ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αισιόδοξη η Λουτ για την επανέναρξη του διαλόγου και σύγκληση πενταμερούς

Αισιόδοξη η Λουτ για την επανέναρξη του διαλόγου και σύγκληση πενταμερούς

Αισιόδοξη ότι μπορεί να επαναρχίσει ο διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές για λύση του Κυπριακού, παρά το χάσμα που διαφαίνεται να υπάρχει, φαίνεται να είναι η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ μετά τις χθεσινές τις επαφές με τους δύο ηγέτες στην Κύπρο.

Για αναλυτικό ρεπορτάζ πατήστε εδώ

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η κ. Λουτ παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις των δύο πλευρών φαίνεται να είναι αισιόδοξη ότι μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των επαφών της με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και την ενημέρωση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, θα πραγματοποιηθεί η Άτυπη πενταμερής διάσκεψη που θα καθορίσει τα επόμενα βήματα.

Η κ. Λουτ, συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ ενώ επόμενος σταθμός της είναι η Αθήνα, όπου αρχίζει συναντήσεις με την ελληνική Κυβέρνηση και τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει συναντήσεις και θα έχει επαφές σε Βρετανία αλλά και σε Τουρκία.

Όταν ολοκληρώσει τις επαφές αυτές, αναφέρουν οι πληροφορίες του ΚΥΠΕ, θα καταλήξει σε μια αξιολόγηση της όλης κατάστασης και θα υποβάλει όλα τα δεδομένα στον ΓΓ των ΗΕ, ο οποίος θα πάρει τις τελικές αποφάσεις για τη συνέχιση της διαδικασίας. Στόχος είναι η Άτυπη Πενταμερής διάσκεψη να πραγματοποιηθεί μέσα στο Γενάρη.

Όπως εκτιμά η ε/κ πλευρά, το θέμα είναι το τι μπορεί να εξαχθεί από την Άτυπη Πενταμερή και κατά πόσον θα μπορέσει να ανακοινωθεί η επίσημη επανέναρξη των συνομιλιών. Σημειώνεται πάντως ότι η πιο σημαντική συνάντηση της κ. Λουτ φαίνεται να είναι αυτή με την Τουρκία, καθώς με τον Τατάρ στην ηγεσία των Τ/κ ενισχύεται ακόμα περισσότερο η θέση της Άγκυρας.

AΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Τρομερή δουλειά οι διασώστες-νοσηλευτές! Επανάφεραν 4 φορές οπαδό του Απόλλωνα...

Ενδοσχολικός σεκιούριτι διακινούσε ναρκωτικά σε μαθητές - «Ανίκανη η Αστυνομία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα»

Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών - Όσα είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Δυο καραμπόλες στον αυτοκινητόδρομο: Η μία με 8 οχήματα – Τέσσερα πρόσωπα στο νοσοκομείο



ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συζήτησης για τα συμπεράσματα για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως στάληκε ένα «θετικό μήνυμα» στην Άγκυρα, του οποίου η μετατροπή σε πράξεις «εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό». Οι δηλώσεις έγιναν κατά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top