ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελ. ΥΠΗΡΕΣΙΑ: Αιτητής πολιτογράφησης κάνει ψευδή δήλωση πως διαμένει σε οδό που είναι μόνο χωράφια - Κόντρα αλλά χωρίς ακόμα προσφυγή - ΒΙΝΤΕΟ

Ελ. ΥΠΗΡΕΣΙΑ: Αιτητής πολιτογράφησης κάνει ψευδή δήλωση πως διαμένει σε οδό που είναι μόνο χωράφια - Κόντρα αλλά χωρίς ακόμα προσφυγή - ΒΙΝΤΕΟ

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και Γενικού Ελεγκτή, χωρίς όμως να υπάρχουν εξελίξεις ως προς το εάν θα καταλήξει η διαμάχη σε προσφυγή στο Ανώτατο, με την Ελ. Υπηρεσία να αμφισβητεί τις κατηγορίες περί "πολιτικών παρεμβάσεων".

Δίνει παραδείγματα η Ελεγκτική Υπηρεσία αμφισβητώντας τις κατηγορίας περί "πολιτικών παρεμβάσεων" - Δε θα μένουν στο συρτάρι οι εκθέσεις

Με δηλώσεις του στην τηλεόραση του ALPHA ο εκπρόσωπος τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Μάριος Πετρίδης, αρνήθηκε ξανά πως έχουν ξεπεραστεί τα όρια, τονίζοντας πως «κινούμαστε πάντα εντός πλαισίων που καθορίζει το Σύνταγμα και οι νόμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και τα διεθνώς κατοχυρωμένα διεθνή ελεγκτικά πρότυπα που ακολουθούν όλες οι ελεγκτικές υπηρεσίες σε όλα τα κράτη του κόσμου».

Ανέφερε και πάλι πως «δεν έχουμε αντιληφθεί τις κατηγορίες της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στην εκφυγή από τα συνταγματικά μας καθήκοντα», καλώντας «ειλικρινώς» την κυβέρνηση να τους υποδείξει «που νομίζει ότι έχουμε εκφύγει, για ποιους λόγους, και θα το συζητήσουμε».

Απαντώντας στις κατηγορίες της κυβέρνησης «περί πολιτικών παρεμβάσεων», ο κ. Πετρίδης είπε πως «εάν οι πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης σημαίνουν ότι κάποιος αιτών πολιτογράφησης θα μπορεί να κάνει ψευδή δήλωση ότι διαμένει στην οδό Μακαρίου 1 και στην οδό Μακαρίου 1 να υπάρχουν χωράφια», τότε πρέπει «να συζητήσουμε τι σημαίνει πολιτική και το κριτήριο που θα πρέπει να πληρείται για να πολιτογραφήσει κάποιος ή όχι».

Ξεκαθάρισε δε πως όλα τα ευρήματα προκύπτουν από στοιχεία και επιβεβαιωμένα γεγονότα, τονίζοντας όμως πως δουλειά της ελεγκτικής υπηρεσίας είναι να καταγράφει αιτήματα και όχι να να στοιχειοθετεί περιπτώσεις για να αποστέλλονται και να κερδίζουν στο Δικαστήριο.
Επανέλαβε δε τη θέση τους περί «ανάρμοστης συμπεριφοράς», τονίζοντας πως με βάση το τι καθορίζεται από το Ανώτατο Δικαστήριο ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης δεν εμπίπτει στον ορισμό αυτό.

Τονίστηκε δε πως ακόμη αναμένεται η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για τον παραπάνω ισχυρισμό.

Κληθείς να απαντήσει γιατί δεν προσφεύγει η ίδια η Ελεγκτική Υπηρεσία στο Ανώτατο, απάντησε πως «αυτός που αμφισβητεί τις εξουσίες σου προσφεύγει. Εγώ δεν αμφισβητών τις εξουσίες τις εκτελεστικής εξουσίας. Τις αναγνωρίζω. Είναι η εκτελεστική εξουσία που αμφισβητεί τις εξουσίες της ελεγκτικής υπηρεσίας», καθιστώντας παράλληλα σαφές πως η Ελ. Υπηρεσία είναι έτοιμη να πάει εάν το ζητήσει η κυβέρνηση.

Τέλος, είπε με έντονο ύφος προς κυβέρνηση και πολέμιους, να ξεχάσουν πως θα γίνονται εκθέσεις και θα μπαίνουν στο συρτάρι για να μην ενημερώνεται ο πολίτης.

Επιμένει η κυβέρνηση - "Ο Γεν. Ελεγκτής πέφτει σε αντιφάσεις, παραβιάζει φυσικό δίκαιο και συνταγματικές διατάξεις"

Με τη σειρά του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, μιλώντας επίσης στην τηλεόραση του ALPHA, επανέλαβε την δυσφορία της κυβέρνησης και τη θέση της πως ο Γενικός ελεγκτής υπερβαίνει τα όρια των αρμοδιοτήτων του.

Είπε επίσης πως τα συμπεράσματα στην τελευταία έκθεση στηρίζονται σε ελλιπή στοιχεία, «όπως ο ίδιος ο Γενικός Ελεγκτής αναγνωρίζει», ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση καθηκόντως λειτουργεί στα πλαίσια των γνωμοδοτήσεων του Γενικού Εισαγγελέα».

«Ο Γενικός Ελεγκτής μετά από τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα δήλωσε κατ’ επανάληψη ότι σέβεται τη γνωμάτευση αλλά διαφωνεί. Στηριζόμενος σε ελλιπή στοιχεία όπως ο ίδιος αναγνωρίζει στην έκθεση που δημοσιοποίησε προχώρησε σε μια έρευνα και που καταλήγει; Με τα ελλιπή στοιχεία που έχω το Υπουργικό Συμβούλιο, πρώην και νυν Υπουργοί έχουν διαπράξει ποινικά αδικήματα», ανέφερε ο κ. Κουσίος ενώ διερωτήθηκε εάν «είναι λογικό να εκτοξεύονται τέτοιες σοβαρές κατηγορίες μέσα από μια επίσημη έκθεση του γενικού ελεγκτή που στηρίζεται σε ελλιπή στοιχεία».

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Εβδομάδα εξελίξεων με φόντο το Ανώτατο - Η σύγκρουση Γ. Εισαγγελέα και Γ. Ελεγκτή δεν αφήνει ασυγκίνητους Προεδρικό και κοινωνία

Παράλληλα, ο κ. Κούσιος είπε πως ο Γενικός Ελεγκτής στην έκθεσή του λέει ότι σέβεται και αναγνωρίζει το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεσμευόμενη από την γνωμάτευση του Γεν. Εισαγγελέα δεν μπορούσε να του δώσει στοιχεία. Διερωτήθηκε στη συνέχεια, γιατί ήρθε «μετέπειτα και λέει ότι η κυβέρνηση έβαλε προσκόμματα»;

Υποστήριξε πως αυτό αποτελεί μια αντίφαση εκ μέρους του κ. Μιχαηλίδη, «δημιουργώντας εικόνες και εντυπώσεις».

Μάλιστα, ο κ. Κούσιος είπε ότι ο Γενικός Ελεγκτής παραβιάζει το φυσικό δίκαιο και συνταγματικές διατάξεις και δικαιώματα ατόμων, όταν προσάπτει ποινικά αδικήματα, βάζοντας παράλληλα και ασφυκτικά χρονικά πλαίσια για να απαντήσουν.

Τέλος, ο κ. Κούσιος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΣΤΡΑ, είπε ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί εάν θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε προσφυγή, επισημαίνοντας πως όταν αποφασιστεί θα δοθεί στη δημοσιότητα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top