ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έντονη κόντρα Κυβέρνησης - ΔΗΚΟ: 'Ζητά πρόσβαση Γεν. Ελεγκτή ενώ στέλνει απαιτήσεις για τροπολογίες' - Παρασκηνιακές διαβούλευσεις κομμάτων

Έντονη κόντρα Κυβέρνησης - ΔΗΚΟ: 'Ζητά πρόσβαση Γεν. Ελεγκτή ενώ στέλνει απαιτήσεις για τροπολογίες' - Παρασκηνιακές διαβούλευσεις κομμάτων

Όσο πλησιάζουν οι ημέρες για την κρίσιμη συζήτηση για την ψήφιση ή όχι του κρατικού προϋπολογισμού, τόσο αυξάνονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων για να επιτευχθούν συνέργειες, αυξάνοντας παράλληλα και την νευρικότητα στο κυβερνητικό στρατόπεδο. 

Ρεπορτάζ: Γιώργος Τάττης

Κυβέρνηση: Καταστροφική η μη ψηφιση του προϋπολογισμού

Εξάλλου, μιλώντας στο Κρατικό Ραδιόφωνο ο Χάρης Γεωργιάδης, πρώην Υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως «ούτε το σύνταγμα δεν έχει πρόνοια για λειτουργία του κράτους μετά από καταψήφιση του προϋπολογισμού επειδή είναι τόσο αδιανόητο το να μην ψηφιστεί ο προϋπολογισμός», ενώ πρόσθεσε πως «αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην ιστορία της Δημοκρατίας μας».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του νυν Υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη, όπου μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι», τόνισε πως σε περίπτωση μη ψήφισης «δεν θα μπορούν να υπάρξουν κοινωνικές παροχές ή σχέδια στήριξης, δεν θα μπορούν να γίνονται δημόσια έργα και γενικώς το μόνο που θα μπορεί να γίνει είναι να πληρώνετε ο μισθός του Προέδρου της Δημοκρατίας, των Δικαστών και μερικών ακόμη υψηλόβαθμων αξιωματούχων». Διευκρίνισε δε πως η καταψήφιση του προϋπολογισμού ««είναι μια καθόλα πολιτική πράξη, με την οποία παραλύει το κράτος».

Κάνει λόγο για αφορμές και πολιτικά παιχνίδια εκ μέρους ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ η κυβέρνηση

Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας πως το ΔΗΚΟ έχει δώσει στην κυβέρνηση ένα «τελεσίγραφο ακατάσχετης παροχολογίας», επισημαίνοντας τις απαιτήσεις του για να ψηφίσει τελικά τον προϋπολογισμό, διερωτώμενος γιατί το ΔΗΚΟ τότε θέτει ως επιχείρημα το να δοθεί πρόσβαση στους φακέλους για τις πολιτογραφήσεις στον Γενικό Ελεγκτή, όταν την ίδια στιγμή «έστειλαν τρεις σελίδες όρους για να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό, που περιλαμβάνουν δαπάνες εκατοντάδων εκατομμυρίων προκειμένου να ψηφίσουν».

Διευκρινίζοντας, υποστήριξε ότι οι πολιτογραφήσεις είναι απλά μια αφορμή, «για να προκαλέσουν πολιτική κρίση ούτως ώστε να επιβιώσουν πολιτικά». Έριξε επίσης τα πυρά του και στο ΑΚΕΛ, λέγοντας πως «και το ΑΚΕΛ δεν ψηφίζει τους προϋπολογισμούς, αλλά οι βουλευτές του ΑΚΕΛ μας το έλεγαν ότι ξέρουν πως θα ψηφιστεί ο προϋπολογισμός αλλά καταψήφιζαν οι ίδιοι για πολιτικούς λόγους».

Ξεκαθάρισε δε πως τώρα «ο ΔΗΣΥ θα λειτουργήσει συναινετικά και θα προσπαθήσει να συνομιλήσει με όλους. Και τώρα όπως και παλιότερα κατά την διαδικασία διαμορφώσεις του προϋπολογισμού, θα κάνουμε διαβουλεύσεις», χωρίς να θέλει όμως να μπει σε συζήτηση για τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που γίνονται.

Απαντά το ΔΗΚΟ: "Επιβάρυνε τον Κύπριο φορολογούμενο με  €5 δις"

Σε απαντητική του ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, στρέφει τα πυρά στον κ. Γεωργιάδη, λέγοντας πως «επιχειρεί να παραδώσει μαθήματα υπευθυνότητας ο Υπουργός που οδήγησε τον Συνεργατισμό σε κατάρρευση, επιβαρύνοντας τον Κύπριο φορολογούμενο με ένα λογαριασμό της τάξης των €5 δις», ενώ κάνει λόγο για ενδεχόμενες ποινικές διώξεις που έπρεπε να ασκηθούν. Παράλληλα, το ΔΗΚΟ έκανε λόγο για δικαιολογίες της κυβέρνησης λόγω «άγχους» για να μην δώσει τους φακέλους για έλεγχο.

