ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ν. Παπαδόπουλος: Ψήφος υπέρ του προϋπολογισμού συνιστά επιβράβευση της διαπλοκής και της διαφθοράς

Ν. Παπαδόπουλος: Ψήφος υπέρ του προϋπολογισμού συνιστά επιβράβευση της διαπλοκής και της διαφθοράς

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση του αναθεωρημένου Προϋπολογισμού του 2021, διατυπώνοντας τη θέση ότι το πρώτιστο και το ύψιστο καθήκον της Βουλής είναι να ελέγχει την εκτελεστική εξουσία, είπε ότι ψήφος υπέρ του προϋπολογισμού, συνιστά «επιβράβευση της διαπλοκής και της διαφθοράς, συνενοχή στη συγκάλυψη και στέλνει το μήνυμα στην Κυβέρνηση της Διαπλοκής: Συνεχίστε ό,τι κάνετε, ανενόχλητοι, ατάραχοι και αμέριμνοι».

 
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ παρατήρησε ότι παρά την αρχική απόρριψη, ο Προϋπολογισμός που παρουσιάζεται σήμερα είναι ουσιαστικά ο ίδιος με εκείνον που καταψηφίστηκε πριν από ένα μήνα και έχει βασικό πρόβλημα αυτό που είχε και ο προηγούμενος προϋπολογισμός που απορρίφθηκε, το γεγονός ότι η Κυβέρνηση  δεν υπολόγισε πως θα έρθει 2ο κύμα της πανδημίας.
 
Ο κ. Παπαδόπουλος αναφερόμενος στους λόγους, οι οποίοι ώθησαν το κόμμα του να καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό έκανε λόγο για μια «διεφθαρμένη Κυβέρνηση που αρνείται να συνεργαστεί με την Ελεγκτική Υπηρεσία», που για πρώτη φορά έχει προκαλέσει καταγγελία της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για σκάνδαλο, που μέσα στην έπαρση της εξουσίας θεωρεί πως κανένας ανεξάρτητος θεσμός δεν έχει δικαίωμα να την ελέγξει.
 
Συνεχίζοντας, παρατήρησε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «άμα θέλει μπορεί να παρεμβαίνει σε ποινικές διώξεις» αλλά δεν το κάνει και έκανε αναφορές για το 2ο ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας στις Σεϋχέλλες με το ιδιωτικό τζετ Σαουδάραβα, επικαλέστηκε το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής Καλογήρου το οποίο, όπως είπε, διαπιστώνει κατάχρηση εξουσίας και την πιθανή διάπραξη ποινικών αδικημάτων από αρμοδίους.
 
Περαιτέρω ανέφερε ότι αυτή την εβδομάδα και πριν από τρεις μέρες το Υπουργικό Συμβούλιο, «παράνομα αποφάσισε και έκανε «δώρο» τον τριπλασιασμό  των αμοιβών των μελών της Ερευνητικής Επιτροπής που το διερευνά», ενώ προχθές, η Κυβέρνηση αποκεφάλισε ακόμη ένα ανεξάρτητο αξιωματούχο που την ενοχλούσε, τον τέως Έφορο Κρατικών Ενισχύσεων, ο οποίος απάντησε στον τέως Υπουργό Οικονομικών, όταν προσπάθησε να του επιβάλει την ευφάνταστη ιδέα των δωρεάν μετοχών του Συνεργατισμού, πως δεν πρόκειται «…να γίνει καραγκιόζης».

Ακολούθως είπε ότι μόλις χθες έδωσε κατάθεση ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής Αρέστη ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος και πρώην Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος επιβεβαίωσε με την κατάθεση του ότι το Υπουργικό Συμβούλιο κατά κανόνα ενέκρινε τις πολιτογραφήσεις χωρίς έλεγχο, είτε από αμέλεια, είτε με σκοπιμότητα και  ότι  κατά κανόνα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου δεν δήλωναν τη σύγκρουση συμφερόντων τους όταν ενέκριναν πολιτογραφήσεις που τους αφορούσαν.
 
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ έκανε λόγο για αλληλομαχαιρώματα των Υπουργών της Κυβέρνησης, όπως «Νουρής εναντίον Πετρίδη, Πετρίδης εναντίον Χάσικου, Χριστοδουλίδης εναντίον Χάρη, Χάρης εναντίον Χάσικου και…Χάσικος εναντίον όλων»,  προσθέτοντας ότι υπάρχουν λόγοι που δεν θέλουν να δώσουν τους φακέλους.
 
