ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντιδρούν οι επιχειρήσεις για το όριο της παρουσίας μόνο του 15% των εργαζομένων

Αντιδρούν οι επιχειρήσεις για το όριο της παρουσίας μόνο του 15% των εργαζομένων

Μη ικανοποιημένες είναι οι εργοδοτίκες και επιχειρηματικές οργανώσεις, καθώς και τα εμπορικά επιμελητήρια για το ανώτατο όριο που έθεσε η κυβέρνηση σε σχέση με την παρουσία των εργαζομένων στην εργασία τους.

Σημειώνουμε πως η ρύθμιση που υπάρχει είναι να παρουσιάζεται στην εργασία του μόνο του 15% του προσωπικού, με ανώτατο όριο τα 20 άτομα.

Αυτό, όπως φαίνεται, θα επιφέρει δυσλειτουργία ειδικότερα σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις, με μερίδα οργανώσεων να ζητά την αλλαγή του σε τουλάχιστον 25% και χωρίς ανώτατο όριο αναλόγως των εργαζομένων.

Γι' αυτό τον λόγο έχει σταλεί κοινή επιστολή της ΟΕΒ, ΚΕΒΕ, ΣΕΛΚ, ΚΝΕ & ΣΑΕΚ στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κύριο Νίκο Αναστασιάδη, σχετικά με το πιο πάνω θέμα.

Δείτε την επιστολή:

"Ο καθορισμός υποχρεωτικής τηλεργασίας στον τομέα των Υπηρεσιών σε κατ’ ελάχιστον ποσοστό 85% και δη με μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό προσώπων με φυσική παρουσία σε κάθε επαγγελματικό υποστατικό (μόλις είκοσι πρόσωπα), προκαλεί στις επηρεαζόμενες επιχειρήσεις μη διαχειρίσιμες επιπλοκές, δυσλειτουργίες και στρεβλώσεις.

Η περίοδος εφαρμογής του εν λόγω μέτρου είναι από οικονομικής άποψης εξαιρετικά ευαίσθητη κατά τρόπο καθολικό και οριζόντιο, αφού όλες οι επιχειρήσεις ετοιμάζουν και υποβάλλουν προς έλεγχο τις οικονομικές καταστάσεις του 2020, γεγονός που επιβάλλει την φυσική παρουσία ικανού αριθμού εργαζομένων όχι μόνο στους ελεγκτικούς οίκους αλλά και στις ελεγχόμενες επιχειρήσεις. Τα ίδια αφορούν την ετοιμασία και υποβολή δηλώσεων φόρου και ΦΠΑ και κατά προέκταση την Κρατική εισπρακτική απόδοση της κρίσιμης αυτής περιόδου, όπως και την λειτουργία των Σχεδίων στήριξης της απασχόλησης του Υπουργείου Εργασίας για την αξιοποίηση των οποίων απαιτείται βεβαίωση από εγκεκριμένο λογιστή. Ειδικοί λόγοι που αφορούν τις υπηρεσίες του ασφαλιστικού κλάδου και της ναυτιλίας (περιλαμβανομένης της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και των πληρωμάτων) και των οποίων η ανάλυση στην παρούσα παρέλκει – καθιστούν απολύτως αναγκαία την διατήρηση στους χώρους εργασίας επαρκούς αριθμού στελεχών, προκειμένου να διασφαλιστεί η στοιχειωδώς ικανοποιητική συνέχιση των ουσιωδών υπηρεσιών που παραμένουν σε λειτουργία για εξυπηρέτηση της κοινότητας.

Χάριν παραδείγματος, η επαρκής λειτουργία των τηλεφωνικών κέντρων (call centres) είναι απολύτως επιβεβλημένη προκειμένου να επιτελείται η κατ’ οίκον διανομή στον πληθυσμό που θα παραμένει έγκλειστος και θα συμβάλει στον περιορισμό των συναθροίσεων σε σημεία για παραλαβή take away. Εκτεταμένη ανάλυση των εξειδικευμένων περιστάσεων των τομέων αυτών, είναι στην διάθεση σας εάν το χρειάζεστε.

Ως επικεφαλής των πιο κάτω Οργανώσεων και Επαγγελματικών Σωμάτων, σας απευθύνουμε απέλπιδα έκκληση να εγκρίνετε την φυσική παρουσία σε κάθε επαγγελματικό υποστατικό, μέχρι του 25% των εργαζομένων που κανονικά στεγάζονται, χωρίς καθορισμό ανώτατου αριθμού. Το ποσοστό αυτό είναι το ελάχιστο που μπορεί να διασφαλίσει υποτυπωδώς την ικανοποιητική λειτουργία των επηρεαζόμενων οντοτήτων και με την αυστηρή εφαρμογή των Πρωτοκόλλων θα διασφαλιστεί ταυτόχρονα η αποτελεσματικότητα των μέτρων κατά του ιού στους χώρους εργασίας. Σημειώστε ότι το αντίστοιχο επιτρεπόμενο ποσοστό στην Ελλάδα είναι διπλάσιο – 50%."

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Κυβερνητικές Εξετάσεις: Αυτές είναι οι ημερομηνίες για το 2024 - Μέχρι πότε μπορείς να υποβάλεις αίτηση;

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Τον σταμάτησαν για έλεγχο και τον «τσάκωσαν» με μαχαίρι - Χειροπέδες σε 35χρονο



Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 8:30 το πρωί η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου, στον Γενικό Έφορο Εκλογών, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία»

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top