Πώς προχωράνε οι διαβουλεύσεις με τα κόμματα που άνοιξαν παράθυρο διαλόγου - Πολλές τροπολογίες κομμάτων

Σημειώνουμε εδώ πως μεταφέρθηκε για την Πέμπτη (10/12) η συζήτηση για τις τροπολογίες των κομμάτων επί του προϋπολογισμού, με την επόμενη εβδομάδα να είναι και αυτή που θα ξεκαθαρίσει το μέλλον των δημόσιων οικονομικών.

Σημειώνουμε πως χθες η Ελένη Θεοχάρους, στην δημόσια παρουσίαση του Κινήματος Αλληλεγγύη ενόψει εκλογών, είπε πως κακώς μεταδίδεται πως η Αλληλεγγύη θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό χωρίς να θέσει προϋποθέσεις. Μάλιστα, ο Μιχάλης Γιωργάλλας έκανε λόγο για 3 πρωτοβουλίες/σχέδια της Αλληλεγγύης, που στοχεύουν αφενός στην ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που θα αφορούν και διαγραφές χρεών, επιδοτήσεις και λειτουργικά έξοδα, και αφετέρου στους «δυσπραγούντες πολίτες» με ένα βοήθημα υπό την μορφή κουπονιού διαβίωσης.

Από την άλλη, όπως γράψαμε και νωρίτερα, η ΕΔΕΚ θα στοχεύσει επίσης σε άλλες εξασφαλίσεις που θα αφορούν στοχευμένα κοινωνικά κριτήρια, όπως π.χ χαμηλοσυνταξιούχους, στήριξη ορεινών περιοχών κ.α.

Στα ίδια πλαίσια κινήθηκε και η τοποθέτηση της Συμμαχίας Πολιτών, όπου χθες Δευτέρα (07/12) το απόγευμα συνεδρίασαν τα πολιτικά όργανα του κόμματος για το θέμα. Με δηλώσεις του στο Κρατικό Ραδιόφωνο, ο κ. Λιλλήκας τόνισε πως διαφωνεί με την στάση που κρατά το ΔΗΚΟ, επισημαίνοντας πως εάν η κυβέρνηση δώσει πρόσβαση στον Γενικό Ελεγκτή αυτό δεν την καθιστά πολέμια της διαφθοράς. Παράλληλα, είπε πως η Συμμαχία Πολιτών, σε διαβούλευση και με την ΕΔΕΚ που έχουν συγκλίσεις και στα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα, θα επιδιώξουν διάλογο που θα φέρει ουσιαστικές αλλαγές στην κοινωνία μέσω του προϋπολογισμού.

Τέλος, το ΕΛΑΜ αναμένεται να συνεδριάσει αυτή την εβδομάδα, ενώ ο Χρίστος Χρίστου τόνισε πως «έχει κατατεθεί μια σειρά από τροπολογίες», καθώς η παράταξη διαφωνεί με την γενικότερη φιλοσοφία του προϋπολογισμού. Αυτές οι τροπολογίες αφορούν περικοπές σε κονδύλια για στήριξη «παράνομων μεταναστών και δήθεν αιτητών ασύλου», τους Τ/κ, ζητώντας να αυξηθούν οι δαπάνες για «άνεργους, τους πολύτεκνους, τις μονογονεϊκές οικογένειες, τους αγρότες, την αμυντική θωράκιση της πατρίδας, τους βετεράνους, τραυματίες και αιχμαλώτους του 1974».

Σημειώνουμε πως τροπολογίες για κονδύλια προς Τ/κ που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ζητά και η ΕΔΕΚ και το ΔΗΚΟ, ενώ υπάρχει μεγάλος όγκος τροποποιήσεων που αφορούν σταυρώματα κονδυλίων.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Το μεσημέρι της Δευτέρας καταχωρείται το αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή - Γίνονται οι τελευταίες αλλαγές

Το μεσημέρι της Δευτέρας καταχωρείται το αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή - Γίνονται οι τελευταίες αλλαγές

Το μεσημέρι της Δευτέρας αναμένεται να καταχωρηθεί στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο από τη νομική ομάδα του Γενικού Εισαγγελέα, αίτημα για παύση του Γενικού Ελεγκτή, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top