LIKE ONLINE

Η ιστορία του φιλιού κάτω από το γκι και η καθιέρωσή του ως έθιμο στην Ευρώπη

Η ιστορία του φιλιού κάτω από το γκι και η καθιέρωσή του ως έθιμο στην Ευρώπη

Όταν σκεφτόμαστε τα Χριστούγεννα, πολλά έθιμα έρχονται στο μυαλό όπως στεφάνια, χριστουγεννιάτικα δέντρα, δώρα και φυσικά ο Άγιος Βασίλης, τον οποίο περιμένουν με λαχτάρα τα παιδιά.

Τα περισσότερα από αυτά που έχουν καθιερωθεί και στη χώρα μας, είναι ξένα και δεν έχουν κάποιον συμβολισμό για την ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία. Μία από τις ίσως πιο ασυνήθιστες παραδόσεις που τηρούν πολλοί άνθρωποι τα Χριστούγεννα κυρίως στην Βόρεια Ευρώπη, είναι να κρεμούν κλαδιά από γκι στο σπίτι τους. Η ιδέα είναι ότι αν συναντήσετε κάποιον από κάτω, πρέπει να του δώσετε ένα φιλί! Το γκι είναι ένα φυτό που έχει γραφτεί σε ιστορίες και μύθους εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Είναι αυτό που ονομάζεται παρασιτικό φυτό, που σημαίνει ότι πρέπει να μεγαλώνει σε άλλα δέντρα για να πάρει αυτό που χρειάζεται για να ζήσει. Δεν μπορείτε να το καλλιεργήσετε μόνο του σε γλάστρα ή στο έδαφος. Τα πιο συνηθισμένα δέντρα, στα οποία αναπτύσσεται στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μηλιές, αλλά μπορούν να αναπτυχθούν και σε άλλα. Υπάρχουν έως και 1.500 είδη γκι σε όλο τον κόσμο, αλλά το ευρωπαϊκό γκι που γνωρίζουμε είναι ένας τύπος που ονομάζεται Viscum album.

Ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο συνδέουμε το γκι με τα Χριστούγεννα, άλλες χώρες το συνδέουν περισσότερο με το νέο έτος. Για παράδειγμα, στη Γαλλία θεωρείται ότι φέρνει καλή τύχη και οι Γάλλοι συχνά το δίνουν στους φίλους ως δώρο την Πρωτοχρονιά για να τους ευχηθούν τύχη για τους επόμενους 12 μήνες. Γιατί όμως φιλάμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα κάτω από τα κλαδιά του; Η παράδοση του φιλιού κάτω από το γκι Οι βόρειοι λαοί, και κυρίως οι Άγγλοι, πιστεύουν ότι το γκι είναι το σύμβολο της αγάπης, της ειρήνης και της ευημερίας, γι’ αυτό άλλωστε και το επιλέγουν για να στολίσουν μ’ αυτό τα σπίτια τους τα Χριστούγεννα και το νέο έτος.

Σε ό,τι αφορά στις παραδόσεις που σχετίζονται με το φιλί κάτω από τον ιξό (στα ελληνικά το γκι), αυτές προέρχονται από τον ρωμαϊκό εορτασμό της Saturnalia, οπότε και οι άνθρωποι πίστευαν ότι το φιλί κάτω από το γκι προήγε τη γονιμότητα. Σε πολλούς άλλους πολιτισμούς, όπως οι Κέλτες, αναφέρεται ότι ο ιξός είχε μαγικές ιδιότητες και χρησιμοποιούνταν ως αντίδοτο του δηλητηρίου, ενώ θεωρήθηκε ιερό φυτό και μάλιστα χρησιμοποιήθηκε στις τελετές των Δρυίδων.

Το στοιχείο που το κάνει ιδιαίτερο είναι ο τρόπος που αναπαράγεται. Οι καρποί του, τρώγονται από τα πουλιά και οι σπόροι τους μπορούν να γονιμοποιηθούν μόνο αφού περάσουν από το πεπτικό σύστημα των πουλιών. Σύμφωνα τέλος, με τη μυθολογία των Σκανδιναβών, η θεά της αγάπης, Frigga συνδέεται με το γκι. Ο γιος της, Balder δεν μπορούσε να πληγωθεί από τίποτα πάνω ή κάτω από τη γη. Ένας εχθρός, όμως του Balder, ο Loki, θεός του κακού, ήξερε πως μόνο ένα φυτό δεν φυτρώνει ούτε πάνω ούτε κάτω στη γη και αυτό ήταν το γκι, που φυτρώνει μόνο πάνω στον κορμό της μηλιάς και της βελανιδιάς.

Έφτιαξε, λοιπόν, ένα βέλος από γκι και σκότωσε τον Balder. Για τρεις μέρες, όλα τα στοιχεία του σύμπαντος προσπαθούσαν να επαναφέρουν τον Balder στη ζωή. Η παράδοση λέει ότι τα δάκρυα της Frigga για τον γιο της μεταμορφώθηκαν σε καρπούς πάνω στο γκι και από τη χαρά της, η Frigga φιλούσε όποιον περνούσε κάτω από το φυτό.

ΠΗΓΗ Jenny.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top