ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ: Πότε αναμένεται η Πενταμερής - Έπεσε δέσμη ΜΟΕ στο τραπέζι - ΒΙΝΤΕΟ

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ: Πότε αναμένεται η Πενταμερής - Έπεσε δέσμη ΜΟΕ στο τραπέζι - ΒΙΝΤΕΟ

Στις 10 Ιανουαρίου έρχεται η κ. Λουτ στην Κύπρο, καθώς έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με τους δύο ηγέτες την 11η Ιανουαρίου, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε πως η Άτυπη Πενταμερής θα γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.

Μιλώντας στην τηλεόραση του SIGMA o Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης έκανε επίσης λόγο για ενεργότερη εμπλοκή της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Αυτό το μήνυμα, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, έχει σταλεί και προσωπικά στον Ερντογάν, στον Γ.Γ των ΗΕ και στην Τ/κ κοινότητα.

Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι η αποστολή της κ. Λουτ είναι στα πλαίσια της πρωτοβουλίας του Γ.Γ των Η.Ε και των όρων εντολής που έχει δώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας. Όπως αναφέρθηκε επίσης, η παρουσία της κ. Λουτ αφορά παράλληλα την προετοιμασία της άτυπης διάσκεψης, αποσκοπώντας στην δημιουργία προοπτικών για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στον Κραν Μοντανά.

Μάλιστα, λέγεται πως και τα Ηνωμένα Έθνη και η Διεθνής Κοινότητα κάνουν αναφορά στη σημαντική δουλειά και στις σημαντικές συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί, οι οποίες πρέπει να τύχουν αξιοποίησης, καθώς επιτεύχθηκαν στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης.

«Αυτό παρά τις δημόσιες δηλώσεις που ακούγονται κανείς δεν μπορεί να το παραγνωρίσει και όλοι θα κριθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που θα συμμετέχουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη», συμπλήρωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Παράλληλα, έγινε αναφορά και στην έκθεση του κ. Μπορέλ για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου, όπου θα υπάρχει μια ενότητα για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και το ρόλο της Τουρκίας.

Τέλος, μίλησε και για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, λέγοντας πως «έχουν στόχο να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική διαδικασία και την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού».

Σε κάθε περίπτωση, κληθείς να ονοματίσει τα ΜΟΕ που εισηγείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με επιστολή του στον κ. Γκιουτέρες, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε πως «δεν θεωρεί σωστό να μιλήσουν δημόσια για το περιεχόμενο», καθώς αναμένονται και οι αντιδράσεις του αποδέκτη.

«Οι επόμενες μέρες θα είναι καθοριστικές», κατέληξε ο κ. Χριστοδουλίδης, ενώ αναμένεται και το τι θα προκύψει από τις επαφές της κ. Λουτ, εκτιμώντας ότι θα υπάρξουν επαφές και με τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη μετά την επίσκεψη στην Κύπρο, μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top