Είπε επίσης ότι η Κυβέρνηση συμπεριφέρεται με ετσιθελισμό και αυταρχισμό, διατάζει αστυνομική έφοδο σε οικία γιατί ενοχλήθηκε από σάτιρα στο twitter, εξαναγκάζει έναν διευθυντή εφημερίδας σε παραίτηση, γιατί επέκρινε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συνεχίζει τον πόλεμο εναντίον του Γενικού Ελεγκτή, επειδή απλά θέλει να κάνει τη δουλειά του.

Η συγκάλυψη μπαίνει πάνω απ’ όλα, ο πόλεμος κατά των θεσμών και του ελέγχου, συνεχίζεται αμείωτος, συνέχισε αναφέροντας ‘ντροπή», όπως θα τους ξανά -έλεγε και ο τέως Γενικός Εισαγγελέας.

Γι’ αυτό επιμένουμε ως Δημοκρατικό Κόμμα να δοθούν οι φάκελοι των πολιτογραφήσεων ή τα αντίγραφά τους στην Ελεγκτική Υπηρεσία, πρόσθεσε.
 
Αφού ανέφερε ότι και το ΔΗΚΟ θέλει  ο προϋπολογισμός να ψηφιστεί «χθες», αλλά έχουμε μια Κυβέρνηση που βάζει τα δικά της διαπλεκόμενα συμφέροντα, πάνω από τα συμφέροντα της οικονομίας και των πολιτών και αντί η Κυβέρνηση να ασχολείται με λύσεις, επιχειρεί τη διάλυση των θεσμών της χώρας. Επανέλαβε ότι αυτή η βουλή οφείλει να ελέγξει την εκτελεστική εξουσία.
 
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ παρέθεσε επίσης σειρά λόγων για τους οποίους το κόμμα του κρίνει ότι ο Προϋπολογισμός δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του τόπου και της οικονομίας και ανέφερε ότι συγκεκριμένα κόμματα λειτουργούν ως παραρτήματα της Κυβέρνησης της Διαπλοκής και φαίνονται να είναι διατεθειμένα να την βοηθήσουν στη συγκάλυψη που επιχειρεί.
 
Εξέφρασε την άποψη ότι από κάποιους έπεσαν οι μάσκες και ανέφερε πως μόλις η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ χρειάστηκε το ΕΛΑΜ έτρεξαν να την στηρίξουν, είπε ότι οι της ΔΗΠΑ παρουσιάζονται ως οι δήθεν «γνήσιοι εκφραστές» του κέντρου, αλλά «το μόνο γνήσιο πάνω τους είναι η κολακεία της εξουσίας» και εξέφρασε την άποψη ότι ήταν επόμενο οι βουλευτές που υπακούουν στον  Μάριο Καρογιάν «να συμπαραταχθούν με το διαπλεκόμενο κατεστημένο».
 
Σε ό,τι αφορά τη στάση της ΕΔΕΚ,  ο κ. Παπαδόπουλος έκανε σαφή διαχωρισμό, σημειώνοντας την προσπάθεια να επιτευχθούν αλλαγές στον προϋπολογισμό, οι οποίες, όπως είπε, δεν απέδωσαν ως ήταν αναμενόμενο. Εξέφρασε ταυτόχρονα λύπη επειδή ένα κόμμα με το οποίο έδωσαν μαζί κοινούς αγώνες, θα βοηθήσει με τη ψήφο του την Κυβέρνηση να ξεφύγει από τον έλεγχο.
 
Επαναλαμβάνοντας ότι αποτελεί καθήκον της Βουλής να επαναφέρει αυτή την Κυβέρνηση σε τάξη και να υπερασπιστεί τους ανεξάρτητους θεσμούς και το Σύνταγμα εξέφρασε την άποψη ότι ακόμη και αν καταφέρει η Κυβέρνηση να κρύψει τους φακέλους, να κρύψει το σκάνδαλο για ακόμα μερικές βδομάδες  με την κατακραυγή  του κόσμου, θα εξαναγκαστεί να τους δώσει και η αλήθεια θα λάμψει, οι ευθύνες θα αποδοθούν και η Κύπρος θα ξαναβρεί τη χαμένη αξιοπρέπεια της.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top