοδο του ιού στον οργανισμό

Στη θεραπευτική φαρέτρα κατά του κορωνοΐου θα μπορούσε να ριχτεί η απροτινίνη, ανασταλτικός παράγοντας της πρωτεάσης, όπως προκύπτει από διεθνή ερευνητική συνεργασία των Πανεπιστημίων Γκέτε και Κεντ και της Ιατρικής Σχολής του Αννόβερου.

Η προεξέχουσα πρωτεΐνη- ακίδα του SARS-CoV-2 δρα ως πύλη εισόδου του ιού στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της πρόσδεσης στους πρωτεϊνικούς υποδοχείς ACE2 (μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης-2) στην επιφάνεια του κυττάρου ξενιστή.

Για να καταστεί δυνατή η πρόσδεση, τμήματα της πρωτεΐνης-ακίδα θα πρέπει πρώτα να διασπαστούν από τα ένζυμα του κυττάρου ξενιστή -τις πρωτεάσεις ή προτεϊνάσες.

Σε πειράματα κυτταρικής καλλιέργειας με ποικίλους τύπους κυττάρων, η διεθνής επιστημονική ομάδα -με επικεφαλής τον καθηγητή Jindrich Cinatl του Ινστιτούτου Ιατρικής Ιολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Φρανκφούρτης, τον καθηγητή Martin Michaelis και τον Δρ Mark Wass, αμφότεροι από το Πανεπιστήμιο του Κεντ- διαπίστωσαν ότι ο αναστολέας πρωτεάσης απροτινίνη μπορεί αναστείλει την αντιγραφή του ιού εμποδίζοντας την είσοδό του σε κύτταρα ξενιστές.

Επιπλέον, η απροτινίνη φαίνεται να αντισταθμίζει την επαγόμενη από τον SARS-CoV2 μείωση των ενδογενών αναστολέων πρωτεάσης σε κύτταρα μολυσμένα με τον ιό.

Οι ιοί της γρίπης απαιτούν πρωτεάσες κυττάρων-ξενιστών για την είσοδο στο κύτταρο με ανάλογο τρόπο όπως οι κορωνοϊοί. Στη Ρωσία αερόλυμα απροτινίνης έχει ήδη εγκριθεί για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της γρίπης.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η απροτινίνη είναι αποτελεσματική έναντι του SARS-CoV2 σε συγκεντρώσεις που μπορούν να επιτευχθούν σε ασθενείς. Στην απροτινίνη έχουμε ένα υποψήφιο φάρμακο για τη θεραπεία της COVID-19, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί για άλλες ενδείξεις και θα μπορούσε εύκολα να δοκιμαστεί σε ασθενείς» τονίζει ο καθηγητής Jindrich Cinatl.

Πηγή: Ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Στο επίκεντρο η συνάντηση Χριστοδουλίδη - Ολγκίν: Στόχος η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό

Στο επίκεντρο η συνάντηση Χριστοδουλίδη - Ολγκίν: Στόχος η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό

Με τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, στρέφονται οι προσδοκίες για το επόμενο βήμα στο Κυπριακό. Ο Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι επαφές που βρίσκονται σε εξέλιξη θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ουσιαστική πρόοδο και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

BEST OF TOTHEMAONLINE