ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζα Κύπρου: Ανακοίνωσε κέρδη 4.000.000 ευρώ για το τρίτο τρίμηνο

Τράπεζα Κύπρου: Ανακοίνωσε κέρδη 4.000.000 ευρώ για το τρίτο τρίμηνο

Οριακή κερδοφορία, ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ, μετά τη φορολογία, ανακοίνωσε για το γ΄  τρίμηνο του 2020, η Τράπεζα Κύπρου, εν μέσω πιέσεων που δέχεται η οικονομία από τη συνεχιζόμενη πανδημία του κορωνοϊού.

 
Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα, η Τράπεζα Κύπρου κατέγραψε έσοδα ύψους 137 εκατ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη ύψους 44 εκατ. ευρώ, ενώ έθεσε μεσοπρόθεσμους στρατηγικούς στόχους, σύμφωνα με τους οποίους η Τράπεζα εκτιμά πως η Απόδοση Ιδίων Κεφαλαίων (Return on Equity) θα φτάσει στο 7%, ενώ αναμένει πως τα ΜΕΔ θα μειωθούν στο 5%.
 
Σε γραπτή δήλωση του σε σχέση με τα αποτελέσματα, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Συγκροτήματος της Τράπεζας Πανίκος Νικολάου αναφέρει πως «ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης σε επίπεδα προ-πανδημίας σημάδεψαν το τρίτο τρίμηνο του έτους, με την κυπριακή οικονομία να δείχνει πιο ανθεκτική από ό,τι αρχικά αναμενόταν, αποδεικνύοντας ότι είναι μια ανοιχτή, μικρή και ευέλικτη οικονομία».
 
«Οι στρατηγικές μας προτεραιότητες για ενίσχυση του ισολογισμού μας και βελτίωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου, καθώς και βελτίωση της αποδοτικότητας των εργασιών μας, μαζί με την ταυτόχρονη στήριξη των πελατών, των συναδέλφων και της κοινωνίας για αντιμετώπιση της πανδημίας, παραμένουν αμετάβλητες», τονίζει ο κ. Νικολάου.
 
Η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε νέο δανεισμό ύψους €288 εκατ. κατά το γ’ τρίμηνο 2020, καθώς η ζήτηση δανείων, όπως αναφέρει, ανακάμπτει σταδιακά μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, κυρίως για στεγαστικά δάνεια. Ο νέος δανεισμός για το εννιάμμηνο του 2020 ανήλθε σε περίπου €1 δισ.
 
Η Κύπρου σημειώνει πως εντοπίζει «σταδιακή ανάκαμψη» στη ζήτηση για δανεισμό, με τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις να έχουν αυξηθεί κατά 17% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του έτους, όταν επήλθε το πρώτο κύμα περιοριστικών μέτρων στην οικονομία.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο δανεισμός προς ιδιώτες και φυσικά πρόσωπα ανήλθε σε 138 εκατ. ευρώ. 
 
Ταυτόχρονα, η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε «οργανική» μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων κατά 230 εκατ. ευρώ, κάτι που καταδεικνύει επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων. Συνολικά, από το ανώτατό τους επίπεδο το 2014, η τράπεζα έχει μειώσει τα ΜΕΔ κατά 84% σε 2.4 δισ. ευρώ.
 
Ο δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) με μεταβατικές διατάξεις ανήλθε σε 14.6% στις 30 Σεπτεμβρίου 2020 και 14.7% αναπροσαρμοσμένος για τη συμφωνία πώλησης του Project Helix 2, η οποία υπογράφηκε το γ’ τρίμηνο 2020
 
Το ποσοστό κάλυψης των ΜΕΔ (βάσει ΕΑΤ) αυξήθηκε σε 60% στις 30 Σεπτεμβρίου 2020, σε σύγκριση με 59% στις 30 Ιουνίου 2020 και 54% στις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Αναφορικά στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ολοκλήρωσης του μορατόριουμ στις δόσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα, το Συγκρότημα αναφέρει ότι συνεχίζει να παρακολουθεί την πιστοληπτική ικανότητα των πελατών που είναι υπό το καθεστώς αναστολής καταβολής πληρωμών κεφαλαίου και τόκων και τον Μάιο 2020, ξεκίνησε εκστρατεία αξιολόγησης για καθαρά δάνεια ύψους €5.2 δις με το περίπου το 80% να έχει ήδη αξιολογηθεί χωρίς σημαντική μεταβολή στην κατηγορία ‘πιθανότητα αθέτησης πληρωμής’ (unlikely to pay, ‘UTP’).
 
Παρόλα αυτά, προσθέτει, λόγω του αυξημένου αριθμού των νέων περιστατικών του ιού COVID-19 τις τελευταίες εβδομάδες και των τοπικών περιοριστικών μέτρων που έχουν εφαρμοστεί για περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, η στενή παρακολούθηση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου υπό αναστολή καταβολής πληρωμών κεφαλαίου και τόκων συνεχίζεται.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Καταθέτει σήμερα ο Σαββίδης αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα - Κάνει λόγο για σχέδιο εξόντωσης του η Ελεγκτική

Καταθέτει σήμερα ο Σαββίδης αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα - Κάνει λόγο για σχέδιο εξόντωσης του η Ελεγκτική

O Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, καταθέτει σήμερα στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο αίτημα για εξέταση καταγγελίας για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top