ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΠΡΟΣ: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της Ελεγκτικής για τα κόμματα - Δείτε τα έσοδα και τα έξοδά τους - Κάποια προκαλούν ίλιγγο

ΚΥΠΡΟΣ: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της Ελεγκτικής για τα κόμματα - Δείτε τα έσοδα και τα έξοδά τους - Κάποια προκαλούν ίλιγγο

Η Ελεγκτική Υπηρεσία ενημερώνει ότι οι Ειδικές Εκθέσεις με θέμα «Έλεγχος νομιμότητας των εσόδων και δαπανών των πολιτικών κομμάτων για την προεκλογική εκστρατεία τους για τις Προεδρικές Εκλογές του 2018» και «Έλεγχος εκθέσεων εκλογικών εξόδων υποψήφιων για τις Προεδρικές Εκλογές του 2018» που ετοιμάστηκαν από την Υπηρεσία.

Η σύνοψη:

Οι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές έχουν υποχρέωση, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, όπως διαβιβάσουν στον Γενικό Έφορο Προεδρικής Εκλογής (Έφορο) τις εκθέσεις εκλογικών εξόδων για την προεκλογική εκστρατεία τους. Ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, αφού ελέγξει τις υποβληθείσες εκθέσεις, συντάσσει έκθεση αναφορικά με τα ευρήματα του ελέγχου του.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τις γνωματεύσεις της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας:

  • Τα κοινοβουλευτικά κόμματα δύναται να λαμβάνουν έκτακτη κρατική επιχορήγηση την οποία πρέπει να παραχωρήσουν στους υποψήφιους που υποστηρίζουν. Τυχόν αδιάθετη έκτακτη κρατική επιχορήγηση πρέπει να επιστρέφεται πίσω στο Κράτος.
  • Πρόσωπα (περιλαμβανομένων και των πολιτικών κομμάτων) πέραν του υποψήφιου ή του εκλογικού αντιπροσώπου δεν νομιμοποιούνται να λαμβάνουν έσοδα και να διενεργούν δαπάνες για σκοπούς προώθησης της υποψηφιότητας συγκεκριμένου υποψήφιου.
  • Δαπάνες που διενεργήθηκαν από τρίτα πρόσωπα για σκοπούς προεδρικών εκλογών, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας, δεν προσμετρούν στο σύνολο των δαπανών των υποψήφιων για σκοπούς αξιολόγησης τυχόν υπέρβασης του επιτρεπόμενου ορίου δαπανών (€1.000.000 + €5.000 προσωπικά έξοδα).

Σκοπός του ελέγχου που διενεργήσαμε είναι:

  • ο έλεγχος των δαπανών που περιλαμβάνονται στην παράγραφο 5 της έκθεσης εκλογικών εξόδων των υποψήφιων για τις προεδρικές εκλογές του 2018,
  • η διαπίστωση κατά πόσον υπήρξε υπέρβαση του ορίου των επιτρεπόμενων εκλογικών δαπανών,
  • ο έλεγχος της παραχώρησης προς και χρήσης/επιστροφής της έκτακτης κρατικής χρηματοδότησης από τους υποψήφιους και
  • η διαπίστωση κατά πόσον οι φορείς που προσφέρουν διαφημιστικές υπηρεσίες έχουν υποβάλει στην Υπηρεσία μας συγκεντρωτικές καταστάσεις για τις υπηρεσίες που παρείχαν προς τους υποψήφιους ή για λογαριασμό τους.

Ο έλεγχός μας στηρίχθηκε στην υφιστάμενη νομοθεσία και στις σχετικές γνωματεύσεις της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας και ακολουθήθηκε η ίδια προσέγγιση για όλους τους υποψήφιους.

 

Δείτε ολόκληρη την έκθεση πατώντας ΕΔΩ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top